Hem » Inför Monacos Grand Prix 2022: Kvalet Blir Viktigt
Överblick-över-marinan-inför-Monacos-GP

Inför Monacos Grand Prix 2022: Kvalet Blir Viktigt

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Efter ett underhållande F1 race i ett stekhett Barcelona är det nu dags att förbereda oss inför Monacos Grand Prix 2022. Det anrikaste racet på F1 kalendern har några unika karaktärsdrag.

Kvalet på lördagen är väldigt avgörande för hur utfallet blir i söndagens race på den franska Rivieran. Monegasken Charles Leclerc kommer att vara mån om att komma tillbaka starkare i sitt hemmarace efter debaclet på Circuit de Catalunya.

För hans, och VM-tabellens skull, får vi hoppas på att han kvalar lika bra som han gjorde i fjol. Han körde till sig pole position men kunde dessvärre inte starta på grund av skador på bilen.

Alla vet att racet vinns på kvalet inför Monacos Grand Prix 2022

Inför Monacos Grand Prix 2022 väntar sig de allra flesta att racet kommer att avgöras redan på lördagen i kvalet. Stadsbanan i det lilla kungadömet på Medelhavets nordliga kust har gjort sig känd för att vara smått omöjlig att köra om på. Därför är det väl värt att se kvalet på lördag.

I fjol var det Leclerc som kvalade snabbast trots att förra årets Ferrari inte alls var lika konkurrenskraftig som årets. Trots det kom han aldrig till start.

Skälet var att han kraschade bilen och skadade den i så hög utsträckning att det inte gick att tävla i söndagens race. Istället var det Max Verstappen som startade från andra rutan som gick i mål som segrare.

Låga downforce nivåer och lågt slitage på Rivieran

Stadsbanan i Monaco är väldigt långsam och trång. Svängarna går inte snabbt och toppfarten är låg. Därför är låga downforce nivåer viktiga i tävlingen på Rivieran.

Med tanke på att Ferrari hittills har kunnat köra med mindre downforce än Red Bull samt att de har accelererat snabbare kan de ses som favoriter till racesegern.

Tidigare har det höga slitaget varit ett problem för Leclerc och Sainz, men så kommer det troligtvis inte att bli i Monaco. Därmed kan Ferrari möjligtvis komma tillbaka och ta maximalt med poäng i helgens race.

Kan någon utmana Red Bull och Ferrari i Monacos GP?

Antagandet från oddssättarna är att Leclerc kommer att ta pole position. Han betalar som högst 2 gånger pengarna i skrivande stund. Han följs av Verstappen på 3 gånger pengarna samt Sainz med upp till 9.

Mer spännande är det att spelbolagen tror att de två Mercedesbilarna har samma möjligheter på pole som Perez. En annan förare som kan slå till med ett fint resultat över ett varv i Monaco är Bottas.

Finnen har pratat om att banan i Monaco passar deras bil väl så kanske kan han vara värd att hålla ögonen på.

Kan Red Bull få ordning på sin DRS inför Monacos Grand Prix 2022

Ämnet DRS var väldigt aktuellt under och efter Spaniens GP 2022. Verstappen hade stora problem att öppna bakvingen och det föranledde att han fick det svårt att ta sig förbi Russell.

Efter racet har Horner pratat om att det eventuellt är kopplat till att reducera hur mycket F1 bilen väger. Skulle det visa sig att problemet kvarstår är det dock inte hela världen.

I Monaco finns det bara en DRS-zon och det är över start och målrakan. Därmed blir skadan marginell, även om det är troligt att funktionen är återställd inför Monacos Grand Prix 2022.

Norris tveksam för McLaren i årets sjunde race

Lando Norris var sjuk under racehelgen i Barcelona men genomförde trots det racet. McLaren har meddelat att han led av halsfluss och på TV-bilderna såg han inte alls kry ut.

Skulle hans hälsa försämras kan det bli aktuellt att kalla in en reservförare för McLarens räkning. Baserat på hur stallet agerade i samband med Ricciardos eventuella frånvaro inför säsongsöppningen i Bahrain kan det bli aktuellt för Piastri att göra debut.

Stallet har dessutom överenskommelser med Mercedes om att få låna en av deras reservförare om det skulle bli nödvändigt. Därmed kan även De Vreis som körde för Williams i FP1 förra helgen bli aktuell.

Även den tidigare F1 föraren Stoffel Vandoorne kan bli aktuell. Dock är det troligt att Lando kan köra och ingen behöver hoppa ner i hans bil.

Väderleksrapport inför Monacos Grand Prix 2022

Vädret var ett hett samtalsämne i Barcelona. Temperaturerna uppgick till 35 – 36 grader och det var ett tufft race att genomföra. Så varmt ska det inte bli i Monaco. Enligt SMHI:s väderprognos kan det till och med bli tal om regn under söndagen. Det skulle i så fall röra sig om lättare skurar växlat med solsken under hela dagen.

Väderprognos-från-SMHI-i-Monaco
Bildkälla: SMHI 08:00 CEST 2022-05-24

För underhållningens skull kan lite nederbörd vara välkommet, men det är mindre kul för fansen.

Väderleksrapporten ser ljusare ut på lördagen. Vid kvalet förväntas det bli 26 grader varmt med växlande molnighet.

Pirellis syn på racet i Monaco

Racingbanan i Monaco är som sagt känd för att vara väldigt svår att ta sig förbi på. Anledningen är att det är väldigt tight om utrymme och många långsamma kurvor.

Banans utformning påverkar i hög grad däcksallokeringen från Pirelli. Till följd av att bilarna kör så långsamt och att asfalten är hal förväntas en enstopps-strategi bli vinnande. Skälet är att däcken slits långsamt.

Pirelli har valt tilldela stallen den mjukaste typen av F1 däck inför Monacos GP 2022. Därmed kommer bilarna att kunna köra på C3, C4 och C5 i racet.

De-tre-däcken-som-Pirelli-valt-ut-inför-Monacos-Grand-Prix
De tre gummiblandningarna som finns att använda i Monaco

Däcken kan bidra till oreda i kvalet

Däcken är alltid viktiga i ett F1 kval, så även inför racet i Monaco. Men i år finns det en extra vinkel på det hela.

Stallen har relativt lite information om årets 18 tums däck. I kvalet kommer de behöva köra på C5, det snabbaste däcket. Det kan bidra till extra spänning.

Skälet till att så är fallet återfinns i att förståelsen för dem är lägre än för de övriga gummiblandningarna. Inför tävlingen på Rivieran har C5 bara använts en gång i Australien.

Därmed kan vi eventuellt se stall ha problem med att jobba in däcken i rätt fönster under kvalet. Sannolikheten att så blir fallet ökar ännu mer med tanke på risken för köbildning inför de flygande varven.

Det är med spänning vi förbereder oss inför Monacos Grand Prix 2022. Tävlingen kan bjuda på en skräll eller två, inte minst om regnet kommer. På lördag, ursäkta, söndag, vet vi utfallet.

Se racet i Monaco på TV

Du som vill se F1 racet i Monaco på TV har två alternativ. Antingen väljer du att köpa F1:s egen tjänst, F1 TV Pro. Alternativt vänder du dig till Viaplay som har rättigheterna i Sverige.

När visas Monacos Grand Prix på TV?

Historiskt har racet i Monte Carlo arrangerats med träningar på torsdagen och lördag. Sedan har kvalet genomförts på lördag eftermiddag följt av racet på söndag. 2022 är upplägget annorlunda.

Nedan hittar du TV-tider samt event tider för nästa race på F1 kalendern.

  • FP1: Fredag 2022-05-27 – 14:00 – TV sändning 13.55
  • FP2: Fredag 2022-05-27 – 17:00 – TV sändning 16.55
  • FP3: Lördag 2022-05-28 – 13:00 – TV sändning 12.55
  • Kval: Lördag 2022-05-28 – 16:00 – TV sändning 15.30
  • F1 race: Söndag 2022-05-29 – 15:00 – TV sändning 14.00
Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese