Hem » Inför F1 i Abu Dhabi: De återstående striderna
En Mercedes och en Ferrari med Abu Dhabis flagga i bakgrunden. Ai genererad

Inför F1 i Abu Dhabi: De återstående striderna

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-24

Vilka strider återstår egentligen inför F1 i Abu Dhabi? Max Verstappen må vara världsmästare i Formel 1 och Red Bull har säkrat konstruktörstiteln, men det finns bataljer som lever. Racet på Yas Marina körs inte i onödan trots allt.

Striden om fjärdeplatsen

Trots att det är mängder av rookies som kör FP1 i Abu Dhabi 2023, så finns det vissa förare som kanske skulle ha föredragit att sitta i bilen. Lando Norris hör till dem som får stå åt sidan i det första träningspasset, men han är inblandad i kampen om att bli fyra.

Britten ligger bara fem poäng bakom Sainz och Alonso som båda har 200 poäng. Norris har skördat stora framgångar sedan McLaren släppte sitt uppdateringspaket och det märks i årets Formel 1 ställning.

Charles Leclerc har å sin sida skrapat ihop 188 poäng och har en teoretisk chans att ta sig förbi sin stallkamrat Carlos Sainz Jr. Det är visserligen osannolikt att monegasken ska ta sig förbi Sainz.

Leclerc kvalar dock väldigt bra och han skulle kunna konvertera en bra startposition för att utmana Sainz Jr. Spelbolagen skattar sannolikheten till att Leclerc kommer i mål som tvåa för andra racet i rad till ungefär 16 procent.

Odds för topp 2 i Abu Dhabi GP från Bethard

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Intern kamp i Alpine

Alpine har levt i ett ingenmansland den här säsongen. Både Ocon och Gasly har visserligen klivit upp på pallen vid varsitt tillfälle, men stallet flyter runt i ett vakuum mellan de bättre och sämre F1 stallen.

Det är desto hetare inom stallet och de två förarna gick hårt åt varandra senast i Las Vegas Grand Prix 2023. Ocon var starkare och han slutade på fjärde plats i racet.

Han säkrade därmed 12 värdefulla poäng samtidigt som Gasly blev utan. Det innebar att gapet mellan dem tryckts ihop till fyra poäng.

Vi minns hur diskussionerna gick kring deras dåliga relation när det stod klart att Alpine valt sin föraruppställning. Ocon sa till och med offentligt att han skulle föredra Mick Schumacher.

Därmed kan vi förvänta oss att det finns mycket prestige i att bli stallets bästa förare. Esteban måste alltså ta fem poäng fler än Gasly för att bli herren på täppan.

Mercedes v Ferrari

Mercedes och Ferrari går upp mot varandra i kampen om andra plats i konstruktörs-VM. Det är både prestigefyllt och ekonomiskt viktigt att komma så högt upp i VM som möjligt, även om de inte är lika beroende av prispengarna som mindre stall.

Ferrari har ett underläge och de ligger fyra poäng bakom Mercedes. Italienarna har fått en bättre förståelse för sin bil det senaste och de har sett ut att vara näst snabbast efter Red Bull.

Med tanke på att det bara är fyra poäng som skiljer dem och att topp-placeringarna i racet ger fina poäng bör Ferrari i mitt tycke vara favoriter till att bli tvåa. Hamiltons uppladdning störs av allt snack rörande hans samröre med Red Bull och Russell har varit svag.

Ferrari har å sin sida gått från klarhet till klarhet och Leclerc flög fram på Las Vegas gator. Sainz var inte alls långt ifrån att ge Ferrari ett ännu bättre utgångsläge.

Det var bara det där omtalade brunnslocket som kom emellan. Så jo, Ferrari ser bättre ut och jag tror nog att italienarna får det sista skrattet.

Mercedes v Ferrari 1.85 odds

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

McLaren mot Aston Martin

McLaren har tappat formen lite det senaste. Samtidigt har Lance Stroll och Fernando Alonso kommit tillbaka och börjat plocka poäng.

Utvecklingen innebär att det är riktigt tight mellan de två stallen inför det sista på årets F1 kalender. Det skiljer bara elva pinnar mellan dem och McLaren har övertaget.

Här tror jag nog ändå att McLarens försprång är lite för stort. Aston Martin kommer så klart att försöka, men McLaren har både en bättre bil och en starkare förarduo.

Spelbolagen verkar också hålla McLaren som favoriter. Stroll anses lika trolig som Alpine-förarna att sluta i topp 6 där de riktiga poängen finns.

Om du gillar Formel 1 odds och vill betta så är det 10x pengarna som gäller inför helgen.

Odds på topp 6 i Abu Dhabi GP 2023

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Längre ner i tabellen är det visserligen nära mellan Williams och AlphaTauri. Tyvärr delas så få poäng ut för platserna 8 – 10 att jag har svårt att se några förändringar där.

Vad väntar härnäst?

F1 i Abu Dhabi kickar igång idag fredag. Det första träningspasset går av stapeln 10:30 och du ser det på Allente eller ViaPlay.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente
Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese