Hem » Vettel Anklagas för Greenwashing av FormelE-förare
Sebastian-Vettel-i-Aston-Martin

Vettel Anklagas för Greenwashing av FormelE-förare

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Motorsport står inför ett vägskäl och Formel 1 har valt att fortsätta utveckla hybridmotorer även i det nya motorreglementet.  Det är ett försök att bidra till den gröna omställningen, något som ligger Aston Martins tyska förare Vettel varmt om hjärtat. Men efter att Vettel annonserade att han ska lämna sporten har ett frågetecken vaknat till liv – vad ska han göra härnäst? Nyligen tillfrågades tysken om han skulle kunna tänka sig att vara ambassadör för FormelE gav han avslag. Och sättet han svarade på har medfört att Sebastian Vettel anklagas för Greenwashing.

Tror inte på tekniken som utvecklas

Vettel blev nyligen intervjuad i den högt ansedda tyska tidningen Zeit. Han fick då frågor om sin framtid och journalisten frågade huruvida han kunde tänka sig att vara ambassadör för FormelE.

Det är enkelt att se vart tanken kommer ifrån. Vettel har uttalat sig mycket om miljön och hållbarhet på senaste tiden. Dessutom har han visat att det redan idag finns teknik som fungerar renare i förbränningsmotorer än vad som var fallet tidigare. Jag tänker på när han körde sin gamla Williams runt Silverstone inför årets Brittiska Grand Prix.

Men när den fyrfaldiga världsmästaren blev tillfrågad gav han ett negativt svar. Han motiverade sin motvilja till att vara en del av det eldrivna mästerskapet på ett tydligt sätt.

Enligt Vettel är teknologin som utvecklas i FormelE inte lämplig eller användbar för bruk i vanliga personbilar. Därför ansåg han inte att det var något han skulle vilja vara en del av.

Han motiverade sin motvilja till att delta i FormelE på något sätt med att han helt enkelt inte tror på sporten.

Vettel anklagas för Greenwashing av FormelE förare

Efter att Vettel uttryckte missnöje tog den tidigare FormelE mästaren Lucas di Grassi till social media. Hans uttalande innebär att Vettel anklagas för Greenwashing.

I en tweet skrev di Grassi att han inte förstår vad Aston Martins förare talar om. Enligt di Grassi förstår Vettel helt enkelt inte vad han talar om – eller så agerar han för att missleda.

Di Grassi fortsatte raljera på Twitter med att anklaga Vettel för att ägna sig åt Greenwashing. Han lyfte upp de gånger då tysken cyklat till tävlingarna eller stannat kvar och samlat ihop skräp efter tävlingshelgerna.

Han avslutade med att säga att Vettel, i di Grassis mening, borde stötta FormelE – oavsett om han gillar det eller ej.

Nu vet vi vad di Grassi tycker i frågan, men kanske är det mer spännande att höra vad Vettel själv säger om sin framtid än vad andra anser om hans tycke kring FormelE?

Vill njuta av lugn och ro

I den tidigare refererade intervjun med Ziet som föranlett att Vettel anklagas för greenwashing av FormelE världsmästaren pratade tysken om sin egen framtid.

Svaret var ganska stillsamt.

Den yngsta världsmästaren i Formel 1 genom tiderna ser helt enkelt fram emot att gå i pension. Han svarade att han gärna skulle vilja ta det lugnt och sakta ner.

Samtidigt hymlar han inte med att han tror att det blir svårt att inte göra något alls särskilt länge. Han hintade om att han säkerligen skulle komma på något annat att göra.

Vem vet – kanske får vi se honom göra comeback i Nascar på samma sätt som den finska F1 föraren Räikkönen gjorde?

Källa: Autosport

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese