Hem » Schumacher kraschade på Suzuka och Ferrari utsatta för Cyberattack
Hackare-med-ansiktet-täckt

Schumacher kraschade på Suzuka och Ferrari utsatta för Cyberattack

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Silly season börjar dra ihop sig och det finns två platser kvar. Mick Schumacher kraschade på Suzuka efter FP1 och det har inte stärkt hans chanser att behålla sin styrning i Haas. Inför Japan Grand Prix 2022 har det varit mycket snack om hur regnigt det kommer att vara under helgen och fredagens första träningspass var riktigt blött. Utanför banan har Ferrari råkat ut för en cyberattack.

Alonso snabbast i FP1 på Suzuka

Tidigare under året har regniga träningspass medfört att förare i mindre konkurrenskraftiga bilar har fått toppa tidtabellen. Vi minns alla med glädje hur Nicholas Latifi toppade det tredje träningspasset i Ungern och blev utsedd till Goatifi.

Fernando Alonso kör visserligen en konkurrenskraftigare bil. Alpine ligger i skrivande stund femma i F1-VM så spanjoren har bättre material än vad Williams erbjuder Latifi.

Trots det var det inte många som förväntade sig att Alonso skulle vara snabbast på den första träningen. Men det var han. Alpineföraren passade på när molnen lättade och satte snabbast tid framför de två Ferraribilarna som följdes av stallkamraten Ocon.

Katastrofal krasch för Mick Schumacher efter träningen

Ibland inträffar saker som inte får hända. Haas tyska F1 förare Mick Schumacher hade ett sådant ögonblick efter att FP1 avslutades på Suzuka.

Tysken hade genomfört en teststart och skulle köra tillbaka bilen till garaget. Målflaggan var ute och det skulle bara vara ett kontrollerat varv runt banan.

Tyvärr tappade Schumacher kontrollen över bilen och kraschade. Resultatet blev att han skadade bilen ordentligt.

Kollisionen med skyddsmurarna runt Suzuka är den tredje för året och timingen kunde inte ha varit sämre. Micks styrning är en av de två lediga på gridden inför nästa säsong.

I en intervju på F1 TV under pågående FP2 uttryckte Haas stalchef Steiner sin frustration. Utfallet av Mick Schumachers misstag blev ett kostsamt chassibyte och mer där till.

Tysken missade det andra träningspasset och därmed ligger han efter i termer av tid på banan i förhållande till konkurrenterna. Hans misstag kan ha kostat honom både på och utanför banan.

Ferrari utsatta för cyberbrott

Ferrari har råkat ut för en cyberattack – men det rör sig troligtvis inte om F1 stallet. Enligt Reuters har den italienska biltillverkaren fått interna dokument publicerade på internet.

Ferrari påstår att de inte har fallit offer för cyberbrott. Men enligt Corriere della Sera har sju gigabyte av data stulits.Hackargruppen RansomEXX cyber gang har tagit på sig handlingen.

Dokumenten som har publicerats online utgörs av datasheets och interna dokument.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese