Hem » Sainz Briljerade på Monza när Verstappen Skrev Historia

Sainz Briljerade på Monza när Verstappen Skrev Historia

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Gårdagens Formel 1 race på anrika Monza blev verkligen minnesvärt. Till skillnad från de flesta andra racen hittills i år fick Max Verstappen jobba lite hårdare för vinsten, en vinst som gjorde nederländaren historisk. Carlos Sainz var dock den som briljerade mest i mina ögon och stod för den starkaste insatsen av samtliga.

Williams tog värdefulla poäng på Monza

Inför helgen var förhoppningarna höga hos Williams. Stallet har verkligen ryckt upp sig i takt med att säsongen har utvecklats och nu är de en poängkandidat på nästan varje bana.

Efter att Albon hade kvalat in på sjätte plats hade de en väldigt fin utgångspunkt. Dessvärre fanns det ett mått av oro för att bilen skulle vara för brysk mot däcken.

Den tanken visade sig vara delvis sann. Thai-britten klagade via radion till Williams F1 stall och påpekade att däcken inte var i sitt bästa skick, men det stoppade inte det fina resultatet.

Albon rattade i mål som sjua och gjorde ett hästjobb med att hålla McLarens Lando Norris bakom sig varv efter varv. Med det sagt så var han inte ensam om att försvara heroiskt.

Sainz briljerade på Monza

Även om det inte var någon av Ferraris två förare som fick äran att stiga högst upp på podiet när målflaggan hängdes ut på Monza, så anser jag att Carlos Sainz Jr var den klarast lysande stjärnan.

Spanjoren gjorde allt och lite till under hela racet och satte – nästan – inte en bromspunkt fel. Ferrariföraren kom av linjen bra och försvarade sin ledning in mot den första kurvan.

Till skillnad från flera andra race under året där vi fått se Red Bulls förare segla förbi utan något som helst problem, så försvarade Sainz ledningen nästan hela den första stinten. När däcken började ge med sig gjorde dock spanjoren ett misstag och låste upp in i första kurvan.

Verstappen tog tillvara på det snedsteget och passerade Carlos in i den efterföljande chikanen. Att Red Bull föraren skulle ta sig förbi förr eller senare var väntat fast det var ändå roligt att se att det går att försvara mot honom med rätt placering av bilen och lite fördelaktiga förutsättningar.

Det var bara en av tre liknande bataljer som Sainz tvingades genomlida under racet. Han försvarade otroligt hårt mot Perez, något som ökade däckslitaget och när mexikanen väl passerade var även Charles Leclerc som en igel spanjorens växellåda.

Efter några hårda interna bataljer mellan Charles och Carlos stod spanjoren som segrare. Givet hur Sainz briljerade på Monza i sin defensiva körning unnar jag verkligen honom det resultatet.

Verstappen blev historisk i Italien GP 2023

Föga förvånande var det Max Verstappen som stod som segrare på Monza. Man kan ju tycka att det här bara var en racevinst i mängden, men den här betyder ändå något.

Verstappen skrev historia när han vann sitt tionde race i följd. Eftersom det blev ett så viktigt resultat för både honom och stallet uppskattar jag ändå att han fick kämpa ordentligt.

I intervjun efteråt var det dock en sansad och behärskad Verstappen som svarade på Rosbergs frågor. Red Bull föraren erkände att det var ett häftigt rekord – men han pratade samtidigt ganska ödmjukt om hur han uppnått det.

Vi som följer sporten kan så klart tycka att det är trist att se samma förare vinna vecka in och vecka ut. Men att förneka den sportsliga briljansen som Max visar upp vore dåraktigt.

Perez kom visserligen i mål som tvåa, men han är inte i närheten av Max. Så att säga att det bara är bilen som bygger framgången blir missvisande.

Åskådarna får helt enkelt hitta njutning i att det pågår flera olika strider runt om på banan – men vinsten beställs via Uber Eats på förhand av Red Bulls klarast lysande stjärna.

Bottas tog viktiga poäng

Valtteri Bottas har haft en kämpig säsong men han leder ändå den interna kampen i Alfa Romeo. Nyligen kritiserades Bottas i media, men på Monza kom han tillbaka starkt.

Finnen rattade hem en robust tionde plats och det medför väldigt viktiga poäng. Det är jämnt i kampen om åttonde plats mellan Alfa Romeo och Haas som båda slåss med näbbar och klor för varje poäng.

Gårdagens resultat innebär att det bara skiljer en poäng till Haas fördel. Den kampen pågår i det dolda, men för oss nordbor kan det vara lite extra roligt att följa Bottas och Finn Rausings kamp i Formel 1 VM tabellerna.

Resultat från Italien GP 2023

Nedan finner du resultatet från Monza i sin helhet. Det bör pekas ut att Lawson kom i mål som elfte förare och därmed har han presterat ett bättre resultat än de Vries gjorde under sina race i AlphaTauri.

Frågan är – hur stark är egentligen föraren från Nya Zeeland? Har han gjort sig förtjänt att bli en del av Red Bulls förar debatt inför nästa år? Det ämnet sparas för en senare artikel.

 1. Verstappen
 2. Perez
 3. Sainz
 4. Leclerc
 5. Russell
 6. Hamilton
 7. Albon
 8. Norris
 9. Alonso
 10. Bottas
 11. Lawson
 12. Piastri
 13. Sargeant
 14. Zhou
 15. Gasly
 16. Stroll
 17. Hulkenberg
 18. Magnussen
 19. Ocon
 20. Tsunoda
Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 − 8 =