Hem » Speltips inför Japan Grand Prix 2022: Mercedes Topp-3
Yuki-Tsunoda

Speltips inför Japan Grand Prix 2022: Mercedes Topp-3

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-06

Det går fort i Formel 1. Efter att förarna kämpade sig igenom en blöt och utmanande helg i Singapore är det bara att hoppa tillbaka ner i cockpiten. I helgen gör klassiska Suzuka comeback på F1 kalendern efter två säsongers frånvaro. F1Sverige har tittat i kristallkulan och sammanställt speltips inför Japan Grand Prix 2022.

Inför Japan Grand Prix 2022

Tokyo är hem för Honda och inför Japan Grand Prix 2022 har samtal förts mellan biltillverkaren och Red Bull. Där diskuterades möjligheten att vidareutveckla och stärka samarbetet som de två organisationerna har.

Red Bull och deras systerstall AlphaTauri kommer att ge Honda extra synlighet på bilen i deras hemmarace. Om det inte redan vore nog med uppståndelse så är det dessutom första gången som Yuki Tsunoda kör Formel 1 sitt hemland.

Den japanska föraren förväntas få en ny stallkamrat inför nästa år. Efter de Vreis succéinhopp i Williams har Red Bull-familjen fått upp ögonen för holländaren och ryktet säger att han kommer att annonseras som Gaslys ersättare inför Japan Grand Prix.

Pirellis val av däck inför Suzuka

Suzuka är en unik bana i termer av utformning. Varvet är utformat som en åtta och har nästan lika många svängar åt båda hållen.

Banan ställer relativt höga krav på bra downforce nivåer och däcken utsätts för enormt tryck. Pirelli uppger att de förväntar sig ett väldigt högt däckslitage.

Därför har de valt att tillhandahålla F1 däck av hårdast möjliga slag inför Japan Grand Prix 2022. Det innebär att stallen, utöver regndäcken, har tillgång till C1, C2 och C3 på Suzuka.

Speltips inför Japan Grand Prix 2022: Merca på pallen

Låt oss nu vända blickarna till speltips inför Japan Grand Prix 2022. I Singapore gick det inte alls bra för Mercedes. Silverpilarna har tagit för vana att maximera poängen när Ferrari och Red Bull har gjort misstag.

Men på Marina Bay missade Russell poängen helt och hållet och Hamiltons osedvanliga misstag innebar att han slutade nia. Det får inte upprepa sig om de ska ta sig tillbaka in i striden om andraplatsen.

Glädjande nog kan Suzuka och Japan Grand Prix 2022 medföra en riktigt bra möjlighet att ta stora poäng igen. Varför då tänker du?

Visserligen vann Perez senast, men över lag har hans senare del av F1 säsongen 2022 varit riktigt svag. Han har haft det svårt att blanda sig i striden om poängplats och av många ansetts vara den svagaste av de sex förarna i toppstallen.

Ferrari har varit just Ferrari och många har skrattat åt deras många tabbar som har kostat stora poäng. Men det är inte därför jag misstänker att det kan finnas en lucka på pallen för Mercedes.

Mitt speltips inför Japan Grand Prix 2022 bygger på problemen som Ferrari har haft med däckstemperaturen de senaste racen. Inte minst spanjoren Sainz har haft stora problem att få kontroll över gummit.

Med tanke på hur högt slitage Pirelli förväntar sig att se på just däcken är det inte alls omöjligt att Sainz kan falla bak. Skulle en sådan situation visa sig kan Russell och Hamilton mycket väl vara där och hugga.

Därför tycker jag att möjligheten till minst en Mercedes topp 3 är spännande att utforska. Unibet erbjuder 1,72 på att så blir fallet inför helgen.

Tsunoda gör hemmapubliken besviken

Ett annat speltips inför Japan Grand Prix 2022 rör hemmaföraren Yuki Tsunoda. Japanen som tävlar för AlphaTauri har precis skrivit på kontraktet för nästa säsong vilket blir hans tredje i sporten.

I Singapore kraschade han i på den blöta stadsbanan just som han hade fått på torrdäck och det kan visa sig bli kostsamt. Med andra ord bör hans självförtroende inte vara på topp.

Därutöver finns det externa omständigheter som kan påverka Tsunoda inför helgen. Som om det inte vore nog med all mediehysteri som omgärdar hemmaförare så har Honda och Red Bull precis fördjupat samarbetet.

Tsuonoda kommer därför med hög sannolikhet att slitas mellan fansens autografförfrågningar och media för intervjuer – i högre utsträckning än vanligt.

Hans koncentration kommer troligtvis inte att vara på topp när han väl sätter sig i bilen med tanke på omständigheterna. Därför tycker jag att det är spännande att kika på vad oddset på japanen att bli första förare att bryta tävlingen är.

Bethard erbjuder 9 gånger pengarna på att så blir fallet. Tänk bara på att kolla upp reglerna vad som gäller om flera förare bryter samtidigt.