Hem » Horners roll i AlphaTauris framtidsplaner

Horners roll i AlphaTauris framtidsplaner

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Det råder inga tvivel om att vi kommer att få se ett annorlunda stall från Faenza framöver. Christian Horner har spelat en viktig roll i utformningen av stallets nya organisation och nyrekryteringar. Red Bulls stallchef pratade nyligen med media om sitt engagemang i systerstallets framtidsplaner. Läs vidare och ta reda på hur många fingrar han har haft i kakburken.

Stallens olika utveckling

Även om AlphaTauri har varit en del av Red Bull-familjen sedan 2006, har de inte alls haft samma framgångar som Red Bull. Det faller sig givetvis naturligt med tanke på att stallet främst har agerat talangfabrik.

Under de senaste säsongerna har de dock gått ifrån den filosofin. Red Bull har sedan 2020 använt stallet för att marknadsföra sitt klädmärke – AlphaTauri.

Samtidigt har de tummat på den tidigare inslagna linjen då de gett plats till sina egna juniorer. Det blev tydligt inför årets säsong då de valde att satsa på den numera sparkade Nyck de Vries istället för Liam Lawson.

Men det är inte bara på banan som mycket händer. Ambitionerna ser annorlunda ut och mycket tyder på att stallet kommer att byta namn igen inför nästa säsong, troligtvis till Boss.

Förändringar i organisationen

Efter några rykten om att Red Bull övervägde att sälja AlphaTauri har de alltså valt att istället satsa på stallet. De har som målsättning att skapa synergier och för att lyckas har de rekryterat ny, framstående personal.

Det handlar främst om två starka namn:

  • Peter Bayer – Ny VD
  • Laurent Mekies – Ersätter Tost som stallchef

Dessa kommer förhoppningsvis att bidra till bättre konkurrenskraft och affärsmässig framgång för AlphaTauri framöver. Så, vad har Christian Horner haft för roll i utformningen av det nya Toro Rosso stallet?

Horner inblandad i rekryteringen

Brittiska Mirror rapporterar att Christian Horner har haft flera fingrar med i rekryteringarna som AlphaTauri har gjort. Red Bulls stallchef var ansvarig för de två ovan nämnda rekryteringarna och har varit en starkt bidragande orsak till att man framöver kommer att jobba med att säkra synergier mellan stallen.

Framöver ska stallen arbeta närmare inom ramen för det rådande regelverket. Exakt vad det innebär återstår att se.

Själv spekulerar jag i att det kan komma att likna samarbetet som finns mellan Haas och Ferrari. Därmed kan AlphaTauri möjligtvis spara pengar på att inte själva utveckla så många delar på bilen.

Som bekant delar de två stallen redan motorleverantören. Så kommer det även att förbli framöver.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese