Hem » Nederländerna GP 2022: F1 på Zandvoort (Speltips)
Heineken-sponsrar-Nederländerna-GP-2022

Nederländerna GP 2022: F1 på Zandvoort (Speltips)

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-19

Formel 1 säsongen rullar vidare och det har blivit dags för Nederländerna GP 2022. Årets besök är det andra för F1 på Zandvoort sedan återkomsten på kalendern förra året. Incitamenten att köra ett Grand Prix i Nederländerna är stora med tanke på hur framgångsrik och populär Max Verstappen är. Men vad kan vi ha för förväntningar inför årets femtonde deltävling som kommer att utspela sig på Zandvoort på den nederländska kusten?

Jämnare toppstrid i Nederländernas GP 2022

Det första racet efter sommaruppehållet på Spa slutade med en utklassning av Red Bull och i synnerhet Max Verstappen. Holländaren som är född i Belgien gjorde inte den orangea armen besviken, snarare tvärt om.

Efter att ha startat på fjortonde plats seglade han snabbt upp genom fältet, kastade in lite plastskräp i kylningen på Leclercs frambromsar och tog sig upp i ledningen med ungefär 25 procent av racet avklarat.

Därifrån var det aldrig någon spänning och Max lämnade Spa med 26 poäng efter att ha knipit den snabbaste varvtiden. Men riktigt så enkelt kommer det troligtvis inte att bli i hemmaracet på Zandvoort i Nederländerna GP 2022.

Visserligen är Red Bulls påläggskalv klar favorit att vinna racet enligt oddsmarknaden. Men banans utformning bör rimligen passa Ferrari något bättre än vad som var fallet i Belgien.

presskonferensen efter förra helgens race uttryckte bland annat Carlos Sainz förhoppningar om att F1 på Zandvoort skulle ge det italienska stallet bättre chanser än vad som var fallet på Spa.

Därmed kan vi som tittar åtminstone hoppas på att underhållningsvärdet i termer av spänning kring racevinsten blir bättre än senast.

F1 på Zandvoort – Information om banan

Nederländerna GP 2022 utspelar sig på en klassisk F1 bana – Zandvoort. Den var en del av Formel 1 kalendern fram till 80-talet. Därefter försvann den för att göra en återkomst 2021 efter att racet blivit inställt 2020.

Det är en av de kortare banorna som får besök av F1 i år. Bansträckningen är 4.3km lång. Totalt är det 14 kurvor och 2 DRS-zoner som ska betas av av förarna 72 gånger under söndagens race.

Banrekordet i racetrim innehas av Lewis Hamilton som körde ett varv på 1.11.097 ifjol. I kvalet var dock Max Verstappen snabbare än britten och han tog pole position med 1.08.885.

Zandvoort hyllades under fjolåret för den bankade kurvan som påminner om ovalracing. Det är en väldigt ovanlig typ av kurva i Formel 1 – i alla fall med sådan extrem lutning.

Faktum är att lutningen är hela 18 grader i kurva 3 och 14. Under träning 1 på fredag kommer man att testa att ha en av DRS i kurva 13 – 14. Förhoppningen är att det ska öppna upp för omkörningar.

Publikfest väntar i Nederländerna

Vi kan förvänta oss en riktig publikfest när årets femtonde Grand Prix körs i Nederländerna. Enligt den lokala tidningen De Teelegraaf hade över 400 000 personer ställt sig i kö för biljetter redan i november 2021. Med andra ord är det – likt flera andra tävlingar i år – utsålda läktare. Med Heineken som huvudsponsor kan det bli en rolig tillställning för fansen.

F1 på Zandvoort i Nederländerna GP 2022 stressar däcken

En av de viktigaste faktorerna för framgång i ett Formel 1 race är hur väl förarna hanterar däcken. På Zandvoort kommer de att utsättas för stora påfrestningar på grund av banans natur.

Visserligen kommer det inte att vara särskilt varmt i helgen. Enligt yr.no kan vi förvänta oss ungefär 24 grader i luften när racet år av stapeln 15:00 på söndag. Men – det hindrar inte Pirelli från att vara konservativa.

Hårdast möjliga däck på Zandvoort

Den italienska däcksleverantören har varit försiktiga i sitt val av däck inför Nederländerna GP 2022. De uppger att Zandvoort är utmanande för däcken, inte minst i kurva 3 samt 14.

Under fjolårets tävling valde en majoritet av förarna att förlita sig till en enstopps-strategi. Men då var de tillgängliga däcken mjukare än vad som är fallet inför helgens race.

Pirelli har valt att tillhandahålla de hårdast möjliga gummiblandningarna. Det innebär att stallen kommer att köra på C1, C2 samt C3.

Den uppsättningen däck har varit tillgänglig tre gånger tidigare i år. Det var i Barcelona, på Silverstone samt i säsongspremiären i kungadömet Bahrain.

Enligt Pirelli förväntas däcken utsättas för högsta möjliga slitage i helgen. Förhoppningen med att ha de hårdaste däcken tillgängliga är att stallen ska få bättre möjligheter att använda de mjukare varianterna.

Därmed bör däcksstrategier öppna upp sig och skapa fler intressanta infallsvinklar inför helgens tävling.

Ny förare på Zandvoort i Nederländernas Grand Prix

Även om Formel 1 besökte Nederländerna och Zandvoort även säsongen 2021 så finns det en förare som inte har kört banan ännu. Det handlar om Haas Kevin Magnussen.

Dansken har erfarenhet av att tävla här då han besökte banan 2011. Sedan dess har den dock byggts om och han sitter i en helt annan typ av maskineri inför helgen.

Stallchefen Steiner har uttalat sig om att det inte är något som oroar honom. Han hoppas bara att stallet ska få till en problemfri fredag. På så sätt kan den danska F1 föraren känna på det och komma in i en bra rytm.

Speltips Nederländerna GP

På tal om Haas så har det blivit dags att introducera ett hett speltips till racet på Zandvoort. Stallet hade med sig stora uppdateringar till Ungern. Trots att de inte gav någon effekt i termer av poäng så finns det ljus i slutet av tunneln.

Den data som finns tillgänglig efter att uppdateringspaketet använts både i Ungern och i Belgien korrelerar bra med vad vindtunneln har visat. Därmed kan det finnas mycket potential i Haasbilen.

Med tanke på hur stark den var i Österrike – en annan bana som kräver mycket downforce – så kan det finnas goda chanser för Haas att ta en poäng här.

Magnussen har aldrig kört är tidigare, men trots det är han troligtvis den starkare av de två förarna i Haas. Han har dessutom inte alla de problem som Schumacher har utanför banan med kontraktssituationen att tänka på.

Därför kan det vara intressant att se över oddsen på att Magnussen kommer i mål på poängplats. I skrivande stund betalar Bethard 2.65 på att så blir fallet.

Speltips Nederländernas Grand Prix – Hemmaglädje

Ett annat roligt spel för den som önskar hemmafansen en lyckans stund måste så klart inkludera Max Verstappen. Att han är favorit att vinna racet har vi redan diskuterat, men oddset på det är lite tråkigt – cirka 1.50.

Att Max vinner är troligt, men varför inte kombinera det med att han även tar den snabbaste varvtiden? Vi såg hur Ferrari försökte förstöra det kalaset senast – utan framgång.

Skulle inte Verstappen, som helgen i ära hyllar sin far med en specialdesignad hjälm, kunna tänkas glädja fansen med maximal poängskörd? Det vill säga, ta snabbast varvtid och vinna Nederländerna GP 2022.

Bethard erbjuder 2.15 på att så blir fallet och det ser spännande ut.

Du ser hela Nederländerna GP på Viaplay med Janne framför mikrofonen.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese