Hem » Kan Mercedes vinna Brasilien Grand Prix 2022?

Kan Mercedes vinna Brasilien Grand Prix 2022?

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Efter att George Russell vann årets sista F1 sprint race måste vi ställa oss frågan, kan Mercedes vinna Brasilien GP 2022? Silverpilarna kom i mål som etta och trea och startar tillsammans från första startled racet. Skälet är att Carlos Sainz Jr har fem platsers nedflyttning och därmed flyttas Hamilton upp en plats. Tävlingen på Interlagos, eller Autódromo José Carlos Pace, kan bli en sprakande tillställning av flera skäl.

Magnussen föll tillbaka i sprinten

F1 sprint racet i Sao Paulo innebar den första starten någonsin från pole position för Kevin Magnussen. Det var inte många som trodde att han skulle lyckas med den bedriften, men efter ett otroligt utfall i kvalet var det danskt i den första startrutan.

Föga förvånande föll Kmag tillbaka genom fältet. Faktum är att han och Haas teamet var väl medvetna om att bilen är undermålig i relation till bilarna som startade runt honom.

Med det i åtanke försvarade den danska föraren aldrig sin ledning ordentligt. Koncentrationen låg på att bärga poäng och att säkra en så bra utgångsposition som möjligt inför morgondagens race.

Givet den inställningen gick allt enligt planen. Kanske kunde Haas ha kommit sjua framför Lando Norris, men i slutändan är de troligtvis glada med den poäng som åttonde platsen medförde.

Det skapade en liten buffert ner till AlphaTauri där Pierre Gasly som riskerar avstängning tog sig i mål som tia. Vettels Aston Martin är inkilad mellan de två kombattanterna vid starten till Sao Paulo Grand Prix 2022 och även de är i behov av poäng.

Summa summarum – helgen har börjat sensationellt bra för Haas och den fortsätter att gå i deras riktning.

Stallkollegor var inte kamratliga i Brasilien GP sprint 2022

Årets Formel 1 ställning är i princip stendöd på förarsidan, egentligen är det bara kampen mellan Perez och Charles Leclerc som lever. Men i konstruktörs-VM finns det tre levande strider att följa och där spelar uppenbarligen förarna en avgörande roll.

Tyvärr för två stall vars säsong fortfarande inte på något sätt är avgjord, så verkar deras anställda ha svårt att förstå det. Alpine har fortfarande inte säkrat sin fjärdeplats och Aston Martin hack i häl på Sauber Alfa Romeo.

Det hindrade inte deras förare från att värdesätta den interna kampen dem emellan högre än stallets intressen. Självklart ska förarna i Formel 1 vara tävlingsmänniskor som gör allt för att vinna.

Men, F1 är en lagsport. Det är något som Alonso, Esteban Ocon och Lance Stroll rimligtvis får höra efter sprint racet i Sao Paulo.

Lance Stroll höll på att krascha ut både sig själv och Sebastian Vettel från racet. Det kunde ha kostat dem otroligt mycket i striden med Alfa Romeo.

Stroll prejade helt enkelt Vettel av banan i full speed med DRS aktiverad. Handlingen föll inte i god jord hos domarna som gav honom 10 sekunders tidstillägg.

Ocon och Alonso kolliderad med varandra i inledningen. Utfallet blev att båda fick sina bilar skadade och Alonso tvingades till ett tidsödande depåstopp.

För Esteban Ocon medförde skadorna på bilen att han tappade i konkurrenskraft och föll bakåt i fältet. Båda Alpinebilarna missade poäng.

Samtidigt klättrade Ricciardo från sin 14:e startposition till 11:e samtidigt som Norris höll sig kvar på poängplats. Britten slutade sjua och bärgade två pinnar.

Vinner Mercedes Brasilien GP 2022?

I år har Mercedes F1 stall inte varit lika konkurrenskraftiga som vanligt. Men sprinten på Interlagos medförde att George Russell fick kliva högst upp på prispallen.

Samtidigt har Hamilton tack vare Carlos Sainz Jrs bestraffning knuffats upp till andra startrutan inför huvudtävlingen. Det innebär att Mercedes låst ut första startled och en bättre chans än så här lär de inte få att vinna.

Den sistnämnda meningen har visserligen upprepats de två senaste tävlingshelgerna. Men imorgon är det på riktigt.

Perez och Verstappen står i ledet bakom de två silverpilarna så det är inte på något sätt en enkel seger. Förutsättningarna som Mercedes själva kontrollerar kan dock inte bli bättre.

Frågan är hur de kommer att se ut internt. Ponera att Mercedes ligger i en vinnande position med en stor del av tävlingen avklarat.

Hur kommer förarna agera då? Är “Viet” större än “Jaget”? Hamilton har aldrig gått igenom en säsong utan att vinna ett race.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Russel har å sin sida aldrig vunnit ett race i Formel 1. Kan deras intressen kollidera?

Oavsett vilket så är det möjligt att Mercedes vinner Brasilien GP 2022 och kan därmed göra något som de flesta såg som omöjligt efter de inledande racen.

Annat som stack ut i F1 Sprinten på Interlagos

Låt oss runda av med att notera att Mick Schumacher kom tillbaka starkt efter kvalet till Sao Paulo Grand Prix och körde upp sig till 12:e plats. Därmed har tysken faktiskt chansen på poäng imorgon, men han har själv sagt att prestationerna på banan knappast kommer att påverka hans situation inför nästa säsong.

Albon hade oturen att bryta sprinten och kommer således att starta racet sist imorgon.

Resultatet från sprinten på Autódromo José Carlos Pace

Nedan följer resultatet från sprint racet på Autódromo José Carlos Pace. Det vanns av Russell och Magnussen höll sig kvar på poäng. Aston Martin samt Alpine har lite att ta tag i efter dagens korta racedistans.

 1. Russell
 2. Sainz
 3. Hamilton
 4. Verstappen
 5. Perez
 6. Leclerc
 7. Norris
 8. Magnussen
 9. Vettel
 10. Gasly
 11. Ricciardo
 12. Schumacher
 13. Zhou
 14. Bottas
 15. Alonso
 16. Tsunoda
 17. Stroll
 18. Ocon
 19. Latifi
 20. Albon

Se F1 kalendern och F1 TV-tider här

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese