Hem » Singapore GP innebar stora förändringar i VM
Singapore-skyline

Singapore GP innebar stora förändringar i VM

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-13

Sergio Perez vann ett väldigt händelserikt Singapore GP. Tävlingen på Marina Bay försenades något till följd av regn och väderförhållandena bäddade för ett bra race. Tävlingen var spännande genom hela fältet och när målflaggan hängdes ut var det bara 14 kvar. För tredje året i rad delades det inte ut någon extra poäng för snabbast varvtid.

Dramatik när Perez vann Singapore GP

Låt oss börja i täten. Sergio Perez vann Singapore GP genom att göra en bättre start än Leclerc. När mexikanen väl hade banposition försvarade han sin ledning på ett skickligt sätt genom hela racet.

Charles Leclerc satte ordentlig press på Red Bull föraren, inte minst under den avslutande stinten på F1 däck avsedda för torrt underlag. Kampen mellan de två var hård och under några varv såg det ut som att Leclerc skulle kunna ta sig förbi.

Tyvärr för monegasken så gjorde han ett misstag som innebar att han inte längre var inom DRS-avstånd. Därmed kunde Sergio Perez bygga upp en stor lucka och tillslut komma i mål sju sekunder före Ferrariföraren. Det skulle visa sig viktigt.

Red Bulls andraförare fick nämligen ett tidstillägg motsvarande fem sekunder efter Singapore GP. Anledningen var en incident under säkerhetsbilen där han missbedömt säkerhetsbilslinjerna.

Perez vann Singapore GP trots det och gjorde jobbet när stallkamraten Max Verstappen hade en tung dag och bara kom i mål som sjua. Ferraris Carlos Sainz kom trea – men det var bakom täten som det var riktigt intressant.

McLaren förbi Alpine efter Singapore GP

En av de mest intressanta bataljerna för året har hittills varit den mellan Alpine och Mclaren. Striden mellan de två stallen har utspelat sig likväl på banan som vid sidan av.

Inför Singapore GP var Alpine i förarsätet i kampen om fjärdeplatsen i konstruktrörs-VM med 125 poäng mot 107. Med tanke på att det i regel är sjätteplatsen i varje race som är bästa tänkbara för de två stallen så var det ett robust gap.

Men racinggudarna i Singapore GP 2022 ville annorlunda. Alpine hade en mardrömssöndag och McLaren vaknade upp med fru fortuna vid sin sida. När toppförarna föll tillbaka i fältet tog Norris och Ricciardo möjligheten med båda händerna.

Mclarens förare kom i mål som fyra respektive femma och bärgade 22 pinnar. Samtidigt råkade både Fernando Alonso och Esteban Ocon ut för DNF.

Efter tävlingen sa Ricciardo att stallet behövde ett sådant här resultat och han ville njuta av det. Sedan vänds blickarna mot nästa tävling på Suzuka.

Resultatet innebar att McLaren återtog fjärdeplatsen framför Alpine på bara ett race – en väldigt oväntad händelseutveckling. Fighten mellan de två antagonisterna har fått ny luft nu och förhoppningsvis kan vi få njuta av den ändra fram till det sista racet.

Årets bästa resultat för Stroll och Aston Martin

Före Singapore GP var Stroll topp 10 ett speltips från F1Sverige. När regnet föll över stadsbanan var det dags för Stroll att glänsa. Kanadensaren som anklagas för att vara en betalförare är en av de främsta i våta förhållanden.

Om utfallet i tävlingen var avgörande i kampen om fjärdeplatsen så blåste den minst sagt liv i striden mellan plats sju och nio. Aston Martin har varit på bakfoten hela säsongen till följd av den usla inledningen.

De såg länge ut att vara cementerade i botten tillsammans med Williams men efter Singapore GP är det annat ljud i skällan. Aston Martins förare slutade sexa och åtta och skrapade således ihop 12 poäng till stallet.

Samtidigt hade Haas inte någon bra dag på jobbet. Både den pressade Schumacher och Magnussen kom i mål – men utanför topp 10. Därmed blev det inte några poäng till Steiners killar.

Efter kvalet såg saker och ting väldigt ljust ut för AlphaTauri och racet i Marina Bay började bra. Men när det var dags att lägga regndäcken bakom sig och tyckte Tsunoda att det fick vara slut på det roliga.

Japanen som precis förlängt kontraktet med AlphaTauri körde rakt in i barriären och sumpade en ypperlig chans till poäng. Gasly kom i mål men tog bara en poäng.

Utfallet innebar att Aston Martin klättrade två placeringar i VM-tabellen – en enorm framgång med tanke på hur deras säsong har sett ut. De tre stallen är inom tre poäng från varandra. Striden om vinstpengarna i botten kan med andra ord bli väldigt intensiv.

Singapore GP – Ett race att glömma för Mercedes

Alpine var inte de enda stallet som hade en bedrövlig helg. Williams bröt med båda sina bilar men de var aldrig nära att ta några poäng. Alfa Romeo fick se Latifi göra mos av Zhous bil och Bottas fick inte med sin några poäng.

Men även Mercedes vill nog helst lägga tävlingen i Singapore bakom sig. Hamilton och Russell hade olika utgångslägen. Den äldre av de två startade från fjärde startruta och den andra från depån med en ny motor.

Hamilton såg länge ut att kunna slåss med Sainz om tredjeplatsen. Dessvärre gjorde han ett osedvanligt misstag och körde in i barriären. Bilen var i fortsatt körbart skick men han föll tillbaka genom fältet.

I slutskedet fick han ge med sig i kampen med Verstappen och tillslut kom den sjufaldiga världsmästaren i mål som nia. Russell hade också en kass helg. Visserligen tog han snabbast varv men eftersom han var utanför topp 10 gav det inga poäng.

För Mercedes del var det en helg som innebar att de tappade kontakten i striden om andraplatsen.

Nu vänder vi blickarna mot nästa F1 race och Japan GP. Besök Allente och starta en prenumeration så att du kan se F1 på TV.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese