Hem » 10 nya ansikten i FP1 Abu Dhabi GP 2023 – Bekanta dig med de nya namnen
Mercedes & Ferrari på racingbanan i Abu Dhabi med byggnader i bakgrunden

10 nya ansikten i FP1 Abu Dhabi GP 2023 – Bekanta dig med de nya namnen

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-24

FP1 i Abu Dhabi Grand Prix kickar igång den sista racehelgen på årets Formel 1 schema. Trots att det är sista gången vi får möjligheten för i år då vi får chansen att se F1 förarna, så är det många som lyser med sin frånvaro i FP1. Hela 10 temporära namn kommer att synas på tidslistan i det första träningspasset.

Ordinarie förare måste ge plats åt rookies

Formel 1 reglerna kräver att alla F1 team måste ge rookies chansen att delta i minst två fri träningspass, FP1, varje säsong. Denna regel syftar till att främja ny talang genom att ge dem värdefull erfarenhet på banan, öka deras synlighet och förbereda dem för potentiella F1-karriärer.

Kortfattat syftar regeln till att stödja en ny generation racingförare och främja sporten. Tyvärr är stallen inte så positivt inställda för att släppa in juniorerna i bilen.

Nykomlingarna får ofta köra ganska konservativa program för att undvika att de skadar bilarna. Men oavsett vad stallen anser om regelverket så måste det efterlevas.

Därför kommer vi att få se 10 rookies under FP1 i Abu Dhabi Grand Prix. Med andra ord kommer samtliga stall att ha ett obekant ansikte i cockpiten.

De 10 förarna som testar FP1 i Abu Dhabi

Nedan kan du bekanta dig med de tio förarna som kommer att ratta en Formel 1 bil i det första träningspasset. Några av dem har en starkare meritlista än andra, men ingen av dem har tävlat i F1.

Jake Dennis – Red Bull

Jake Dennis, mästare i Formula E, har tidigare varit testförare för Red Bull. Han har byggt upp sin erfarenhet genom att vara simulatorförare för Red Bull-teamet.

Isack Hadjar – Red Bull

Isack Hadjar, en ung och lovande talang från Frankrike. Han har levererat imponerande prestationer och är en del av Red Bulls juniorprogram. I år har han tävlat i Formel 3 och kommer att köra för Red Bull under det första träningspasset i Abu Dhabi 2023.

Korrigering: Tidigare stod det att Hajdar skulle köra AlphaTauri i FP1

Frederik Vesti – Mercedes

Frederik Vesti, en utmanare i Formula 2-titeln, har tidigare kört för Mercedes i FP1 i Mexiko. Han är en del av Mercedes juniorprogram och har under året tävlat i Formula 2. Dansken är troligtvis det främsta hotet gentemot Logan Sargeant inför nästa säsong efter att Mick Schumacher blivit klar för Alpines WEC satsning.

Robert Shwartzman – Ferrari

Robert Shwartzman körde FP1 i Nederländska Grand Prix. Han tar över Charles Leclercs bil för FP1 i Abu Dhabi.

Shwartzman har en stark bakgrund och var aktuell för en styrning i F1 när Haas valde Mick Schumacher som Mazespins stallkamrat. I år har han haft rollen som test- och reservförare hos Ferrari.

Pato O’Ward – McLaren

Pato O’Ward tävlar till vardags mot den senaste av våra svenska F1 förare, Marcus Ericsson, i IndyCar. Han har en aggressiv körstil och kan snabbt anpassa sig till nya bilar.

Mexikanen slutade fyra i IndyCar-mästerskapet 2023. I Abu Dhabi kommer han att köra istället för Lando Norris i McLaren.

Jack Doohan – Alpine

Esteban Ocon ger Jack Doohan möjligheten att köra Alpines bil bredvid Pierre Gasly under FP1 i Abu Dhabi Grand Prix 2023. Faktum är att Ocon är sjuk och missade media-sessionen under torsdagen.

Jack Doohan är son till MC-föraren Mick Doohan. I år har Jack varit reservförare i Alpine och tävlat i F2 mot flera av de andra förarna som får chansen på Yas Marina.

Theo Pourchaire – Alfa Romeo

Fransmannen Theo Pourchaire får chansen att köra i det sista träningspasset som Sauber genomför med Alfa Romeos namn. Pourchaire var ett riktigt hot mot Zhou i kampen om att bli Valtteri Bottas stallkamrat nästa säsong.

Sauber-organisationens reservförare kommer med allra största sannolikhet att bli F2-mästare i år. Eftersom ingen styrning verkar finnas ledig blir han troligtvis reservförare på heltid i F1 2024.

Felipe Drugovich – Aston Martin

Aston Martin ger den regerande F2-mästaren Drugovich chansen att återigen hoppa ner i cockpiten när FP1 i Abu Dhabi genomförs. Brassen har en robust meritlista och har tidigare varit reservförare hos Mercedes.

Zak O’Sullivan – Williams

Zak O’Sullivan som tillhör Williams Academy kommer att köra i FP1 i Abu Dhabi. Han anses vara en av Storbritanniens mest lovande unga förare.

Ollie Bearman – Haas

Ollie Bearman, en Ferrari junior och flerfaldig racevinnare i Formula 2 denna säsong, kommer att delta i FP1 för Haas i Abu Dhabi. Han är en av de mest spännande unga talangerna på motorsportscenen och har redan visat sin kapacitet på banan denna säsong.

Han har kört ett träningspass för Haas tidigare i år och imponerade ordentligt. Kanske kan han bli nästa brittiska Formel 1 förare?

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese