Hem » Red Bull tog en Home Run på Imola 2022 (Dubbelseger)
Red-Bull-firar-segern-pa-Imola-2022

Red Bull tog en Home Run på Imola 2022 (Dubbelseger)

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-11

Red Bull tog för sig i Italien och när vi summerar racet på Imola 2022 finns det inte mycket att klaga på för deras del. Max Verstappen körde hem segern i princip helt ohotad och Perez gjorde jobbet som nummer två.

Andra bullar rådde hos Ferrari där båda förarna stod för individuella misstag samtidigt som Scuderia inte hade några blixtrande depåstopp i ett regnigt Emilia Romagna.

Racet var väldigt underhållande, om man bortser från toppstriden. Häng med i vår summering av racet på Imola 2022 där Red Bull knaprade in värdefulla poäng i årets Formel 1 ställning.

Red Bull gjorde jobbet på Imola 2022

Efter att det regnat under förmiddagen var racebanan i Emilio Romagna blöt vilket medförde att förarna startade på de gröna regndäcken.

När lamporna slocknade kom i princip alla förare på den sida där ojämna nummer står uppställda av startlinjen bättre än konkurrenterna på den andra sidan.

Det innebar att Perez tog sig förbi Leclerc redan i starten, trots att TV-bilderna visade att Leclercs reaktionsförmåga var lika snabb som Verstappens.

Därifrån var det i princip en promenad till de två första platserna för Red Bull. Precis efter det att Charles Leclerc lagt på mjuka däck såg vi tendenser till attacker.

Dock slutade det med att han körde in i väggen, skadade frontvingen och föll tillbaka igenom fältet.

Red Bull kommer kan i sin summering av Imolas Grand Prix notera full pott, bortsett från Perez förlorade poäng i sprinten. Det är annat än vad Italiens stolthet kan göra.

Oflytet fortsätter för Sainz och Ferrari tappade bollen i Imola

Inför racehelgen i Emilia Romagna rapporterade Ferrari att Sainz skrivit på ett nytt kontrakt. Det skulle rimligen medföra mer självförtroende för spanjoren, men icke sa Nicke.

Sainz kraschade i kvalet och sedan följde han upp med att fastna i sandfållan, precis som i Australiens GP, på det första varvet i racet. Därmed blev han återigen poänglös, sprinten borträknad.

Det medförde att Ferraris strategiska flexibilitet begränsades med enbart en bil kvar i täten.

Leclerc som tappade Perez och Norris i starten hade inte heller något av sina bästa race. Visserligen återtog han tredjeplatsen från McLarenföraren i omstarten efter säkerhetsbilen.

Men där fastnade han och som tidigare nämnt brakade han in i barriären, slog sönder vingen och föll tillbaka i fältet efter ett oprovocerat förarmisstag. Så blir man inte världsmästare.

När målflaggan hängdes ut fick Leclerc se sig besegrad och han slutade på en sjätte plats.

Aston Martin ryckte upp sig ordentligt och överraskade

Ett stall som har blandat och gett i helgen är Aston Martin. Vettel imponerade under kvalet och startade sprinten från nionde ruta. Därifrån föll han tillbaka och i racet stod han i tolva.

Han skulle dock stå för en oerhört mycket bättre insats än vad han gjorde i sitt för året första race i Australien. Han slutade på en åttonde plats vilket helt klart är imponerande.

Samtidigt körde Stroll upp sig och tog även han poäng efter att ha kört i mål som tia. Därmed tog team Silverstone fem finfina och välbehövliga poäng som gör att Williams är tillbaka i botten av tabellen.

Yuki Tsunoda visade att han kan köra racerbil på Imola 2022

Fredagen var snudd på misär för AlphaTauri och båda bilarna rök redan i Q1 under kvalet. Men tack vare solid racing tog sig japanen upp på poängplats.

Det gjorde han efter att ha kört förbi Vettel i slutskedet av racet. Därmed räddade han stallets ära i hemmaracet och bärgade sex poäng och gick därmed förbi Gasly i förar-VM.

Har Haas bara en bil?

Ett stall som det har talats väldigt mycket om under den inledande delen av säsongen är Haas. Visserligen har det varit av kraftigt varierande skäl, men racebilen har visat att den har farten.

Men tyvärr för jänkarna verkar de lida lite av samma problem som AlphaTauri hade under fjolåret. Stallet har bara en förare som tar poäng och kör stabilt. Det håller inte.

Kevin Magnussen körde återigen hem poäng till stallet efter att ha gjort comeback då han slutade nia. Men fjolårs nykomlingen Schumacher har svårt att hitta farten och leverera.

Idag snurrade Mick på eget bevåg under det första varvet vilket medförde att han inte kunde kapitalisera på sin hittills bästa startposition någonsin.

Senare i racet snurrade han och orsakade gulflagg, återigen utan att ha varit i kontakt med andra bilar. Han får rycka upp sig om Haas ska få ut maximalt av årets relativt konkurrenskraftiga bil.

Bottas leder Alfa Romeo och tog fina poäng på Imola 2022

Ett annat stall där förarna verkligen levererar olika resultat är Alfa Romeo. Här är det dock mer förståeligt med tanke på att Zhou är ny för året och inte har någon erfarenhet av F1.

I Valtteri Bottas har det schweiziska stallet dock hittat en förare som levererar vad materialet lovar. Finnen slutade på femte plats och han hade bud på mer.

Han hade en härlig fight med Russell om fjärdeplatsen men han föll tillslut kort. Russel å sin sida gav ett stabilt intryck och tjänade stort på kaoset i starten.

Han körde upp sig från 11:e till 6:e plats tidigt i racet och profiterade när Leclerc körde på det klassiska bananskalet.

Hamilton hade det mindre roligt och hamnade utanför poängen.

Imola 2022 bjöd McLaren på pallplats

McLaren är också ett stall där förarna hamnade på väldigt skilda platser när racet summeras. Norris stod för en fantastiskt stabil och fin insats och gjorde exakt vad han ska – ta tillvara på möjligheterna.

Han kan kanske tacka Ricciardo för att ha putt ner Sainz i grusfållan, men han gjorde jobbet och körde ifrån Mercedes själv. När Leclerc bjöd på möjligheten var Norris där och tog 15 poäng. Ricciardo återhämtade sig aldrig efter olyckan på det första varvet där Bottas körde på honom så att han kolliderade med Sainz. Visserligen kunde han tävla vidare, men han kom aldrig i närheten av poäng.

Albon stabil i Emilia Romagna 2022

Williams måste vara nöjda med sin nyrekrytering när de ersatte Russell med Albon. Efter poängen senast i Australien så var han återigen uppe och nosade på poäng.

Han höll Gasly och Hamilton bakom sig varv efter varv och slutade elva.

Vad hans stallkamrat gör i sporten kan man fråga sig. Under fjolåret såg Latifi bättre ut vid vissa tillfällen. Men i år är han spökblek och gör ingen glad.

Alpine var Alpine under hela helgen

Renaultägda Alpine fortsätter att ha pålitlighetsproblem. Inte nog med att man drog på sig en bestraffning för att ha släppt i väg Ocon på ett osäkert sätt. I slutet av tävlingen återfanns Ocon på fjortonde plats.

Alonsos bil tappade sidokåpan, vilket visserligen kan ha berott på tidigare kontakt. Oavsett vilket så blev det ytterligare en DNF på spanjorens konto och han kan inte vara särskilt nöjd med hur helgen utspelade sig.

Slutplaceringar i racet på Imola 2022

 1. Verstappen
 2. Perez
 3. Norris
 4. Russell
 5. Bottas
 6. Leclerc
 7. Tsunoda
 8. Vettel
 9. Magnussen
 10. Stroll
 11. Albon
 12. Gasly
 13. Hamilton
 14. Ocon
 15. Zhou
 16. Latifi
 17. Schumacher
 18. Ricciardo
 19. Alonso – DNF
 20. Sainz – DNF