Hem » Verstappen Vann Svängigt Race i Spaniens GP 2022
Tjur-mot-orange-bakgrund-representerar-red-bulls-seger-i-Spaniens-GP-2022

Verstappen Vann Svängigt Race i Spaniens GP 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-25

Det blev Max Verstappen som stod som segrare efter att Spaniens GP 2022 avslutades. Racet innehöll otroligt många händelser och omkörningar. Mercedes visade framfötterna i Barcelona och Red Bull tog stora steg i rätt riktning. Samtidigt körde Alpine upp sig fint i racet på Circuit de Catalunya efter ett något tveksamt kval igår.

Barcelona har inte gjort sig känt för att vara en bana där det bjuds på rolig racing. Men på grund av förarmisstag, värme och bra förarprestationer blev racet i Spaniens GP 2022 riktigt sevärt.

Red Bull tog kommandot i Spaniens GP 2022

När lamporna slocknade och racet på Circuit de Catalunya startade var Sainz inte alls med på noterna. Spanjoren kom inte iväg som planerat och halkade ner genom fältet.

Polesittaren Charles Leclerc försvarade sin position bättre och ledde föra Verstappen ner mot första kurvan. Han befäste sin position och allt såg ut att rulla på bra.

För Sainz gick saker och ting från dåligt till katastrof. Han tappade både Perez och Russell inledningsvis och efter några varv snurrade han ut i sandfållan.

Det medförde att han under delar av racet befann sig utanför topp 10 och hans anseende fick sig ytterligare en smäll.

Red Bull hade tekniska problem i Spaniens GP 2022

Det var inte bara Sainz som snurrade av banan för egen maskin eller på grund av väderfaktorer. Max Verstappen upprepade misstaget som Ferraris spanska förare stod för bara ett par varv senare.

Snedsteget innebar att han lät Leclerc segla iväg i täten samtidigt som stallkamraten Perez passerade Max i sin jakt på Russell som vid tillfället befann sig på tredjeplats. Det skulle komma att skapa oordning.

Red Bull gav stallorder och Perez fick snällt stå åt sidan för att Max skulle kunna köra förbi Russell. Samtidigt ombads mexikanen att komma i depå för nya medium.

Lyckligt nog för Russell kunde han med hjälp av bra defensiv körning och en strulande DRS på Verstappens bil försvara sig. Max problem var ihålliga och han lyckades inte passera Mercedesföraren.

Red Bull slutade med en dubbelseger

Perez och Verstappen lyckades efter många om och men ta sig förbi Russell. Med hjälp av smarta strategiska val slutade Spaniens GP 2022 med en dubbelseger för energidrycksstallet.

Dessförinnan hade Ferraris bergsäkra seger slunkit dem ur händerna. Leclerc hade en finfin första stint som han ohotat kunde sträcka ut flera varv mer än de övriga förarna.

Men mekanikens gudar ville inte att italienarna skulle stå på podiet i 2022 års upplaga av F1 racet på Circuit de Catalunya. Monegaskens motor gick sönder och Leclerc tvingades bryta mitt i sin andra stint.

I sluet av racet tog sig Verstappen förbi Perez med hjälp av order från stallet och vann. Det innebar 25 fräscha poäng till honom och en ny ledare i Formel 1 VM-tabellen.

Perez tog tävlingens snabbaste varv och därmed maximerade Red Bull poängskörden. Resultatet i Spaniens GP 2022 innebär att de nu leder konstruktörs-VM.

Mindre porpoising för Mercedes på Circuit de Catalunya

Mercedes har hittills under säsongen haft stora problem med porpoising. Inför Spaniens Grand Prix meddelade de precis som så många andra att ett stort paket med uppdateringar var att vänta.

Förbättringarna har medfört att silverpilarna rört sig i rätt riktning. Det såg länge ut att kunna bli en tredje och fjärde placering för Russell och Hamilton.

Tyvärr fick Hamilton ge med sig mot Sainz i racets slutskede. Men den sjufaldiga världsmästaren ska inte vara allt för besviken ändå.

Efter att ha blivit påkörd av Magnussen i Haas under det första varvet ville Hamilton bryta i avsikt att spara motorn. Stallet övertalade honom om att köra vidare och det visade sig att ingenjörerna visste bäst.

För Mercedes representerar racet i Barcelona stora steg i rätt riktning för att återvända till konkurrenskraftigt territorium. Återstår att se om de kan utmana om racesegrar inom några race.

Bra resultat för Alpine i Spaniens GP 2022

Det fransk-brittiska stallet Alpine måste dra på smilbanden efter att ha genomfört Spaniens GP 2022 på ett fenomenalt sätt. Ocon startade på tolfte plats och Alonso valde att ta en ny motor vilket innebar att han startade sist.

Trots det slutade båda förarna på poängplats. Ocon klättrade ordentligt under inledningen av tävlingen och slutade sju. Hemmaföraren Alonso tog sig i mål på nionde plats och därmed nafsar de Alfa Romeo i hasorna.

Bottas fortsätter bära Alfa Romeo på sina axlar

Just Alfa Romeo befinner sig i en liknande situation som AlphaTauri gjorde under säsongen 2021. Bottas kör i en helt annan liga i förhållande till stallkamraten Zhou.

Kinesen tvingades bryta racet i Barcelona samtidigt som finnen rattade in sin bil på en fin sjätteplats. Om racestrategerna hade gjort ett bättre jobb hade de eventuellt kunnat bli en fjärdeplats men så blev det alltså inte.

McLaren och AlphaTauri tog poäng i Spaniens Grand Prix 2022

De sista poängen tilldelades Norris i McLaren och Tsunoda i AlphaTauri. Norris blev av med sin tid i gårdagens kval och startade bakom Ricciardo. Ordningen var dock återställd när målflaggan hängdes ut.

Ricciardo halkade tillbaka till tolfte och besegrades av Vettel. Tysken körde upp sig till elfte plats efter gårdagens fiaskoprestation från Aston Martin i kvalet.

I AlphaTauri hade Gasly problem under kvalet och han startade en plats bakom sin japanska stallkollega när lamporna slocknade. Fransmannen tog sig dock ingen vart och lämnar Barcelona utan poäng. Tsunoda knep den åtråvärda sista poängen och håller Gasly bakom sig i förartabellen.

Kämpig dag på jobbet för Haas

Haas hade en dålig dag på jobbet. Efter att ha kvalat in båda bilarna i Q3 hade amerikanarna en bar utgångsposition i dagens Grand Prix i Katalonien.

De kunde dock inte konvertera de bra startpositionerna till några poäng. Magnussens race förstördes direkt i och med kontakten med Hamilton.

Schumacher fortsätter att ha problem och han förblir en av två förare tillsammans med Williams Latifi med 0 inkörda poäng.

Williams var ingenstans i Spaniens PG 2022

Inte heller Williams hade någon rolig dag på jobbet. De två förarna kom ingen vart och det mest anmärkningsvärda var egentligen att Latifi kom i mål före Albon.

Jag vet inte om jag ens såg dem i sändning, bortsett från när de blev varvade. Det säger en hel del om hur blek prestationen från det anrika stallet var idag.

Slutresultat från Spaniens Grand Prix 2022

Nedan följer slutresultatet från racet på Circuit de Catalunya. Det var ett händelserikt race som levererade mer än vad många vågat hoppas på inför eventet.

De stora vinnarna blev Red Bull och Alpine samtidigt som Ferrari och inte minst Leclerc sliter sitt hår.

 1. Verstappen – Red Bull
 2. Perez – Red Bull
 3. Russell – Mercedes
 4. Sainz – Ferrari
 5. Hamilton – Mercedes
 6. Bottas – Alfa Romeo
 7. Ocon – Alpine
 8. Norris – McLaren
 9. Alonso – Alpine
 10. Tsunoda – AlphaTauri
 11. Vettel – Aston Martin
 12. Ricciardo – McLaren
 13. Gasly – AlphaTauri
 14. Schumacher – Haas
 15. Stroll – Aston Martin
 16. Latifi – Williams
 17. Magnussen – Haas
 18. Albon – Williams
 19. Zhou – Alfa Romeo (DNF)
 20. Leclerc – Ferrari (DNF)

Nu vänder vi uppmärksamheten mot racet i Monaco där kvalet blir extra viktigt. Kanske kan Ferrari slå tillbaka igen och hålla liv i kampen om titlarna.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese