Hem » Kvalrapport från Spaniens GP 2022: Leclerc leder starten
Carlos-Sainz-i-en-Ferrari

Kvalrapport från Spaniens GP 2022: Leclerc leder starten

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-19

I dagens kvalrapport från Spaniens GP 2022 kan vi konstatera att det blev relativt jämnt. De två förhandsfavoriterna drabbades av problem under Q3 i kvalet på Circuit de Catalunya. Andra hade problem att hålla sig inom den vita linjen när de tävlade om startpositioner. Läs vidare och se den preliminära startgridden för deltävlingen på F1 kalendern i Spanien.

Kvalrapport från Spaniens GP 2022 – Q1

Det var en relativt spännande första del av kvalet i Barcelona 2022. Efter att Schumachers bil fattat eld under träningen var det tveksamt om han skulle kunna komma till start.

Tacksamt nog gjorde tyskens mekaniker ett bra jobb och han fick ett försök på sig. Med ett utvarv och två flygande försök lyckades han ta sig vidare. Det var en stark prestation som kan stärka Schumachers självförtroende.

Red Bull prövade att dra varandra i kvalet i Spaniens Grand Prix

Dessförinnan fick vi se hur Red Bulls förare försöka dra varandra över raksträckorna. Tekniken kan bidra till att öka toppfarten. Det var första gången vi fick se dem försöka använda Ferraris klassiska knep den här säsongen.

I slutet av Q1 fick uppstod ett debacle för några av förarna. De misslyckades med att ta sig runt banan för att göra ett sista försök. Både Russell och Albon föll offer för det. Även Alpines båda bilar var inblandade i händelsen som föranledde att domarna fick ytterligare en händelse på sitt bord.

De som inte lyckades med det var:

 • Vettel – 16
 • Alonso – 17
 • Stroll – 18
 • Albon – 19
 • Latifi – 20

Aston Martin kommer inte att vara nöjda. Inte minst efter att Stroll och gänget utretts av domarna tidigare under veckan.

Värt att notera är att Stroll eventuellt har en bestraffning till följd av en förteelse i depågatan. Aston Martin släppte ut Lance på ett osäkert sätt framför Norris. Lando rapporterade händelsen till sitt stall och nu är den i domarnas händer.

Circuit de Catalunya Q2 2022

Den andra rundan av kvalet på Circuit de Catalunya 2022 var jämn. Båda AlphaTauribilarna eliminerades och Tsunoda besegrade Gasly. Den sistnämnda hade problem med bilen och körde troligtvis inte med full effekt.

En förare som lär vara väldigt missnöjd är Lando Norris. Han blev slagen av stallkamraten Ricciardo som tog sig in i Q3.

Norris var snabb nog. Men tråkigt nog höll han sig inte inom banbegränsningarna och fick sin tid struken. Det medförde att han hamnade på elfte plats.

Den enes död den andras bröd i Barcelonas kval

Norris otur blev Schumachers lycka. Han tog sig in i Q3 tillsammans med stallkamraten Magnussen. Jag misstänkte att amerikanarna skulle få det tufft inför Spaniens GP. Kvalrapporten från Spaniens GP 2022 visar att jag hade fel.

Vi kan även nämna att Perez fick sin tid struken i Q2, men det fick ingen större inverkan och han tog sig vidare till Q3.

De fem förarna som fick lämna kvalet i Q2 var:

 • Norris – 11
 • Ocon – 12
 • Tsunoda – 13
 • Gasly – 14
 • Zhou -15

Domarna var stenhårda och bestraffade förarna som inte höll sig inom linjerna. Det är en lärdom vi kan ta med oss in i morgondagens race.

Kvalrapport från Spanien GP 2022: Avslutande delen

Mercedes lyckades med sina nya uppdateringar få med båda sina förare i Q3. Detta tillsammans med favorittippade Red Bull och Ferrari. När kvalet till Spaniens Grand Prix 2022 var över hade de till och med blandat sig i toppstriden.

Hamilton visade fin fart genom hela kvalet men det var ändå stallkarmarten Russell som drog det längsta strået dem emellan. Han kvalade ut både Hamilton och Perez och startar från fjärde rutan imorgon.

Men innan dess var det mycket som hände. Hemmasonen Sainz såg ut att kunna bära Ferraris fana under morgondagen. Han ledde nämligen ett kort tag under det första försöket i Q3.

Samtidigt fortsatte stallkamraten Leclerc sin nya hobby med att snurra bilen. Han verkade tro att det var så man ska göra efter att ha kraschat sin veterankärra i Monaco under den föregående helgen.

Skämt och sido. Monegasken snurrade i utgången av den sista kurvan på sitt första flygande försök i Q3. Det försatte honom i en riktigt jobbig sits. Situationen blev ännu värre när Verstappen satte snabbaste varv på sitt första flygande försök i Q3.

Kvalrapport från Barcelona – Nagelbitare in i slutet

När det var dags för det sista flygande försöket såg Ferrari till att skicka ut Leclerc först av förarna. Det var ett smart drag eftersom de annars riskerade att en gulflagg eller liknande skulle störa monegasken i försöken att nå pole position.

Leclerc skulle dock visa att han kan hantera stress väl.

Monegasken gjorde jobbet och satte snabbaste varvtid. När stallkamraten Sainz inte kunde förbättra sig var Verstappen det enda kvarvarande hotet. Eller?

Nej, han var ju inte det. Red Bull föraren föll offer för tekniska problem på det sista flygande varvet. Därmed förlorade han möjligheten att försvara sig. När inte heller Perez förbättrade sig stod det klart att Leclerc kvalade snabbast på Circuit de Catalunya.

Preliminär startgrid i Spaniens Grand Prix 2022

Nedan följer utfallet i kvalet. Det är den preliminära startordningen inför morgondagens race. Domarna har några incidenter att kolla närmare på så vi måste vänta och se hur förarna ställer upp till senare.

 1. Leclerc
 2. Verstappen
 3. Sainz
 4. Russell
 5. Perez
 6. Hamilton
 7. Bottas
 8. Magnussen
 9. Ricciardo
 10. Scumacher
 11. Norris
 12. Ocon
 13. Tsunoda
 14. Gasly
 15. Zhou
 16. Vettel
 17. Alonso
 18. Stroll
 19. Albon
 20. Latifi

Däcken blir avgörande i Spaniens GP

Låt oss runda av vår kvalrapport från Spaniens GP 2022 med att titta i spåkulan.

raditionellt har det varit ytterst fördelaktigt att starta från pole i Spanien. Imorgon kan det dock bli annorlunda.

Verstappen och Red Bull har haft bättre kontroll på däcken under säsongen. Med tanke på att det förväntas bli 35 grader varmit i Barcelona under morgondagen kan det bli en avgörande faktor.

Vi kommer dessutom behöva hålla ögonen öppna för säkerhetsbilar. Inte minst sent i racet då förarnas beslutsförmåga kan försämras på grund av värmen.

När det kommer till kritan tror jag nog ändå att Ferrari med hjälp av strategi och bättre fart kommer att manövrera ut Max Verstappen i Spaniens GP.

Racet börjar klockan 15:00 imorgon och du kan se det via Viaplay eller F1 TV.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese