Hem » Gasly närmar sig Alpine F1 men Ocon vill annat
Pierre-Gasly-dricker-ur-en-vattenflaska

Gasly närmar sig Alpine F1 men Ocon vill annat

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Torsdagar innebär presskonferenser och inför Nederländerna Grand Prix 2022 var det mycket transfersnack. Gasly till Alpine verkar komma närmare om man ska tro på vad journalisterna har snappat upp. Det skulle innebära en helt fransk föraruppställning för stallet som ägs av den franska biltillverkaren Renault.

Men även om en helt fransk laguppställning kanske skulle kunna glädja vissa – inte minst fransmännen och Renaults styrelserum – så finns det andra som inte är lika glada över nyheten.

Den nuvarande franska föraren, Esteban Ocon som har kontrakt till säsongen 2024, är en av dem som gärna ser andra lösningar.

Gasly till Alpine närmare efter samtal

Ett av de stora samtalsämnena under veckan har varit Oscar Piastri-frågan. Hans kontraktsstatus och tvisten mellan McLaren och Alpine har varit uppe hos kontraktsnämnden. Utfallet är ännu inte känt.

Men stallen har många järn i elden samtidigt. 

Piastris situation är bara en del av följetongen som startades med att Vettel offentliggjorde sitt beslut att pensionera sig och Alonsos flytt till Aston Martin.

Enligt journalisterna på The-Race har sannolikheten för Gasly till Alpine ökat.

Detta efter att Alpine och Red Bull sägs ha nått en överenskommelse kring hur man skulle gå tillväga för att lösa ut Gasly från sitt nuvarande kontrakt. Fransmannen har ett avtal som förare för AlphaTauri som sträcker sig över säsongen 2023.

The-Race uppger att Alpine kommer att köpa ut Pierre Gasly från Red Bulls organisation. Samtidigt sa fransmannen själv att inget har förändrats i hans kontraktssituation när han tillfrågades under torsdagen i Nederländerna.

Ocon ser hellre Schumacher som stallkamrat

Esteban Ocon deltog på den andra presskonferensen som arrangerades inför helgens tävling på Spa. Han satt där tillsammans med hemmasonen Max Verstappen och passande nog även Mick Schumacher. Även George Russell från Mercedes och Valtteri Bottas deltog.

Under sammankomsten fick Haasföraren frågor om sin framtid. Han var väldigt tvetydig i sina svar och pratade enbart om resten av säsongen. Med andra ord, han hade inga kommentarer som rörde säsongen 2023 och vart han kör då – om han kör.

Reportern frågade även Esteban Ocon vad han trodde om sin framtida stallkamrat.

Ryktet om Gasly till Alpine medför oro

Efter att ryktet om att Gasly till Alpine har fått fart har många lyft ett varningens finger. Skälet är att de två fransmännen har ett rykte om sig att ha en dålig relation sinsemellan.

Därför har ryktet om Pierre Gasly skulle kunna lämna AlphaTauri för Alpine föranlett oro rörande harmonin i stallet. Och det finns en historia som stärker det.

Ocon har tidigare haft problem med sina stallkamrater. Inte minst under sin tid i dåvarande Racing Point, dagens Aston Martin, när han körde tillsammans med Sergio Perez.

Därför kan det tänkas att personkemin mellan förarna är en aspekt som de styrande i Alpine bör ta i beaktning.

Men enligt Ocon är så inte fallet. Han hävdar att spänningarna mellan sig själv och sin landsman är borta.

Ser gärna Schumacher istället för Gasly till Alpine

När Alpines franska förare fick frågan om vem han föredrog som stallkamrat nästa år var svaret solklart. Ocon föredrar att köra tillsammans med Mick Schumacher om möjligheten ges.

I sitt svar var Esteban både skämtsam och allvarlig. Först meddelade han att han gärna skulle göra en god vän som Mick en tjänst och lösa en styrning för honom.

Men – med den skämtsamma tonen lagd åt sidan – fortsatte Ocon och berättade att det fanns sportsliga skäl till att han föredrog Mick Schumacher. Tysken har trots allt glimrat till i F1.

Dessutom har han tidigare visat vad han är kapabel till i juniorkategorierna. Det är något som Ocon tyckte att man skulle ta i beaktning. Anledningen är att det är svårt att visa sin sanna potential i en bil som inte är konkurrenskraftig.

Just den delen är något som fransmannen själv har fått erfara. Hans debutsäsong i Formel 1 genomfördes i ett konkursfärdigt Manor.

Så, även om det ryktas att Gasly till Alpine kommer närmare har Ocon visat vart han står. Samtidigt var Fernando Alonsos nuvarande stallkamrat tydlig med att han inte hade något att säga i frågan om vem som ockuperar den andra Alpinebilen under säsongen 2023 och därefter.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese