Hem » Ny Bansträckning i Singapore & Tålmodig Lando Norris
Arbetare-jobbar-pa-ny-banstrackning-i-Singapore

Ny Bansträckning i Singapore & Tålmodig Lando Norris

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

I helgen ska det tävlas i Austin när USA Grand Prix 2022 går av stapeln. Men F1 världen är stor och det händer saker på en global plan. Samtidigt som strålkastarna riktas mot Texas för årets andra Formel 1 tävling i USA släpptes nyheter rörande racingbanan i Singapore. Arrangörerna meddelade att vi kommer att få se en ny bansträckning i Singapore Grand Prix de kommande åren. Samtidigt har Lando Norris pratat om sin situation i McLaren och uppger att han har tålamod.

Ny bansträckning i Singapore Grand Prix

Singapore Grand Prix har varit ett permanent inslag på Formel 1 kalendern sedan 2008 med undantag från pandemisäsongerna 2020 samt 2021. Det är en uppskattad racingbana där vi ofta får se mycket action.

I samband med att alla F1 stall och förare förbereder sig för USA Grand Prix meddelar nu arrangörerna av racet på Marina Bay att utformningen kommer att ändras. Från och med F1 kalendern 2023 kommer vi inte att köra på samma racingbana som tidigare.

En kortare bana med mindre svängar

Förarna har hittills behövt bemästra en racingbana som innehöll 23 kurvor och banan var 5,06 kilometer lång. Med en ny bansträckning i Singapore blir det ett kortare varv.

Arrangörerna har låtit meddela att de kommer att konvertera asfalten mellan sväng 16 till 19 till en lång raksträcka. Förarna kommer att köra rakt fram i lite drygt 400 meter – 397,9 för att vara exakt – istället för att ta svängarna.

Förändringen medför att banan kortas ner till 4,93 kilometer vilket får till följd att antalet varv kommer att öka till 63 från 61 givet att en full racedistans kan fullföljas.

Snabbare varv med ny bansträckning i Marina Bay

De föreslagna ändringarna till Formel 1 banans utformning i Marina Bay har ännu inte godkänts av FIA. Skulle de godkännas förväntas varvtiden bli radikalt snabbare.

Senast Formel 1 kvalade i torra förhållanden på dagens bana var Leclerc snabbast. Det inträffade 2019 när han satte en tid som motsvarade 1.36,217.

Framöver tros bilarna kunna köra ett varv i kvaltrim på ungefär 1.27,700.

Skälet till att det behövs en ny bansträckning i Singapore Grand Prix är att området kring banan ska byggas om. Arbetet kring Marina Bay förväntas avslutas 2026. Det skriver Formel 1 på sin hemsida.

Norris pratar om tålamod inför Austin

Samtidigt som turerna kring Daniel Ricciardos framtid i F1 fortsatte diskuteras inför helgen i Texas har Lando Norris pratat om sin egen framtid.

McLarens ledförare medger att han känner en viss frustration över sin situation. Han vet att bilen inte riktigt är där vare sig han eller stallet förväntat sig.

Samtidigt är han väl medveten om att det är först 2024 och 2025 som McLarenbilen förväntas vara riktigt konkurrenskraftig. Tills dess måste britten bida sin tid.

När Norris pratade med The-Race erkände han att situationen som han befinner sig i kan vara smärtsam. Racerföraren sa att han upplever att de fina insatserna inte riktigt betalar av sig.

I nästa mening följer britten upp med att konstatera att det är sådan sporten är och att sådant här inträffar. Han är inte ensam om att gå igenom tunga perioder och det är något som alla förare möter vid något tillfälle.

Samtidigt som Norris upplever att McLaren kanske inte är på topp i år så har han god tro på framtiden.

När han tillfrågades vad han tror om F1 säsongen 2023 är han något pessimistisk, om än kanske realistisk.

Förväntningarna är inte att kunna vara med och slåss om segrar nästa år men McLaren bör ändå kunna ta möjligheten när den dyker upp. Som exempel nämner Lando Norris fjolårets tävling i ryska Sochi.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese