Hem » Summering av Abu Dhabi FP2 – Rödflaggorna Viftades & Leclerc var Snabbast
En Ferrari framför Dubais flagg symboliserar att Leclerc var snabbast i FP2 - AI genererad.

Summering av Abu Dhabi FP2 – Rödflaggorna Viftades & Leclerc var Snabbast

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-30

Charles Leclerc visade prov på fin form när han tog tillbaka sin bil i Abu Dhabi Grand Prix FP2. Det kan inte sägas om Sainz som kraschade och orsakade en av två rödflaggor. Men, Sainz var inte ensam om att orsaka fördröjningar och det andra fria träningspasset förkortades ordentligt.

Resultat från FP2 i Abu Dhabi Grand Prix 2023

 1. Leclerc
 2. Norris
 3. Verstappen
 4. Bottas
 5. Perez
 6. Russell
 7. Zhou
 8. Hamilton
 9. Gasly
 10. Piastri
 11. Alonso
 12. Ricciardo
 13. Stroll
 14. Ocon
 15. Tsunoda
 16. Albon
 17. Magnussen
 18. Sargeant
 19. Sainz – DNF
 20. Hülkenberg – DNF

Leclerc snabbast tätt följd av Norris

Charles Leclerc var snabbast av alla i FP2 och han avverkade 16 varv totalt. Lando Norris var honom dock hack i häl på andra plats och likväl McLaren som Ferrari visade fin form.

Max Verstappen hade det inte lika roligt. Efter att ha missat det första träningspasset i Abu Dhabi var han sugen på att komma ut på banan. Dessvärre blev det inte mycket körning på grund av att Carlos Sainz och Hülkenberg kraschade och orsakade rödflaggor.

När det var dags att återvända till banan var den regerande F1 världsmästaren lite väl het på gröten och körde om de båda Mercedesbilarna i depåutfarten. Efteråt var han irriterad och berättade att balansen inte alls var vad han hade tänkt sig.

En annan förare som stack ut i topp fem var Valtteri Bottas. Alfa Romeos förare satte sin snabbaste varvtid på hårda däck och kanske finns det hopp för schweizarna om att ta poäng i årets sista race?

Zhou var trots allt också topp 10 så det finns vissa positiva tendenser.

Sainz & Hülkenberg kraschade

Carlos Sainz Jr tappade bilen och kraschade ordentligt. Cirka en kvart av det andra träningspasset hade passerat i Dubai när olyckan var framme.

Spanjoren rapporterade över radion att kraschen troligtvis berodde på ojämnheter i asfalten och en oväntad kastvind. Det är i alla fall bättre än ett oljeläckage vilket tros var orsaken till kaoset i första kurvan under Las Vegas Grand Prix.

Kraschen kan få stora konsekvenser. Ferraris mekaniker kommer att behöva jobba hårt för att reparera skadorna som såg allvarliga ut på TV-bilderna.

Vill det sig illa kanske spanjoren måste byta växellåda eller liknande och då kan han bli bestraffad med nedflyttning igen. Det skulle vara kostsamt med tanke på att Ferrari och Mercedes fortfarande tampas om andraplatsen.

Sainz olycka medförde att träningspasset rödflaggades under en lång tid. Därmed förlorade förarna mycket värdefull tid bakom ratten och det dröjde inte länge tills nästa avbrott var ett faktum.

Haas Nico Hülkenberg kraschade på sitt första flygande varv efter att sessionen hade återupptagits. Det medförde att alla bilarna tvingades återvända till depån och ännu mer tid gick förlorad.

För vissa förare börjar helgen i Abu Dhabi likna en F1 sprint helg. Med så lite körning i FP2, och det faktum att flera förare inte körde FP1, har de väldigt begränsat med tid i bilen innan kvalet.

Vad väntar nu?

Nu är det färdigkört för idag. Imorgon börjar FP3 klockan 11:30 svensk tid. Kvalet drar igång klockan 15:00 och sedan är det race på söndag klockan 14:00.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese