Hem » F1-experten kritiserar Valtteri Bottas

F1-experten kritiserar Valtteri Bottas

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-08-30

Valtteri Bottas, den finska Formel 1 föraren som tidigare var en del av Mercedes framgångsrika stall, har haft en blandad säsong hos Alfa Romeo. Enligt den respekterade F1-experten Peter Windsor har Bottas tappat sin “skärpa” sedan han lämnade Mercedes. Men stämmer det att Bottas har tappat lite av sin förmåga, eller finns det andra faktorer som spelar in?

Från Mercedes till Alfa Romeo

Bottas anslöt sig till Alfa Romeo inför säsongen 2022. Dessförinnan spenderade finnen fem säsonger hos Mercedes. Där var han en viktig kugge i stallet när de vann fem raka konstruktörsmästerskap.

Hans karriär hos Alfa Romeo började också lovande. Förra året var bilen riktigt stark under inledningen och inför Monaco Grand Prix trodde Valtteri Bottas faktiskt att Alfa Romeo skulle ha chans på poäng. Så blev det inte och bilen tappade i konkurrenskraft i takt med att säsongen gick.

Samma sak verkar upprepa sig i år. Inledningsvis tog Sauber flera poäng, men har stegvis halkat efter. Nu ligger de på nionde plats i Formel 1 VM tabellen, två pinnar bakom Haas.

I takt med att bilen har försämrats så har Valtteri Bottas möjlighet att glänsa givetvis minskat. Men, han har inte haft det lika enkelt att hålla Zhou bakom sig som tidigare. Så kanske ligger det något i påståendet från Windsor?

F1-Experten kritiserar Bottas helger

Kritiken från Peter Windsor, som tidigare arbetat hos Ferrari och Williams, ligger inte i att Bottas är en långsam förare. Tvärtom så påpekar experten att Alfa Romeos finska F1 förare fortfarande är ganska snabb.

Kritiken ligger i att Valtteri har det svårt att sätta ihop en hel helg. Ofta börjar han väldigt piggt för att gradvis försvinna bort i takt med att helgen närmar sig sitt slut. Som vi alla vet är det oroväckande – det är ju i racen som poängen delas ut.

Jag gillar Valtteri, en bra kille, och han var väldigt snabb tidigt i sin karriär, han är fortfarande ganska snabb, men han har svårt att sätta ihop en hel helg.”

Crash.net

Samtidigt som Windsor påpekar att Bottas faktiskt kan vara snabb, så tycker han sig ändå se att kvalitén är sämre än tidigare. Experten tror att det handlar om livet och livssituationen som F1 föraren befinner sig i.

Windsors tankebana är att Bottas troligtvis börjar misstänka att han inte är en del av Audis framtidsplaner – i alla fall inte som förare. Samtidigt ser han det inte som omöjligt att den 10 faldiga racevinnaren kan få en roll som rådgivare eller liknande.

Bottas har ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2024. Därmed kommer han i alla fall vara en viktig kugge i det tidiga skedet av Audis F1-projekt.

Källa: Crash.net

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese