Hem » Sainz visade armbågarna när Verstappen dominerade i Bahrain
Red Bull bil seglar hem segern i Bahrain - AI illustration

Sainz visade armbågarna när Verstappen dominerade i Bahrain

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-03-03

Carlos Sainz Jr gjorde sitt yttersta för att visa Ferrari att de gjort fel som släpper honom efter säsongen. Spanjoren armbågade sig fram på banan samtidigt som Max Verstappen dominerade fullständigt. Läs mer om hur årets första F1 race utspelade sig i Bahrain.

Max Verstappen dominerade Bahrain GP 2024

Max Verstappen klev in i säsongen med förväntningarna på sig att försvara sin världsmästartitel. Efter träningspassen på torsdagen var vi många som vågade hoppas att det inte skulle bli så lätt som vi trott.

Men, när kvalet till Bahrain GP kom var det Max som var snabbast och han tog pole position. Från den positionen kunde han enkelt segla in i ledningen och försvinna bort i horisonten.

Trots att man ändrat reglerna inför årets säsong så att DRS får användas redan på andra varvet, kunde Leclerc inte hänga med. Max Verstappen behövde aldrig se sig om i backspeglarna och dominerade hela vägen till mållinjen.

När den svart-vit-rutiga f1 flaggan hängdes ut var han 22,4 sekunder före stallkamraten Perez. Den mexikanska föraren kvalade bara in på femte plats och delade startled med Alonso.

Sergio kunde dock ta sig fram genom fältet utan större problem och säkra andra platsen vilket ger Red Bull en smakstart på Formel 1 VM. Som pricken över i:et tog Max Verstappen hem extrapoängen för tävlingens snabbaste varv.

Sainz visade armbågarna på Sakhir

Carlos Sainz Jr måste hitta en ny arbetsgivare efter F1 2024. Hans plats tas över av Lewis Hamilton, så Sainz måste imponera på resten av gridden.

Sainz har sagt att han har två kriterier som han vill att ett nytt stall ska uppfylla. För att förtjäna dem måste han visa vad han går för, och det gjorde han i Bahrain GP 2024.

Ferrari-föraren startade fyra och delade startled med George Russell. Därifrån kunde han se sin stallkamrat, Leclerc, ha stora problem med upplåsningar.

Leclerc som startat från andra plats hade väldigt stora problem att få stopp på bilen och monegasken klagade över radion vid flera tillfällen. Trots det var han inte alls intresserad av att ge plats för Sainz.

Carlos ville annat och körde om Leclerc inte bara en, utan två gånger på banan. Det gjorde han med ren och skär racing och imponerade på de flesta av oss.

Sainz var trea när målflaggan hängdes ut och tog därmed ledningen i Ferraris interna kamp. Samtidigt är stallet troligtvis väldigt nöjda med utfallet.

De två röda bilarna slutade nämligen 3:a och 4:a, så Ferrari etablerar sig som Red Bulls främsta utmanare i VM. Det ligger helt i linje med förutsägelserna efter försäsongstesterna.

Rangordningen klar?

Om vi lärde oss något från F1 i Bahrain 2024 så är det väl att rangordningen i toppen är ganska glasklar. Känslan från testerna veckan innan visade sig vara ganska bra, trots de falska förhoppningarna som väcktes under träningspassen.

Red Bull och Ferrari är snabbast och näst snabbast. Det är väldigt jämnt mellan Mercedes och McLaren och sedan är det ett steg ner till Aston Martin.

Visa Cash App RB skulle jag ha trott var direkt bakom Aston, men så var det inte. Dock känns utfallet utanför topp 10 inte lika solklar som de poänggivande platserna.

Haas är troligen väldigt nöjda med hur deras bil uppförde sig. Kevin Magnussen kunde ta hem tolfte platsen bakom Zhou i Sauber Stake.

Däckslitaget verkar vara ett mindre problem för Haas än vad det var förra säsongen. Det i kombination med Hülkenbergs kval till Bahrain GP 2024 lovar gott, relativt sett, inför vad som komma skall.

Sargeant visade att han inte är på Albons nivå ännu. Amerikanen har mycket att jobba med under säsongen och frågan är om han inte gör sitt sista år i F1 – han måste verkligen rycka upp sig.

I Visa Cash App RB fick Tsunoda stallorder om att släppa fram Ricciardo. Han var inte alls nöjd med det och det kan jag förstå, det återstår att se hur den bataljen utvecklar sig genom året.

Valtteri Bottas hade ett bra race fram tills dess att det var dags för det andra depåstoppet. Exakt vad som gick fel vet jag inte, men han blev stillastående i över 50 sekunder.

Därmed var hans race förstört och han var den näst sista föraren att korsa mållinjen.

Vad väntar efter Bahrain GP 2024?

Årets Formel 1 schema innehåller 24 race och det är tight mellan helgerna. Nästa F1 race körs i Saudiarabien redan nästa lördag.

Det är alltså åter ett race med event torsdag – lördag och inte fredag – söndag som vi traditionellt har. Du kan följa racen hos Viaplay eller med ett tv-abonnemang hos Allente.

Resultat från Bahrain GP 2024

 1. Verstappen
 2. Perez
 3. Sainz
 4. Leclerc
 5. Russell
 6. Norris
 7. Hamilton
 8. Piastri
 9. Alonso
 10. Stroll
 11. Zhou
 12. Magnussen
 13. Ricciardo
 14. Tsunoda
 15. Albon
 16. Hülkenberg
 17. Ocon
 18. Gasly
 19. Bottas
 20. Sargeant
Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente