Hem » Suzuka Kval 2023: Stor Krasch när Verstappen Tog Pole

Suzuka Kval 2023: Stor Krasch när Verstappen Tog Pole

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-28

Kvalet på Suzuka var intensivt och kördes i höga temperaturer. Vi fick se en ordentlig krasch från Sargeant som försämrade sina chanser att bli kvar i F1 nästa säsong. Samtidigt kvalade Tsunoda ut sin temporära stallkamrat.

Q1 Kval till Japan Grand Prix 2023

Förarna möttes av höga temperaturer när de rullade ut för att kvala till Japan Grand Prix 2023. Omständigheterna medförde att däcken bara höll upp för ett flygande varv med högsta prestanda.

När Sargeant pressade bilen för att sätta en bra varvtid med cirka nio minuter kvar på klockan tappade han dessvärre bilen. På väg in i den sista kurvan förlorade amerikanen kontrollen över bilen och kraschade ordentligt.

Sargeants krasch på Suzuka

Det var visserligen inte lika allvarligt som Lance Strolls krasch senast i Singapore fast det var tillräckligt för att tvinga ut rödflaggan. Mekanikerna har en lång kväll framför sig med att reparera bilen.

Eftersom kraschen inträffade relativt tidigt fanns det fortfarande tid att sätta nya tider. Därmed fick alla förarna, utom Sargeant uppenbarligen, chansen att sätta nya tider och följande förare fick se sig eliminerade i Q1 i kvalet på Suzuka 2023.

Q2 i kvalet till Japan GP 2023

Liam Lawson fick se sig besegrad av Yuki Tsunoda i kvalet till Japan Grand Prix 2023. Det innebär två förluster på en dag för Lawson eftersom AlphaTauri offentliggjorde sin föraruppställning inför 2024 tidigare idag och den innehöll inte Lawsons namn.

AlphaTauris reservförare blev tia och fick se sig besegrad av Alonso. Spanjoren tog sig in i Q3 men det var på det berömda håret.

Alonso hade bara 0,043 sekunder till godo, men det var tillräckligt för att fortsätta vara den enda föraren att ta sig in i Q3 varje race hittills i år. Hans prestation fick återigen Stroll att se medelmåttig ut.

Även de två Alpine bilarna fick se sig utslagna i Q2 tillsammans med Magnussen och Albon.

 • Liam Lawson
 • Pierre Gasly
 • Alex Albon
 • Esteban Ocon
 • Kevin Magnussen

Max Verstappen tog pole

Max Verstappen tog ytterligare en pole position i kvalet till morgondagens race på Suzuka och studsade därmed tillbaka från bakslaget i Singapore. Nederländaren hade en riktigt stor marginal – över en halv sekund – till godo på Piastri som starar tvåa imorgon.

McLaren var starke genom hela kvalet och de startar tvåa och trea imorgon fast Norris kanske är lite missnöjd med att se sig besegrad? Piastri å sin sida visade varför McLaren valde att förlänga hans kontrakt tidigare i veckan genom sin starka insats.

Perez hamnade femma och kilade sig in mellan de två Ferrariförarna. Leclerc återställde ordningen i Ferrari genom att vara den snabbare av de två efter att Sainz varit den starkare av de två den senaste tiden.

Samma sak kan sägas om Mercedes. Lewis Hamilton visade att gammal är äldst och kvalade ut Russell efter att ha varit bakom sin yngre stallkamrat de senaste kvalen.

Tsunoda och Alonso startar från det femte startledet med Tsunoda som den främre av de två. Med det sagt så ska Bottas, Leclerc och Zhou upp till domarna efter att de kört för långsamt.

Resultat från kvalet på Suzuka 2023

 1. Max Verstappen
 2. Oscar Piastri
 3. Lando Norris
 4. Charles Leclerc
 5. Sergio Perez
 6. Carlos Sainz Jr
 7. Lewis Hamilton
 8. George Russell
 9. Yuki Tsunoda
 10. Fernando Alonso
 11. Liam Lawson
 12. Pierre Gasly
 13. Alex Albon
 14. Esteban Ocon
 15. Kevin Magnussen
 16. Valtteri Bottas
 17. Lance Stroll
 18. Nico Hülkenberg
 19. Zhou Guanyu
 20. Logan Sargeant
Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese