Hem » Théo Pourchaire gör Formel 1 debut i USA Grand Prix
Karta-over-Austin-dar-Pouchaire-gor-Formel-1-debut

Théo Pourchaire gör Formel 1 debut i USA Grand Prix

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-13

Inför F1 2022 infördes en ny regel som säger att varje stall måste ge en rookie plats i bilen vid två fria träningspass under säsongen. Det har öppnat upp dörren för den kommande AlphaTauriföraren de Vreis att köra för likväl Williams, Mercedes och Aston Martin i år. Sauber Alfa Romeo behöver bara ge plats vid ett tillfälle eftersom Zhou räknas som rookie. Nu står det klart att den stunden är kommen. Théo Pourchaire gör Formel 1 debut i USA Grand Prix 2022.

Flera okända ansikten när Pourchaire gör Formel 1 debut

Nyheten att Valtteri Bottas kommer att få lämna plats för den franska F2 föraren släpptes under torsdagen den 13:e oktober. Pourchaire gör Formel 1 debut i USA Grand Prix tillsammans med den amerikanska konkurrenten Logan Sargent.

Sargent tillhör Williams juniorprogram och ligger för tillfället trea i F2 mästerskapet som redan har vunnits av Drugovich. Amerikanen är favorit att ta över den lediga styrningen i Williams efter att det stod klart att Latifi lämnar stallet efter säsongen.

Sedan tidigare står det också klart att Ferrari väljer att använda USA Grand Prix för att ge juniorföraren Shwartzman chansen i den första fria träningen. Det är ju lämpligt med tanke på att Max Verstappen nu matematiskt är världsmästare 2022.

Robert Schwartzman är för närvarande testförare hos det italienska stallet. Han tävlade i F2 mot Haas löst hängande tysk Mick Schumacher. När han tar plats bakom ratten i USA är det första gången någonsin som Ferrari låter en rookie köra deras bil under en tävlingshelg.

Giovinazzi i Haas under FP1 på Circuit of the Americas

Fjolårets Alfa Romeo-förare Antonio Giovinazzi kommer också att synas på asfalten under det första träningspasset när Théo Purchaire gör Formel 1 debut i Austin. Italienaren kommer att köra Magnussens bil.

När det först annonserades var det många som trodde att Haas övervägde att låta Giovinazzi köra för dem i F1 2023. Så verkar dock inte bli fallet. De senaste veckorna har ryktet dött ut och det verkar vara en kamp mellan Schumacher och Aston Martins reservförare Hülkenberg.

Vem är Pourchaire?

När Théo Pourchaire gör Formel 1 debut i USA Grand Prix i Austin får vi bekanta oss med en ny fransk racingförare. Pourchaire är född den 20:e august 2003 och han tävlar i skrivande stund för ART Grand Prix i F2.

Fransmannen är en akademiförare i Sauber och han har tidigare erfarenhet från Formel 1 bilar. I fjol körde han nämligen en Alfa Romeo från 2019 under en privat testsession på Hungaroring.

Enligt Saubers pressmeddelande visade den unga föraren prov på snabb anpassningsförmåga och professionell inställning under testet.

Pourchaire gör Formel 1 debut samtidigt som han ligger tvåa i F2. Säsongen 2021 slutade han på femte plats i samma mästerskap.

Kommentarer rörande att Purchaire gör Formel 1 debut

I pressmeddelandet från Sauber Alfa Romeo F1 team där det framkom att USA Grand Prix har valts ut för att flytta Bottas åt sidan för att låta Pourchaire göra F1 debut uttalar sig likväl stallchefen som föraren själv och sportdirektören Zehnder.

Théo Pourchaire säger sig vara exalterad över möjligheten att göra FP1 debut i Austin. Han tackar stallet och säger att det är en dröm som besannas.

Vasseur pekar ut fransmannens fina prestationer både i år och tidigare.

Beat Zehnder understryker att de två parterna har arbetat tillsammans i fyra års tid och enligt Sauber Alfa Romeos sportsliga direktör är Pouchaire en av de främsta talangerna inom motorsport. Zehnder anser att den franska racingföraren har gjort sig förtjänt av möjligheten att pröva på ett träningspass under en racehelg.

Se USA Grand Prix på Viaplay eller med ett konto hos Allente