Hem » FIA och Red Bull når ABA & Alpine fick rätt efter COTA
penna-signerar-kontrakt

FIA och Red Bull når ABA & Alpine fick rätt efter COTA

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Förra helgen ryktades det att FIA och Red Bull når ett ABA men förhandlingarna avstannade till följd av Dietrich Mateschitz död. Inför Mexiko Grand Prix 2022 har de två parterna ha återupptagit kohandeln och nått en överenskommelse. Samtidigt har turerna kring Alonsos bil och Haas protest efter avslutat race på COTA tagit nya svängar. Detta efter att Alpine protesterat mot Haas protest som föranledde att Alonso föll tillbaka från sjunde till femtonde plats i USA Grand Prix. Dessutom har nyheter släppts som rör framtida racekalendrar i Formel 1.

FIA och Red Bull når överenskommelse om ABA

Efter mycket om och men verkar FIA och Red Bull ha hittat en överenskommelse om hur de ska hantera situationen som har uppstått efter att Red Bull spenderade mer än tillåtet i fjol. En presskonferens ska hållas under fredagen.

Ryktet säger att Horners stall kommer att få böter i finansiella termer. Dessutom kommer de att få ytterligare begränsningar i hur mycket tester de får göra rörande aerodynamiken.

Red Bulls stallchef Christian Horner har lovat full transparens efter att en överenskommelse har nåtts. Troligtvis är det den transparensen som ska visas upp på presskonferensen senare i eftermiddag.

Alonso får tillbaka sjundeplatsen från Austin

Turerna kring Haas protest mot Fernando Alonso som lämnades in efter avslutad tävling på COTA fortsätter i Mexkio. Alpine lämnade in en protest där det framkom att det amerikanska stallet hade protesterat för sent.

När domarna återigen kollade på fallet slog de fast att Alpine hade rätt. Därmed omvända de sitt eget beslut.

Fernando Alonso får därför tillbaka sin sjunde plats och poängfördelningen i F1-VM mellan Haas och AlphaTauri kastas om ännu en gång. Återstår att se vad domarna hittar på härnäst.

Mexiko Grand Prix förlänger kontraktet till 2025

Lagom till helgens tävling på Autodromo Hermanos Rodriguez har ett nytt avtal för racets framtid presenterats. FIA, de lokala myndigheterna i Mexiko City samt arrangörerna och Formel 1 har nått ett avtal.

Det innebär att Formel 1 kommer att besöka Mexikos huvudstad ytterligare tre år då avtalet skrivits till säsongen 2025. Tävlingsbanan har attraherat mycket publik, inte minst till följd av hemmahjälten Sergio Perez närvaro på startgridden. I fjol såg 350 000 personer F1 action på plats under helgen.

Enligt artikeln som har publicerats på den officiella hemsidan för Formel 1 har stora belopp genererats från tävlingen. Mellan 2015 och 2021 skapades 2,443USD miljoner i ekonomiska aktiviteter runt tävlingen. Bara fjolårets F1 race i Mexiko ska ha skapat 9 236 jobb.

Nu vänder vi blickarna mot helgens härligheter på banan. I det första träningspasset får vi se flera namn som vanligen inte kör i Formel 1 – några av dem kanske dyker upp som ordinarie förare framöver?

En av dem är Logan Sargeant som annonserades som Williamsförare förra helgen, givet att han får ihop tillräckligt med poäng till sin superlicens.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese