Hem » Haas Magnussen tog en sensationell pole i Sao Paulo

Haas Magnussen tog en sensationell pole i Sao Paulo

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Du vaknar upp på lördag morgon och får höra att Haas Magnussen tog en sensationell pole i Sao Paulo. Nyp mig i armen säger du, men det är faktiskt sant. Kevin Magnussen kvalade snabbast av alla inför Brasiliens F1 sprint som körs idag lördag klockan 20:30. Det samma kan inte sägas om hans stallkamrat som var långsammast av alla.

Haas Magnussen tog en sensationell pole

Formel 1 har inte varit särskilt underhållande i regniga förhållanden den här säsongen. Men fredagkvällens kval var minst sagt ett undantag. Regnet kom och gick vilket skapade varierande förhållanden på banan.

Väderförhållandena innebar att stallens strateger i samverkan med F1 förarna balanserade på en knivsudd i valet mellan slits och F1 däck avsedda för regn. Förutsättningarna bäddade för en skräll och för en gångs skull inträffade något högst oväntat.

Haas Magnussen tog sin bästa kvalplacering någonsin. Stallet som kom in i sporten 2016 har aldrig kvalat bättre än fjärde plats . Det inträffade i kvalet till ett annat sprint race den här säsongen – det som arrangerades på Imola.

Haas tog dessutom sin bästa kombinerade kvalplacering i regniga förhållanden den här säsongen. Det inträffade i Kanada där Alonso tog en av de två första platserna men det båda Haas förarna ockuperade tredje startled med Kevin som femma och Mick som sexa.

Med andra ord har de sett relativt starka ut till och från under kvalen den här säsongen.

Nu kan det amerikanska stallet skryta med att de har kvalat ut Red Bull och alla andra. Haas Magnussen tog en sensationell pole position inför fortsättningen av Brasiliens Grand Prix helg.

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Prestationen var riktigt stark, men den möjliggjordes av ett misstag från Mercedes. George Russells misstag innebar att ingen kunde förbättra sig, men låt oss glädjas över skrällen som inträffade.

Haas Magnussen stod för en otrolig insats tillsammans med stallets personal. Därmed startar han från första rutan i sprinten senare.

Möjlighet att ta värdefulla poäng

Kvalprestationen innebär att Magnussen återigen kan bärga värdefulla poäng till Haas i konstruktörs-VM. I skrivande stund ligger Haas på åttonde plats, en poäng före AlphaTauri.

Med tanke på hur jämnt det är och att Haas, trots en ny huvudsponsor, har svårt att ny budgettaket i F1 är tabellplaceringen otroligt viktig.

Att starta från Pole Position i sprinten medför en riktigt bra chans att kamma hem några poäng. Dansken lär troligtvis inte komma inom topp fem. Men de första åtta platserna ger poäng och Haas-bilen bör ha en ärlig chans att på poängplats.

Lyckas Kevin med det så innebär slutresultatet att det amerikanska stallet har tagit poäng i samtliga sprint tillställningar den här säsongen.

Nattsvart för Schumacher när Magnussen tog pole

Det är lätt att drunkna i euforin kring Magnussens resultat. Tyvärr är det inte lika glatt på andra sidan garaget där den hårt ansatta Mick Schumacher håller till. Utfallet av kvalet till Sao Paulo Grand Prix 2022 gav mer vatten på kvarnen som säger att Hülkenberg är på ingång.

Schumacher sägs vara på väg till Mercedes som reservförare. Med tanke på att han kvalade in sist av alla, samtidigt som hans stallkamrat tog pole, ser det nattsvart ut för tysken. Om hans öde inte var bestämt tidigare bör det vara det nu.

Norris gjorde jobbet i det tysta

En förare som gjorde riktigt bra ifrån sig var Lando Norris. Under torsdagen såg det ut som att de Vreis kunde köra för ett fjärde stall under en och samma säsong. Men Norris återhämtade sig från sin matförgiftning.

Britten kvalade in på fjärde plats och han ger McLaren vittring på fler viktiga poäng i striden mot Alpine. Hans stallkamrat, Ricciardo, återfinns 10 platser längre ner i resultatlistan på 14:e plats.

Startfältet F1 Sprint i Sao Paulo

Nedan återfinns startgridden inför lördagens sprint race. Plats 1 – 8 ger poäng och slutplaceringen bestämmer startfältet inför morgondagens race.

 1. Magnussen
 2. Verstappen
 3. Russell
 4. Norris
 5. Sainz
 6. Ocon
 7. Alonso
 8. Hamilton
 9. Perez
 10. Leclerc
 11. Albon
 12. Gasly
 13. Vettel
 14. Ricciardo
 15. Stroll
 16. Latifi
 17. Zhou
 18. Bottas
 19. Tsunoda
 20. Schumacher
Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese