Hem » Allt inför Mexiko Grand Prix 2022: Perez hemmahjälte
Mexikansk-flagga

Allt inför Mexiko Grand Prix 2022: Perez hemmahjälte

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-06

Det är dags att gå igenom allt inför Mexiko Grand Prix 2022 som utspelar sig helgen efter en intensiv tävling på COTA. Årets nittonde race utspelar sig på Autódromo Hermanos Rodríguez i Mexiko City. Förra året tog sig 372 000 människor till racingbanan i Mexikos huvudstad för att se när hemmahjälten Sergio Perez slogs i toppen. Tävlingen vanns av Max Verstappen som är oddsfavorit även i helgen – Unibet erbjuder 1,60 på att holländaren vinner inför årets tävlingshelg. Hemmaföraren Perez ger 12 gånger pengarna på att kvala snabbast hos Bethard i Mexiko Grand Prix 2022.

Förare missar första fria träningen i Mexiko Grand Prix 2022

Flera ordinarie förare kommer att lysa med sin frånvaro under fredagens första fria träningspass i Mexiko Grand Prix 2022. Precis som i USA Grand Prix har många valt att ge en test- eller juniorförare chansen på Autódromo Hermanos Rodríguez.

Inför kvalet till USA Grand Prix annonserade Williams F1 stall att de har utsett sin akademiförare Logan Sargent till Alex Albons stallkamrat nästa år. För att förbereda honom och bidra till amerikanens superlicens ersätter han Albon i FP1.

Även Mercedes har annonserat att de kommer att ge en rookie chansen att köra det första träningspasset. Lewis Hamilton gav plats för de Vreis i Frankrike.

Därför är det George Russel som får kliva åt sidan i det första träningspasset inför Mexiko Grand Prix 2022. Den blivande AlphaTauriföraren de Vreis tar hans plats.

Japanen Yuki Tsunoda kommer att köra tillsammans med de Vreis i Red Bulls systerstall nästa år. Men i Autódromo Hermanos Rodríguez kommer vi inte att få se dem på banan samtidigt.

Tsunoda lämnar över sin bil i FP1 till Liam Lawson som ligger sjua i F2. Han tog över som reservförare i somras efter att Red Bull-organisationen klippte banden med esten Vips.

Även det amerikanska stallet Haas F1 team använder helgen i Mexiko City för att ge sin reservförare Pietro Fittipaldi möjligheten att visa upp sig inför storpubliken. Han ersätter dansken Magnussen och därmed får den löst hängande Schumacher ett ypperligt tillfälle att skapa ett försprång gentemot sin stallkamrat.

Vidare kommer Alpine att ge sin junior Jack Doohan ett framträdande i det första träningspasset inför Mexiko Grand Prix på söndag. Australiensaren som är son till Mick Doohan tar över Ocons bil.

Tillgängliga F1 däck inför Perez hemmarace 2022

Som vanligt har Pirelli valt ut de tre gummiblandningarna som de tror passar banan bäst och som kan bidra till bra underhållning. Inför Mexiko Grand Prix 2022 har de allokerat C2, C3 och C4 till stallen där C4 är den mjukaste varianten.

I sin rapport inför tävlingshelgen i Mexiko understryker de att den höga höjden kommer att påverka flera viktiga faktorer. Inte minst motorerna och aerodynamiken kommer att bete sig annorlunda i förhållande till vad teamen är vana vid.

Precis som i Ausin förra helgen kommer det andra träningspasset att användas för att ersätta de uteblivna däckstestet i Japan. Det träningspasset blir 30 minuter längre än vanligt och håller dig som tänkt sitta uppe vid midnatt och kika vaken lite till.

En viktig faktor att ha i åtanke inför helgen är temperaturskillnaden under dagarna. Det innebär att den data som införskaffas under det första fria träningspasset samt det tredje kanske inte är helt tillförlitlig vid kval och race.

I och med att det andra träningspasset blir ett däckstest kan stallen bli något förblindade. Situationen kan öppna upp för alternativa strategier på samma sätt som Magnussen gjorde senaste.

Speltips Mexiko Grand Prix 2022

Söker du speltips inför Mexiko Grand Prix 2022? F1sverige delar med sig av sina tankar och idéer för odds på tävlingen. Många har spekulerat i att Red Bull ska arrangera en seger för Perez på hemmaplan.

Den mexikanska föraren betalar 5,5 hos Unibet på att så blir fallet – men hur troligt är det egentligen att det inträffar? Det första hindret är så klart att Perez måste besegra de övriga förarna.

Hittills under säsongen har han inte alls sett lika stark ut i Red Bull bilen som Max Verstappen. Visserligen kom han tvåa i Japan, vann Singapore Grand Prix och rullade i mål som tvåa i Belgien.

Men i allmänhet har mexikanen som ska visa upp sig inför sin hemmapublik haft svårt att rå på Mercedes och Ferraris förare i år givet att väderförhållandena har varit normala.

Att han skulle vara så stark att Red Bull kan arrangera för honom att vinna känns osäkert. Dessutom måste vi ta med Verstappens vinnarskalle i beräkningen. Att holländaren frivilligt skulle ge upp en plats ser jag som högst osannolikt.

Unibet erbjuder 1,60 på att Verstappen vinner och det är ett bet jag tror kan landa i god jord. Håller du med mig?

Oddsförslag inför Mexiko GP 2022: Leclerc tar pole position i Mexiko?

Ferrari har haft svårt att hänga med Red Bull i racen, inte minst under den senare delen av F1 säsongen 2022. Men i kvaltrim har den röda bilen varit ruskigt snabb. Faktum är att Ferrari har varit snabbast i tidskvalet 11 gånger hittills i år.

I USA tog Charles Leclerc nya delar till sin motor. Därför startade monegasken från tolfte startplats och tog sig fram till podiet.

De nya delarna på motorn kan visa sig medföra stora fördelar även i Mexiko den kommande helgen. Det i kombination med hans starka kvalprestationer över lag den här säsongen sticker ut.

En trevlig spelidé inför tävlingshelgen på Autódromo Hermanos Rodríguez kan således vara att pröva Charles Leclerc att kvala snabbast. Han är favorit till att starta från pole position.

Hos Bethard erbjuds 2,10 på att så blir fallet. Verstappen är andrahandsfavorit på 2,30.

TV-Tider inför helgen

Precis som vanligt visas helgens Formel 1 tillställning på ViaPlay och Viasat. Du kan även välja att se den hos F1TV.

Tiderna är något obekväma för oss svenskar. Mexiko ligger sju timmar bakom oss och därmed blir det att bänka sig i soffan sent på kvällen för att titta på F1 i helgen.

  • Nästa F1 Race: Mexiko Grand Prix 2022
  • Träning 1: Fredag 2022-10-28 – 20:00 – Sändning (Viaplay) – 19:55
  • Träning 2: Fredag 2022-10-28– 23:00 – Sändning (Viaplay) – 22:55
  • Träning 3: Lördag 2022-10-29 – 19:00 – Sändning (Viaplay) – 18:55
  • Kval: Lördag 2022-10-29 – 22:00 – Sändning (Viaplay) – 21:30
  • F1 race: Söndag 2022-10-30 – 21:00 – Sändning (Viaplay) – 20:00

Trevlig helg!

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese