Hem » Kvalrapport från Miami GP 2022: Två Ferrari i Topp
Kvalrapport-från-Miami-GP-2022-med-Ferrariflaggan-i-topp

Kvalrapport från Miami GP 2022: Två Ferrari i Topp

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-19

Den andra dagen har avslutats i Florida och det är dags för kvalrapport från Miami GP 2022. Det blev som under de tidigare helgerna en jämn kamp mellan Red Bull och Ferrari. Men till skillnad från den föregående racehelgen på F1 kalendern 2022 i Emilia Romagna så var det Ferrari som drog det längsta strået i Florida.

Men det är inte bara i toppen vi finner intressanta resultat. AlphaTauri levererade ett strålande resultat och Stroll visade att Aston Martin tagit steg i rätt riktning.

Läs vidare och ta del av hela F1Sveriges kvalrapport från Miami GP 2022.

Kvalrapport från Miami GP 2022 – Stökig Q1

Den första bilen hade blivit eliminerad innan vi ens fick se bilarna på racingbanan i Q1. Alpineföraren Esteban Ocon kraschade hårt i FP3 och hans bil var bortom räddning. Enligt Autosport uppgick G-krafterna till över 51 vilket säger mycket om hur hård smällen var.

Därmed kom han aldrig till start i kvalet och således var det enbart fyra tävlande som skulle slås ut på ren fart. Är det inte opålitlig teknik så är det alltså förarmisstag som ställer till det för Alpine.

De förare som gör Ocon sällskap i den bakre delen av fältet imorgon när lamporna slocknar är:

 • Latifi – Williams
 • Albon – Williams
 • Zhou – Alfa Romeo
 • Magnussen – Haas

Amerikanarna hade problem med radioutrustningen vilket föranledde att Kevin inte fick några bra förutsättningar för att genomföra kvalet. Han använde bara en uppsättning däck och får sikta in sig på att klättra i fältet under morgondagen.

Att Magnussen blev eliminerad redan i Q1 var aningen oväntat och det var andra gången för säsongen som han fick se sig slagen av sin tyska stallkamrat i kval.

Latifi har det fortsatt tungt och han var återigen efter sin för året nya stallkompis Alex Albon.

Alfa Romeo är troligtvis besvikna på Zhous placering. Med tanke på att Bottas återigen placerade bilen i Q3 och startar från femte plats imorgon, framför Hamilton, hade bilen mer att ge.

Tyvärr för kinesen så fastnade han i trafik på den långa bakrakan när han genomförde sitt sista flygande varv. Därmed fick han se sig utslagen efter den första rundan.

Väldigt jämn andra runda i kampen om startpositionerna

Inför Q2 kunde vi konstatera att båda Aston Martins bilar hade tagit sig vidare. Baserat på prestationen senast på Imola så var det kanske inte så förvånande.

Men resultatet i Italien hade tillskrivits vädret och omständigheterna i hög utsträckning och därmed förväntades de inte vara konkurrenskraftiga i soliga Miami.

När Q2 avslutades hade stallets ägare Lawrence Stroll och gänget en bil vidare ända in i Q3. Det var hans son Lance som kvalade in bilen, samtidigt som Vettel enligt egen utsago gjorde ett misstag i chikanen som kostade värdefull tid och ledde till att han blev utslagen.

Det var dock oerhört jämnt i kampen om att ta sig in topp 10.

Gasly tog sig fram till Q3 genom att knipa tionde platsen i Q2. Hans tid var 1.30.128 och bakom honom följde Alpines Alonso och Mercedes Russell med 1.30.160 respektive 1.30.173.

Det var med andra ord ruskigt jämnt och små marginaler som avgjorde.

Tyvärr för Mercedes och Russell så var bilen inte alls lika lätthanterlig, relativt tidigare tävlingar, som den var igår då Mercedes var den stora snackisen i Miami.

I intervjun efteråt meddelade Russell att han hade haft stora problem med den hoppande bilen, så kallad porpoising. Problemet underminerade hans förtroende för bilen och därmed förmågan att köra snabbt.

De förare som föll ut under Q2 var:

 • Alonso – Alpine
 • Russell – Mercedes
 • Vettel – Aston Martin
 • Ricciardo – McLaren
 • Schumacher – Haas

I Ricciardos fall så var Q2 inte smärtfri. Stallet hade problem att få igång bilen vilket ledde till att han blev sen ut från garaget.

Det fick till följd att hans däck stressades och inte befann sig i det optimala fönstret. När det var dags att summera Q2 låg han på fjortonde plats och var återigen långt efter stallkamraten Norris.

Kvalrapport från Miami GP 2022 – Leclerc tog pole

Inför kvalet var det väldigt mycket snack om Ferraris spanjor Carlos Sainz. Efter kraschen igår och de bristande resultaten under inledningen av säsongen bortsett från Bahrain var många tveksamma till hans självförtroende.

Men vilken comeback han bjöd på!

När bilarna körde ut för att göra sitt avslutande försök i Q3 var det Max Verstappen som låg i täten i tidtabellen. Men på banan befann han sig bakom de två Ferraribilarna.

Så skulle det se ut även i tidtabellen efter att målflaggan hängdes ut.

Sainz satte en bästa förstasektor men fick se sig frånåkt av Leclerc på resterande delarna av varvet. Det innebar att monegasken befann sig först av dem två.

Men Sainz tid i hans avslutande försök var bättre än vad Verstappen hade mäktat med under sitt första flygande varv i kvalets avslutande del i Miami GP 2022.

Det räckte för att hålla Red Bull föraren bakom sig och vi får se dubbelt Ferrari i första startled imorgon när lamporna slocknar för årets första F1 race i USA.

Verstappen gjorde nämligen ett misstag och tidigt på det sista försöket och kunde inte förbättra sig. Hans tid från det första flygande varvet i Q3 räckte dock till en tredjeplats.

Dubbelt AlphaTauri i topp 10 efter avslutat kval i Miami

Ett stall som stod för en bra insats var italienska AlphaTauri. Gasly visade återigen vägen och precis som så många gånger förr kvalade han ut sin japanska stallkamrat.

Fransmannen startar bakom Hamilton imorgon och han delar det fjärde startledet med McLarens Norris. Bakom dem står Stroll på tionde plats efter att ha levererat en oväntat bra prestation och besegrade Vettel i kvalet.

Kanadensaren delar startledet med Gaslys kollega, Yuki Tsunoda på nionde plats. Japanen fortsätter att visa fin fart över ett varv och han blir spännande att följa i morgondagens race.

Preliminär startgrid efter avslutat kval i Miami GP 2022

Verstappen ska inte räknas bort från racet imorgon. Trots Ferraris nya power unit finns det goda chanser att han med hjälp av DRS kan utmana och ta sig förbi på rakorna.

Dessutom har det italienska stallet visat att de kan stå för strategiska misstag förr. Återstå att se om så blir fallet imorgon i Miamis Grand Prix.

En annan faktor att hålla ögonen är pålitligheten. Kommer Verstappens kärra att hålla för en hel racedistans? Jag hoppas det så att vi får se kampen avgöras på banan.

Nedan återfinns startordningen med årets F1 förare i sin helhet, om än preliminär. Den avslutar vår kvalrapport från Miami GP 2022.

 1. Leclerc – Ferrari
 2. Sainz – Ferrari
 3. Verstappen – Red Bull
 4. Perez – Red Bull
 5. Bottas – Alfa Romeo
 6. Hamilton – Mercedes
 7. Gasly – AlphaTauri
 8. Norris – McLaren
 9. Tsunoda – AlphaTauri
 10. Stroll – Aston Martin
 11. Alonso – Alpine
 12. Russell – Mercedes
 13. Vettel – Aston Martin
 14. Ricciardo – McLaren
 15. Schumacher – Haas
 16. Magnussen – Haas
 17. Zhou – Alfa Romeo
 18. Albon – Williams
 19. Laifi – Williams
 20. Ocon – Alpine

Racet börjar 21.30 och Viasat sänder en timme i förväg.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese