Hem » Fernando Alonso lämnar Alpine för Aston Martin
Fernando-Alonso

Fernando Alonso lämnar Alpine för Aston Martin

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-08-01

Måndagen efter Ungern Grand Prix 2022 offentliggjordes det att Fernando Alonso lämnar Alpine för Aston Martin inför säsongen 2023. Det kom som en blixt från klar himmel för hela F1-världen, inte minst Alpines ledande figurer. Så sent som i helgen sa både Alonso och stallchefen Szafnauer att ett avtal mellan de båda parterna bara skulle kräva en 10 minuter lång konversation. Men efter att Vettel meddelat att han lämnar sporten efter säsongen har Lawrence Stroll skridit till handling. Miljardären har säkerställt att Alonso kommer att köra för Aston Martin och inte Alpine nästa säsong.

Fernando Alonso lämnar Alpine – En oväntad transfer

Det har länge varit känt att Alonso sitter i ett säte som är tänkt för den australienska F2 mästaren och Alpinejunioren Oscar Piastri. Alpine hade tänkt att Williams skulle tillhandahålla en styrning för Piastri säsongen 2023 och att Alonso skulle köra vidare.

Fransmännens stallchef Rossi hade för avsikt att förlänga med Alonsos kontrakt en säsong för att sedan flytta honom åt sidan. Men det tyckte inte spanjoren var en bra idé och han ville ha ett längre kontrakt.

Nu när det står klart att Fernando Alonso lämnar Alpine tvingas det franska stallet tänka om. Kommer de att sätta Piastri i sin egen bil redan nästa år? Det känns ganska troligt att så blir fallet.

Fernando Alonsos beslut att hoppa på Strolls projekt med Aston Martin var dock väldigt oväntat. Visserligen fanns det en attraktiv styrning hos team Silverstone.

Men få trodde nog att Alonso skulle vilja byta ner sig så här sent i karriären. Därför kom nyheten som en stor överraskning som skapar ytterligare turbulens på förarmarknaden.

Kontraktets längd troligen avgörande för flytten till Aston Martin

Formel 1 är en värld där politik är ständigt närvarande, oavsett om du är förare eller stallchef. Alonsos agenda var att få ett längre kontrakt men Alpine annorlunda.

Det är troligt att just den detaljen kan ha varit avgörande i den dubbla F1 världsmästarens beslut att byta arbetsgivare. Med tanke på hur omfattande satsningen som Aston Martin gör är, kan vi spekulera i att det finns det en möjlighet att de faktiskt är ett snäpp vassare än Alpine nästa år.

Stor förlust för Alpine på kort sikt

Att ersätta Fernando Alonso är en väldigt svår uppgift. Spanjoren har levererat några robusta insatser både under årets säsong och i fjol. Dessutom är han ett namn som drar till sig sponsorer och uppmärksamhet.

För Alpine är det en stor förlust att förlora sin starka(ste) förare till en, vad vi kan tro, direkt konkurrent nästa år. Att ersätta honom kommer bli svårt, inte minst från ett sportsligt perspektiv.

Samtidigt kan vi spekulera i om inte Alonsos beslut på ett sätt är en befrielse för Alpines ledning som nu kan skola in Piastri i sitt eget material utan att en åldrande spanjor står i hans väg.

Innebär Alonso till Aston Martin att Latifi stannar i F1?

Om det nu blir så att det är Piastri som tar över som stallkamrat till Esteban Ocon nästa år, innebär det då att Latifi stannar i Williams? Oscar Piastri var trots allt tänkt att köra för det klassiska Williamsstallet, i alla fall enligt ryktena.

Skulle så inte bli fallet kanske Latifis pengar lockar? Eller kommer någon annan förare att få chansen i hans ställe?

Att Fernando Alonso lämnar Alpine för Aston Martin inför säsongen 2023 måste ändå anses förbättra kanadensarens chanser att förbli en Grand Prix förare. Så, vad passande det var med Goatifi insatsen i träning 3 under helgen på Hungaroring.

Källa: The-Race