Hem » Show and Tell i Formel 1 Förklarat (Nytt koncept 2022)

Show and Tell i Formel 1 Förklarat (Nytt koncept 2022)

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

F1 är en väldigt teknisk sport som handlar lika mycket om innovation och utveckling som om racing på banan. Inför varje helg kan alla Formel 1 team uppdatera sina bilar och därför har konceptet Show and Tell introducerats. Kort förklarat innebär upplägget att stallen visar upp och offentliggör vad de har för nya delar att tillgå inför varje racehelg.

Det medför att journalister, och i slutänden fansen, får en bättre insikt i hur utvecklingskampen utspelar sig mellan olika stall. Den kampen kan få en avgörande betydelse för Formel 1 tabellen.

Konceptet med att visa upp bilen och förklara uppdateringarna offentliggjordes i november 2021. Det är ett nytt inslag i F1 2022 och visst gör det sporten roligare för oss som följer den och försöker hitta intressanta F1 bet inför helgerna.

Men hur fungerar Show and Tell i F1? Läs vidare och ta reda på det i mer detalj.

Vad är Show and Tell i Formel 1?

Show and Tell är ett koncept där F1 stallen visar upp bilarna för journalister på fredagar. Mediarepresentanterna får möjlighet att skapa en bättre förståelse för uppdateringarna. Det gör att de kan förmedla bättre information till fansen och vi får en bättre inblick i en viktig del av Formel 1.

Inför säsongen 2022 ställs F1 stallen inför nya tuffa utmaningar. Tidigare har de rikare stallen likt Red Bull och Ferrari kunna ösa pengar på problem. Till följd av budgettaket kan de inte göra det längre vilket bidrar till att de måste vara mer sparsamma med hur de utvecklar bilarna. Kanske hade Mercedes problem med porpoising varit löst redan om så inte var fallet.

Liberty använder granskningen för bättre insikt

De nya reglerna 2022 ställer nya krav på stallen inför varje tävlingshelg. De måste lämna in en referensspecifikation till tävlingsledningen i förväg. Det är den som ligger till grund för vad som får användas från FP3 och framåt.

Liberty, företaget som äger Formel 1, tog då chansen att bli mer transparenta. Företaget beslutade att Show and Tell inte bara ska visas för den interna organisationen. Istället ska journalisterna få delta så att de kan förmedla mer information till publiken.

Under sammankomsten deklarerar stallen olika uppdateringar på bilarna till FIA. Samtidigt förklarar de vad de nya delarna förväntas göra. Vissa delar kan förbättra aerodynamiken medan andra bara bidrar till att något så vitalt som att minska vikten på F1 bilen.

Undantag till Show and Tell

Enligt reglerna ska alla stall delta i Show and Tell. Men om stallen av någon anledning får förhinder kan de slippa undan.

Dock kräver det ett skriftligt intyg från tävlingsledaren.

Vad deklarerar stallen till FIA och media?

Under torsdagen överlämnar stallen en summering av större förändringar som rör aerodynamiken och chassit till en FIA representant. Stallen ska inkludera delar som ännu inte har använts under testerna eller tidigare racehelger men som de avser använda under det kommande eventet.

Kortare helger klämmer ihop fredagen

För att underlätta den rekordlånga årets rekordlånga F1 kalender har vissa förändringar gjorts. För oss fans är det mest uppenbara att FP1 är förlagd senare under fredagen.

Men även media påverkas. Tidigare har mediadagen varit förlagd till torsdagen. Men från och med säsongen 2022 har F1 valt att korta ner helgen till tre dagar och presskonferenser hålls först på fredagar.

Det är även under fredag morgon som Show and Tell genomförs och det är först då som vi med säkerhet vet vilka uppdateringar olika stall tar med sig inför varje tävling.

Show and Tell gör det enklare följa utvecklingskampen

Formel 1 är i första hand en motorsport där de tävlande gör upp på racingbanan. Men stallen tävlar mot varandra med att utveckla bilarna och för vissa fans är det nästan lika spännande som själva racingen.

För den sistnämnda kategorin adderar offentliggörandena om nya bildelar väldigt mycket värde. Dessutom kan informationen användas som diskussionsunderlag och bidra till att mer uppmärksamhet riktas mot sporten.