Hem » Rookie imponerade när Haas tog poäng i Saudiarabien GP 2024
AI Illustration av Ferrari F1 bil som deltar i Saudiarabien GP 2020 längs med kusten

Rookie imponerade när Haas tog poäng i Saudiarabien GP 2024

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-03-10

Saudiarabien Grand Prix 2024 blev inte särskilt underhållande i täten. Max Verstappen seglade inte helt oväntat hem vinsten och det var aldrig spännande i den aspekten. Racet i Jeddah var dock inte helt trist och det fanns rubriker att ta med sig.

Haas tog poäng i Saudiarabien Grand Prix 2024

Inför säsongen var det inte många som trodde att Haas skulle kunna ta sig ur Q1 i F1 kvalen och än mindre att de skulle slås om poäng. Men efter de två första racen på årets Formel 1 schema har vi blivit motbevisade.

Haas kvalade starkt redan i Bahrain men kunde inte konvertera det till poäng. I Saudiarabien såg det dock annorlunda ut.

Bethard odds-bonus rektangulär - 100% upp till 500kr

Det amerikanska stallet tog säsongens första poäng till Formel 1 VM tabellen i Saudiarabien. Hülkenberg slutade på tionde plats efter att Magnussen kört med riktigt vassa armbågar och skapat en lucka för tysken.

Hülkenberg var en av få förare som inte gjorde ett depåstopp när Stroll kraschade tidigt i racet. Haas valde att förlänga stinten på mediumdäck för tysken. Magnussen fick samtidigt uppdraget att saktade ner de övriga bilarna som jagade tiondeplatsen.

Resultatet blev att Hülkenberg kunde göra sitt depåstopp och komma ut på betryggande avstånd från övriga mittfältsbilar. Men vem vet hur länge denna förarduo kör vidare i Haas?

Båda två har kontrakt över säsongen, men en annan förare imponerade stort och stal rubrikerna i helgen. Det handlar om den unga britten Oliver Bearman som ersatte Sainz Jr i Ferrari.

Poäng i debuten för Oliver Bearman

Rookie föraren Oliver Bearman stod verkligen i centrum. Britten, som till vardags kör F2, hoppade in för Carlos Sainz Jr.

Med bara ett träningspass och kvalet på meritlistan som Ferrariförare kunde förväntningarna inte vara allt för höga. Själv tippade jag upp att han skulle kunna sluta på poängplats. Det berodde mest på den hyfsade startpositionen och bilens kapacitet.

När lamporna slocknade hade Bearman visserligen det lite kämpigt. Inledningsvis kom han inte riktigt under fund med hur han skulle genomöra omkörningarna.

Det problemet var oroväckande med tanke på att han startade på den mjukaste gummiblandningen. När Stroll kraschade fick han dock chansen att sätta på de hårda däcken och bygga en lång stint som sträckte sig ända till målgången.

Strategin och hans tålamod betalade av sig. Han fick både göra omkörningar på banan, men även ta sig förbi andra bilar med strategisk support.

När hans F1 debut var avklarad hade han bärgat sex poäng genom att sluta sjua. Han behöll lugnet mot slutet när Hamilton och Norris kom jagande på fräscha mjuka däck.

I stort kan hans insats summeras i ett ord – imponerande.

Red Bulls dominans fortsätter

Red Bull har verkligen tagit ett steg framåt i år. De regerande världsmästarna fortsätter att dominera och Perez slutade bekvämt tvåa bakom Verstappen.

Sportsligt är det alltså ingenting som ser tveksamt ut hos Red Bull i år. Men, på utsidan blåser stormarna och det finns vissa rykten som gör gällande att Max och Marko kan hamna hos Mercedes.

Gillar du F1 bettingbetalar Bethard 9 gånger pengarna på att Verstappen kör Mercedes 2025. Han är dock inte i närheten av att vara favorit, utan det är Sainz som är främsta häst i det racet till 3 gånger pengarna.

Bethard odds-bonus rektangulär - 100% upp till 500kr

Även Mick Schumacher, den nuvarande reservföraren, finns med på listan och han kan behöva den styrningen eftersom flera dörrar stängs för tysken.

F1 banorna råder det dock inte något tvivel om vilket stall som har den starkaste bilen. Vi får nog, tyvärr, vänja oss vid tanken att Verstappen vinner samtliga race i år.

Vad väntar efter Saudiarabien GP 2024?

Nu är F1 säsongen på gång på riktigt. De två första racen är avklarade och likväl stall som förare får lite vila.

Nästa F1 race körs i Australien den helgen den 22-24 mars. Du ser som vanligt racen på Viaplay eller F1TV pro.

Viaplayreklam

Tills dess får vi fortsätta följa händelseutvecklingen i Red Bull och se vad som händer kring styrningen i Mercedes.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + fyra =