Hem » Officiellt: Sargeant i Williams 2023 (Superlicens Poäng)
Williams-f1-bil

Officiellt: Sargeant i Williams 2023 (Superlicens Poäng)

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-30

et var många förare som gjorde Formel 1 debut i det första fria träningspasset inför USA Grand Prix. En av dem var Williams akademiförare och F2 racer Logan Sargeant. Amerikanen gjorde inte på något sätt bort sig och han har tippats ta över när Latifi och Williams går skilda vägar. Inför den tredje fria träningen i Austin annonserade Williams att Sargeant kör FP1 i Mexiko Grand Prix samt i Abu Dhabi. Det är ytterligare en indikator på vem som blir Alex Albons stallkamrat nästa år.

Många förare har ryktats till Williams

Hittills under årets Formel 1 säsong har flera förare ryktats vara på väg till Williams. Nicholas Latifis insatser bleknade i förhållande till Albons inledningsvis under året.

Det föranledde spekulationer om att den kanadensiska betalföraren skulle få ge upp sin styrning redan efter hemmaracet i Kanada. I så fall skulle Oscar Piastri ha tagit över – enligt vad som rapporterades i media.

Så blev som bekant inte fallet och sedan Piastri blev klar för McLaren har andra förare sagts vara av intresse för det nu amerikanskägda stallet.

Bland dem har Daniel Ricciardo, Mick Schumacher samt Nyck De Vreis nämnts. Men nu verkar det alltså som att ingen av dem kommer att ha Jost Capito som chef nästa år.

Sargeant kör FP1 i Mexiko och Abu Dhabi

Sargeant var väldigt glad efter sitt första framträdande i en Williams F1 2022 bil. När han intervjuades efter träningspasset på Circuit of the Americas inför USA Grand Prix uttryckte han sig i positiva ordalag.

Amerikanen sa att det huvudsakliga målet med framträdandet inför sina landsmän var att lära sig så mycket som möjligt. Vidare sa han att han tyckte att det var vad han faktiskt gjorde samtidigt som han erkände att upplevelsen skilde sig från förväntningarna på ett positivt sätt.

Nu har det offentliggjorts att Sargeant kör FP1 i Mexiko samt vid säsongsavslutningen i Abu Dhabi. Dessutom kommer Williams akademiförare att delta vid Young Driver-testerna efter årets sista race.

Både Alex Albon samt Nicholas Latifi kommer att stå åt sidan för Logan Sargeant när han – troligtvis – förbereds för att köra Formel 1 på heltid nästa år för Williams.

Albon kommer att ge plats för amerikanen i Mexiko nästa helg och Latifi står över årets sista träningstillfälle.

Bra intryck på Williams ledning

I pressmeddelandet som Williams offentliggjorde med nyheten att Logan Sargeant kör FP1 i Mexiko samt Abu Dhabi uttalade sig Sven Smeets, stallets Sporting Director.

Logan visade god förståelse under hans FP1 debut i Austin och tillhandahöll bra feedback som hjälpte stallet med förberedelserna för resten av helgen… Vi ger Logan fler möjligheter i Mexiko samt i Abu Dhabi att integrera med stallet både i fria träningar och Young Driver Tester för att stötta Logan i hans strävan efter att få ihop tillräckligt med poäng för en FIA Super Licens.

Visst hintar Smeets uttalande om att valet av Albons stallkamrat för F1-säsongen 2023 redan är avgjort?

Uppdatering: Sargeant kör i Williams 2023 om han får licenspoängen

Efter den ursprungliga artikeln har vidare information tillkommit. Stallchef Jost Capito har uttalat sig i frågan och sagt att stallet har beslutat sig rörande föraruppställning inför nästa säsong.

Givet att Logan Sargeant får tillräckligt med poäng till sin superlicens så ersätter han Nicholas Latifi. Sargeant kör i Williams 2023 och därmed får vi se en amerikansk F1 förare.

För att få sin superlicens behöver F2 föraren hamna topp 5 i mästerskapet.

*Uppdaterad 20:57 2022-10-22

Källa: Williamsf1.com F1.com

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese