Hem » Strategiskt Skarp Sainz Segrade i Singapore GP 2023

Strategiskt Skarp Sainz Segrade i Singapore GP 2023

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Ferraris Carlos Sainz använde all sin list för att bärga segern på Marina Bay. Spanjoren ledde och kontrollerade racet från start till mål och när Mercedes satte press på honom i slutet briljerade han. Han följde därmed upp sin starka insats i Italien med en seger i Singapore Grand Prix 2023.

Sainz Segrade i Singapore GP 2023

Carlos Sainz Jr visade att han är en intelligent förare när han ledde Ferrari till stallets första seger för säsongen på Singapores gator. Spanjoren gjorde en felfri start och kunde kontrollera racet från täten hela vägen.

Han visade prov på utmärkt behandling av sina däck samtidigt som han var strategiskt skarp. Sainz är känd som en datadriven och hårt arbetande förare och idag betalade det verkligen av sig att vara beräknande och strategisk.

Ferrari hade inte valt samma däcksallokering som Mercedes inför kvalet till Singapore Grand Prix 2023 där Sainz säkrade pole position. Därför hade de inte samma strategiska förutsättningar i racet vilket blev tydligt när Ocons bil gick sönder.

Mercedes tog tillfället i akt och dök in för ett andra depå-stopp och kastade på fräscha mediumdäck samtidigt som Ferraris båda förare samt Lando Norris stannade ute. Det medförde att George Russell och Lewis Hamilton hade betydligt bättre grepp i sina däck mot slutet och verkligen kunde attackera de framförvarande bilarna.

I samband med att Mercedesbilarna närmade sig och faran blev uppenbar skred strategen Carlos Sainz Jr till handling. Han droppade tillbaka mot McLarens Lando Norris för att ge britten draghjälp med DRS.

Lando Norris kunde därmed hålla de båda Mercedesbilarna bakom sig och agera som en buffert mellan Carlos och Russell. Taktiken höll och ledde till att Sainz vann Singapore Grand Prix 2023 tätt följd av Norris på andra plats.

Lawsons aktie steg i värde

När Daniel Ricciardo styrde in bilen i barriären på Zandvoort och skadade sig tror jag få kunde föreställa sig vilka konsekvenser den olyckan skulle på för förarsituationen hos Red Bull. Fram tills dess hade det varit ganska tydligt att Tsunoda var den ledande föraren i stallet och Ricciardo hade nyligen fått en andra chans, delvis på Lawsons bekostnad.

När Lawson väl fick chansen tvekade han dock inte och han har verkligen visat vad han går för. AlphaTauri uppdaterade sin bli inför helgen och Tsunoda tvingades att bryta för andra gången i rad.

Det medför vissa svårigheter för att bedöma Lawson rakt av mot tidigare förare samt Tsunoda. Med det sagt, Liam Lawson kvalade in som tia och slutade dagens Grand Prix på nionde plats.

Därmed har han tagit poäng efter bara tre tävlingar i AlphaTaurin och han sätter många tankar i rörelse hos Red Bulls ledning med Dr. Marko i spetsen. Rykten säger att Tsunoda eventuellt får kliva åt sidan och agera reservförare i Red Bull nästa säsong och det känns inte helt osannolikt efter dagens race.

Vem vet – en tanke som slår mig nu är att Tsunoda kanske får stå åt sidan när Ricciardo kommer tillbaka? Fast inte petar AlphaTauri sin japanska förare inför nästa Formel 1 race som körs på Suzuka?

Resultat från Singapore Grand Prix 2023

Nedan finner du resultatet från ett riktigt händelserikt och i min mening underhållande Singapore Grand Prix 2023. Det var längesedan vi fick se en sådan nagelbitare om segern och det känns uppfriskande efter en säsong som hittills varit Red Bulls och ingen annans.

 1. Carlos Sainz
 2. Lando Norris
 3. Lewis Hamilton
 4. Charles Leclerc
 5. Max Verstappen
 6. Pierre Gasly
 7. Oscar Piastri
 8. Sergio Perez
 9. Liam Lawson
 10. Kevin Magnussen
 11. Alex Albon
 12. Zhou Guanyu
 13. Nico Hülkenberg
 14. Logan Sargeant
 15. Fernando Alonso
 16. George Russell – DNF
 17. Valtteri Bottas – DNF
 18. Esteban Ocon – DNF
 19. Yuki Tsunoda – DNF

Övriga kommentarer efter racet på Marina Bay

Det är värt att notera Oscar Piastri som klättrade upp genom fältet. Han gynnades visserligen lite av Red Bulls strategi när han lyckades besegra Perez, men han startade ändå bakom Red Bull föraren.

Även Kevin Magnussens poäng är värd att lyfta fram. Haas danska F1 förare var där när möjligheten uppstod och han tog till vara på chansen då Russell kraschade precis i slutet. Visserligen var det inte någon poäng som togs på egen merit, men han tog tillvara på omständigheterna.

I övrigt körde Verstappen upp sig till en femte plats och Leclerc fick lida för depåstoppet under säkerhetsbilen som inte riktigt blev som han tänkt sig. I det stora hela tror jag nog ändå att Ferrari är nöjda med att komma därifrån med en vinst, även om Monegasken kanske inte firar lika mycket som de övriga.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese