Hem » Svensk till F3-toppstall – Bra steg mot F1
svensk-flagga

Svensk till F3-toppstall – Bra steg mot F1

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-11

Framtidsutsikterna för Formel 1 fans från Sverige ljusnade precis något. Samma dag som det svensk ägda F1 stallet Sauber meddelade att de blir strategisk partner till Audi kom fler goda nyheter. Från och med nästa år får vi en svensk till F3-toppstall. Det är Dino Beganovic som har skrivit på för PREMA Racing och därmed väcks hoppet om en ny svensk Formel 1 förare hos oss motorsportintresserade.

Svensk till F3-toppstall efter stark säsong

Dino Beganovic är det hetaste namnet inom junior racing sett med svenska ögon. Han vann årets upplaga av Formula Regional European och han är en del av Ferraris juniorprogram.

Redan under sitt första år i single-seater tävlingar imponerade Linköpingsonen. 2020 kom han fyra i Italienska F4 mästerskapen. Därefter flyttade han över till FRECA och under det första året i Formula Regional European tog han en pole position. I år säkrade 18-åringen 4 vinster – bland annat i Monaco.

Nu har Dino Beganovic offentliggjorts som förare för PREMA 2023. Det innebär att en svensk kommer att köra i ett av de främsta stallen i F3 nästa år.

Flera mästare har kört för PREMA Racing i F3

PREMA har haft flera duktiga förare i sitt stall under de senaste åren. Bland annat körde Robert Schwartzman för dem 2019 och tog hem förarmästerskapet.

Lando Norris blivande stallkamrat, Oscar Piastri, tävlade för teamet 2020 och vann F3 mästerskapet innan han gick vidare och vann F2 2021.

Samma år som Piastri vann F2 var det ytterligare en PREMA förare som knep F3 titeln. Då var det Dennis Hauger som presterade bäst över en säsong och kröntes till mästare.

I år kommer inte F3-mästaren från PREMA, men stallet har ändå levererat starka resultat. Stallets tre förare är Oliver Bearman som slutade bäst på tredje plats i F3-mästerskapet. F1 föraren Charles Leclerc har en familjemedlem i PREMA Racing där svensken Beganovic kommer att tävla nästa år.

Det rör sig om Arthur Leclerc som blev sex i mästerskapet. Den tredje föraren som kör för toppstallet i F3 är Jak Crawford, en Red Bull junior.

Språngbräda för nästa svenska F1 förare

Förhoppningsvis kan Dino Begovic bli nästa svenska Formel 1 förare. Vägen dit är givetvis lång och det här är bara ett steg på vägen.

Men när man ser till vilka förare som tidigare har kört för PREMA i F3 finns det flera anledningar till att känna sig förväntansfull. Eller vad sägs om:

Låt oss hålla tummarna för Dino nästa år när han tar sig an nästa utmaning i sin karriär.