Hem » Inför Miami Grand Prix 2022: Årets Första race i USA
Inför-Miami-Grand-Prix-2022-i-Florida-USA

Inför Miami Grand Prix 2022: Årets Första race i USA

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Det är dags för säsongens femte race och inför Miami Grand Prix 2022 är förväntningarna höga, inte minst från Formel 1 organisationen. Flera F1 stall åker över till andra sidan Atlanten med nya uppgraderingar till bilarna.

Därmed kan styrkeförhållandena förändras och vissa team kan komma att ta stora steg framåt medan andra riskerar att bli besvikna på nya delar som inte höll vad de lovade.

För fansen är det ett helt nytt race vilket kan bidra till ökad osäkerhet och mer spänning. Stallen kan inte vara helt säkra på vad de kommer att möta, men simuleringar tenderar att vara pålitliga.

Ferrari måste minska sin down force inför Miami Grand Prix 2022

Banans utformning medför att DRS kan komma att användas vid tre olika platser. Med fullt gaspådrag på stora delar av bansträckningen minskar behovet för mycket down force.

Vi vet att Red Bull sedan tidigare har varit kapabla att köra bilen med inställningar som är bättre optimerade för snabba banor. Det syntes inte minst i Saudiarabien där Perez tog pole och Max vann.

F1 banan i Miami
Bildkälla: F1.com – Banlayout i Miami

Visserligen har Ferrari varit snabb rakt fram, men Red Bull har knaprat in och kört om vid flera tillfällen, bland annat senast i Imola under sprinten och därför måste Ferrari agera.

Stallchefen Binotto har tacksamt nog kommunicerat att stallet kan leverera en ny innovation inför Miami Grand Prix 2022 som möjliggör lägre down force inställningar. Återstår att se om den fungerar.

Personligen tror jag att Red Bull kommer att dominera även i helgen. Ferrari har sina problem med en hoppande bil som bör påverka förarnas möjlighet att koncentrera sig.

Samtidigt skapade Horner och gänget ett ordentligt momentum som de kan bygga vidare på efter vinsten i Emilia Romagna senast.

Inför Miami Grand Prix 2022 har Mercedes uppdateringar

Ett annat stall som är i snudd på desperat behov av uppdateringar till bilen är Mercedes. De regerande världsmästarna har lidit av porpoising under inledningen av säsongen.

Det har haft kraftigt försämrat stallets konkurrenskraft men trots det har Russell slutat topp 5 i samtliga race hittills. Men efter racet i Imola var stämningen låg och stallet kommunicerade att de inte ser sig själva utmana om titeln i år.

Men Andrew Shovlin, raceingenjör hos Mercedes, har hintat om att nya delar som förhoppningsvis kan reducera problemet kan levereras till Formel 1 racet i Miami.

Dock verkar det som att silverpilarna ser det som en steg vis förbättring och därmed bör vi inte förvänta oss att de kommer att stå på pallen efter avslutat race på söndag, givet att inget väldigt oväntat händer.

Åter till det normala i fältets bakre del?

I mittfältet kan det bli fortsatt hårda tag med väldigt jämnstarka bilar. Haas förväntas inte ta med sig några uppdateringar till ett av sina hemmarace och Alfa Romeo uppdaterade sin bil i Imola.

McLaren visade styrka sist och det verkar som att de har en bra förståelse för sin bil. Även Alpine har visat fin fart och Ocon ska få samma uppdateringar inför racet i Florida som Alonso hade i Imola.

Kan Alpine få ordning på pålitligheten kan de ta fina poäng i Miami där motorkraft är viktigt. Just motorn talar också till Ferraris kundstalls fördel.

Att sia om hur det kommer att falla ut känns väldigt svårt, men att Williams och Aston Martin skulle vara i närheten av poäng känns avlägset givet att inte vädret ställer till det.

Men kommer vi verkligen att komma undan från regn och rusk i soliga Miami?

Regn väntas inför Miami Grand Prix 2022

Inför Miami Grand Prix förväntade i alla fall jag mig en klarblå himmel, regn är inte något som associeras med Florida. Men enligt vädertjänsten YR.no kan vi få ett regnrace i USA.

Väderprognos-inför-Miami-Grand-Prix-2022
Bildkälla: yr.no 08:10CEST 2022-05-03

Om det blir regn kan vi möjligen få se Aston Martin ta poäng igen. De satte inte en fot fel i de svåra omständigheterna senast i Italien. Så varför skulle de inte kunna upprepa prestationen här?

10mm är kraftigt regn och det kan bli tal om att köra på full wet F1 däck. Men förhoppningsvis hinner dräneringen få undan stora delar av vattnet så att vi kan få se spänningen i valet mellan inters och softs.

Regn kan även gynna Verstappen som har ett rykte om sig att vara kung i våta förhållanden. Som han själv säger, det är en av fördelarna med att komma från Nederländerna.

En annan spännande faktor är att prognosen indikerar nederbörd i Miami även under fredag eftermiddag, om än av det lättare slaget.

Därmed kan datainsamligen försämras. Det kan göra kvalet ännu mer spännande för oss åskådare och skaka om startfältet inför Miami GP 2022.

Oavsett vilket så kan regn bli en oväntad krydda för oss som väljer att se tillställningen från TV-soffan. Dessvärre tror jag inte att arrangören är lika nöjd då väderfaktorn kan reducera den stora festen som spektaklet med ett F1 race i Florida var tänk att skapa.

Så ser du Miami GP på TV

Inför Miami Grand Prix 2022 kan du köpa biljetter för att se racet på plats. Den billigaste biljetten kostar dock över 700 Euro och du skulle behöva resa till andra sidan Atlanten för att kolla.

Tacksamt nog sänder likväl Viaplay och F1-TV racet så att du kan stanna i TV-soffan.

Viasat startar sina sändningar 5 minuter före träningarna, 30 minuter före kvalet och 1 timme före racet. Viktiga hålltider för racet som sådant i Miami är:

  • Träning 1: Fredag 2022-05-06 – 20:30 (TV sändning 20:25)
  • Träning 2: Fredag 2022-05-06 – 23:30 (TV sändning 23:25)
  • Träning 3: Lördag 2022-05-07 – 19:00 (TV sändning 18:55)
  • Kval: Lördag 2022-05-07 – 22:00 (TV sändning 21:30)
  • F1 race: Söndag 2022-05-08 – 21:30 (TV sändning 20:30)

Vi ser fram emot ett spännande race där stora poäng står på spel. Jag tror att Verstappen kommer att ta sin andra raka seger. Samtidigt kommer Perez att vara taggad på att visa sin fulla potential inför alla latinos i Miami.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese