Hem » Turerna kring Ricciardos framtid i Formel 1 Fortsätter
Australiensisk-flagga-mot-bla-himmel

Turerna kring Ricciardos framtid i Formel 1 Fortsätter

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-02-04

Turerna kring Ricciardos framtid i Formel 1 fortsätter inför USA Grand Prix 2022. Sedan det stod klart att Oscar Piastri ersätter sin landsman i McLaren F1 team har Ricciardos framtid varit ovis. Det har spekulerats i att han skulle kunna återvända till Alpine. Sedan sades det att han kan hamna i Mercedes som reservförare och därefter uppgav australiensaren själv att han inte kommer att köra F1 nästa säsong. Men nu har sagan tagit en ny vändning.

Få styrningar kvar på startfältet i F1 2023

Efter att Alpine valt att rekrytera Pierre Gasly och ge honom en monsterlön inför säsongen 2023 ser framtiden i Formel 1 dyster ut för Daniel Ricciardo. Enbart Haas och Williams har lediga styrningar där australiensaren kan få ett kontrakt.

Det sistnämnda stallet kommer troligtvis att utse en amerikansk racingförare som tillika kör för deras akademi. Hans namn är Logan Sargent. Amerikanen har gjort bra ifrån sig i F2 vilket föranleder att han troligtvis får en superlicens till den kommande säsongen.

I Haas är det tysken Mick Schumacher som hänger löst. Stallets amerikanska ägare – Gene Haas – har uttryckt missnöje med tyskens insatser.

Därmed kan det finnas en möjlighet för Daniel Ricciardos framtid i Formel 1 om han kan hitta en överenskommelse med dem. Dessvärre har media uppgett att det står mellan två tyskar – Schumacher och Hülkenberg som är reservförare hos Aston Martin.

I korthet ser det mörkt ut för Ricciardo men nu har det kanske öppnats en lucka för australiensaren.

Schumachers framtid i hans egna händer

Stallägaren Gene Haas gjorde ett framträdande vid NASCAR-racet i Las Vegas där han diskuterade förarna i sitt Formel 1 stall. Tongången rörande Schumacher var blandad.

Haas uppgav att tysken har sin framtid i sina egna händer. För att förbli en Haas-förare säsongen 2023 måste han avsluta säsongen starkt.

Gene efterfrågar att Mick Schumacher ska bidra med poäng under de sista F1 racen för säsongen. Det är viktigt i kampen mot AlphaTauri om åttondeplatsen i årets F1 ställning.

Samtidigt kritiserade den amerikanska ägaren Schumacher. Enligt Gene Haas är Mick Schumacher för benägen att krascha bilen och det har kostat stallet miljonbelopp i år. Det är pengar som Haas F1 team inte har.

Därmed återstår frågetecknen kring Haas line-up nästa säsong och det är något som Günther Steiner har frågats om i samband med USA GP 2022.

Nytt hopp för Ricciardos framtid i Formel 1

Daniel Ricciardo är populär bland de amerikanska F1-fansen. Han trivs och hans närvaro uppskattas kring COTA – racingbanan i Austin där USA Grand Prix körs sedan 2012.

Kanske är han en bra match för Haas och stallet skulle kunna ge Ricciardos framtid i Formel 1 nytt hopp?

När AP pratade med Haas stallchef, italienaren Steiner, inför helgens tävling i USA öppnade han dörren för McLarenföraren. Steiner uppgav att han själv inte kommer att ringa upp Ricciardo.

Samtidigt bjöd italienaren in Daniel Ricciardo att själv ta kontakt om han önskar köra vidare i sporten och vill diskutera en väg framåt. Så kanske finns det hopp för Ricciardos framtid i Formel 1?

Haas stallchef vill inte sätta press på den australiensiska föraren. Istället vill han se McLarens förare fatta beslut rörande sin egen framtid. Men vad Steiner anser om Ricciardo råder det ingen tvekan om.

När Steiner pratade med AP sa han att han håller Ricciardo som en väldigt stark förare som helt klart skulle vara en stor tillgång för stallet. Italienaren kan inte förstå hur McLarenföraren hamnade i en sådan här situation där han inte har en chans mot Lando Norris och söker nytt kontrakt för nästa säsong.

Günther Steiner trycker på att Ricciardo har vunnit åtta race varav det senaste så sent som under den föregående säsongen. Så vem vet – kanske lyfter Ricciardo luren och ringer till Haas för att förlänga sin närvaro i F1?