Hem » Inför Saudiarabien GP 2024: TV-Tider, Däck & Spekulationer
Mercedes & McLaren racing i Saudiarabien GP 2024 - AI illustration

Inför Saudiarabien GP 2024: TV-Tider, Däck & Spekulationer

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-03-06

Förarna har knappt hunnit hoppa ur bilarna i Bahrain och det är redan dags att förbereda sig inför Saudiarabien GP 2024. Racet på Jeddah karaktäriseras av höga hastigheter och, tråkigt nog, oroligheter utanför banan. Det andra racet på årets Formel 1 schema har samma upplägg som säsongspremiären med kval på fredag och Grand Prix på lördag.

F1 i Saudiarabien 2024: TV-Tider

Du kan se F1 i Saudiarabien med ett konto hos Viaplay. Då får du svenska kommentatorer samt studio inför racet och mycket mer.

Det går även bra att skaffa Viaplays utbud via Allente, och om du söker en billigare lösning är F1TV det bästa alternativet.

Viaplayreklam

Nedan hittar du TV-tiderna, baserat på Viaplays tablå, för Saudiarabien GP 2024.

  • FP1: Torsdag 7/3 klockan 14:20 – Passet startar 14:30
  • FP2: Torsdag 7/3 klockan 17:50 – Passet startar 18:00
  • FP3: Fredag 8/3 klockan 14:20 – Passet startar 14:30
  • F1 Kval Saudiarabien GP: 8/3 klockan 17:40 – Passet startar 18:00
  • Saudiarabien Grand Prix: 9/3 klockan 16:50 – Racet startar 18:00

F1 däck & förutsättningar i Jeddah

Väderleksförhållandena är bra i Saudiarabien. Inte helt oväntat så är det strålande sol som väntar under stora delar av helgen.

Väderleksrapport från YR.no aktuell för Saudiarabien GP 2024 i Jeddah

Pirelli har lämnat ut information om vilka F1 däck som kommer att finnas tillgängliga. Förra helgen i Bahrain var det de allra hårdaste däcken som användes.

Så blir det inte i Saudiarabien. Den italienska däckstillverkaren har valt att ta med C2 – C4 istället, där C4 är den mjukaste blandningen.

Spekulationer inför F1 i Saudiarabien

Låt mig nu spekulera fritt inför Saudiarabien Grand Prix 2024. Efter Max Verstappens storvinst i Bahrain har det varit mycket snack om saker utanför banan.

Det har både handlat om fortsättningen på Horner-affären och det har talats om att FIA-presidenten ska ha påverkat raceresultat. Men, låt oss vända fokus till F1 banorna istället.

Givet hur Bahrain Grand Prix utspelade sig, så lär i alla fall inte jag bli förvånad om Max Verstappen vinner i Jeddah. Han såg fullständigt dominant ut när racet väl började och Perez kunde med enkelhet köra sig upp i fältet.

Bakom dem var det två Ferraribilar, och jag tror att så blir fallet även här. Dock vill jag lägga in en liten brasklapp för att en intern duell kan påverka de två förarnas möjligheter att bärga poäng till årets Formel 1 ställning.

Givet hur hårt Sainz körde mot Leclerc ser det ut som att han inte tänker vika ner sig i år. Leclerc kan nog komma att sätta ut armbågarna och då kan det smälla – förutsatt att bilen beter sig på rätt sätt vid inbromsningar.

Kanske blir det så redan i Jeddah?

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Bakom dem är det fortsatt jämnt mellan McLaren och Mercedes. Inför Saudiarabien Grand Prix förväntar jag mig dock att McLaren kommer vara det starkare stallet.

De gav Mercedes en match i Bahrain på en bana där deras bil inte är så stark. Med de nya förutsättningarna på en av de snabbaste F1 banorna, kan Norris och Piastri mycket väl ta sig förbi Hamilton och Russell.

Så vad händer där bakom? Baserat på vad vi har sett föregående säsonger, så har Williams varit bra under liknande förutsättningar.

Kanske kan de blanda sig i och utmana Aston Martin om poäng? Sargeant måste ju komma tillbaka efter sin usla start, och Albon vet vi kan leverera.

Samtidigt kanske Sauber Stake kan fortsätta utmana. Både Zhou och Bottas visade lovande tendenser i Bahrain, så det finns något att bygga vidare på.

100% bonus hos Bethard

För Haas del handlar det om att fortsätta på det inslagna spåret. Deras däckslitage var inte så illa som förra året och kanske är de något på spåren?

Nja, jag tror nog att de hamnar längst bak tillsammans med Alpine. De två stallen känns väldigt mellanmjölk – men kanske får jag fel.

Hülkenberg var ju ändå rolig senast i kvalet, så det finns en möjlighet att han och dansken Magnussen får bra utgångspositioner.

Dessvärre är omkörningar inte ett problem i Saudiarabien och därför tror jag inte att de kommer att ha något att göra med diskussionen om poäng.

Varför körs Saudiarabien Grand Prix på lördag?

Saudiarabien Grand Prix körs på lördagen den nionde mars eftersom Ramadan börjas söndagen den 10:e mars. Den muslimska högtiden pågår fram till och med måndagen den åttonde april.

Vad tror du om racet? Lämna gärna en kommentar och diskutera nedan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + fem =