Hem » Aston Martin rekryterar spanjor & Gasly får monsterlön i Alpine
box-med-pengar-som-representerar-att-Gasly-far-en-monsterlon-i-Alpine

Aston Martin rekryterar spanjor & Gasly får monsterlön i Alpine

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Silly season i Formel 1 har varit en redig sörja säsongen 2022. Snöbollen började rulla när Vettel annonserade att han ska gå i pension efter säsongen. Det öppnade upp en eftertraktad styrning i Aston Martin där Lawrence Stroll skjuter till pengar för att göra James Bond märket till ett toppstall. Det medförde att de rekryterade en spansk förare i Alonso för att ta över Vettels plats i teamet. Efter mycket om och men fylldes Fernando Alonsos plats i Alpine av AlphaTauris ledförare. Nu har uppgifter kommit fram som gör gällande att Gasly får en monsterlön i Alpine.

Gasly får monsterlön i Alpine

Pierre Gasly får en monsterlön i Alpine för sina tjänster. Fransmannen har skrivit under ett avtal som sträcker sig över två säsonger med en option för förlängning.

Det innebär ett ordentligt uppsving i termer av sportslig konkurrensförmåga likväl som F1 lön för Alphatauriföraren. Alpine betalar Fernando Alonso lite drygt 17,5€ miljoner för spanjorens tjänster säsongen 2022.

Gasly å sin sida tjänar “bara” 4,5€ miljoner hos det italienska systerstallet till Red Bull. Men när han nu har skrivit under för Alpine F1 team får han en rejäl löneökning.

Enligt uppgifter från crash.net kommer Ocons nya stallkamrat att få en lön som är något lägre än Fernando Alonsos, men bra mycket högre än vad Alphatauri erbjuder.

Pierre Gasly får en monsterlön i Alpine för sina två säsonger i stallet. Den finansiella ersättningen sägs uppgå till 15€ miljoner per säsong.

Visserligen innebär det en besparing i förhållande till vad det franska stallet betalar sin spanska storstjärna. Men med tanke på att de fick betala en saftig övergångssumma för att lösa ut Gasly från AlphaTauri så blir det en dyr affär.

Det hade troligtvis varit oerhört mycket billigare att behålla Oscar Piastri som skrivit på för McLaren inför nästa säsong där han blir stallkamrat med Lando Norris.

Gaslys monsterlön indikerar vem som blir förstaförare?

När man tittar på de tio stallen i Formel 1 och lönerna de betalar till sina förare ser man ett tydligt mönster. Ledföraren tjänar i regel mer än vad andraföraren gör.

Exempelvis tjänar Lewis Hamilton och Max Verstappen 40€ miljoner vardera per säsong. Russels och Perez finansiella ersättning uppgår till 4,5€ respektive 7€ miljoner.

Så innebär lönen som Gasly får från Alpine att han förväntas leda teamet framåt? Kanske medför det extra olja på elden för den redan infekterade relationen mellan Ocon och nykomlingen Gasly.

Esteban Ocon har en F1 lön från Alpine som uppgår till 4,5€ miljoner. Det är samma summa som Gasly fick för sina tjänster i AlphaTauri.

Det kan tolkas som att Gaslys erfarenhet från att leda det italienska stallet framåt värdesätts högt av Alpine och att de ser Gasly som sin förstaförare för den kommande F1 säsongen.

Aston Martin rekryterar spanjor till organisationen

Aston Martin har rekryterat en spansk F1 förare i Fernando Alonso inför nästa år. Men de fortsätter att bygga organisationen även utanför banan.

Pedro de la Rosa, en före detta spansk Formel 1 förare har anslutit sig till organisationen. Han tar sig an rollen som ambassadör för Strolls satsning.

De la Rosa ska arbeta med att maximera stallets potential utanför banan. För att uppnå målen kommer han att arbeta med PR och media samt bistå i utvecklingen av Aston Martins juniorprogram.

Spanjoren har kört över 100 Grand Prix mellan åren 1999 och 2012 och hans erfarenhet kan bli värdefull för organisationen.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese