Hem » Officiellt: Daniel Ricciardo Lämnar McLaren Efter Säsongen
Ricciardo-lamnar-McLaren

Officiellt: Daniel Ricciardo Lämnar McLaren Efter Säsongen

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-15

Då var det officiellt, ryktena har varit ihärdiga och nu har det offentliggjorts att Daniel Ricciardo lämnar McLaren efter säsongen. Det annonserades inför Belgien Grand Prix 2022 och omstarten av F1 efter sommaruppehållet. Nyheten kommer inte direkt som en chock men det är ändå trist att se en av startfältets starkaste karaktärer lämna McLaren. Trots det är det ett förståeligt beslut.

Efter övergången från Renault har saker och ting inte riktigt gått som på räls för Ricciardo för att utrycka saken milt. Lando Norris har dominerat den interna kampen och beslutet att gå skilda vägar har varit ömsesidigt mellan australiensaren och stallet.

Daniel Ricciardo Lämnar McLaren

Beslutet att gå skilda vägar har diskuterats under en längre tid. Daniel Ricciardo lämnar McLaren efter att ha fört diskussioner med likväl stallchefen Seidl som VD Zak Brown sedan våren.

Ryktena om att en sådan här lösning skulle utforma sig fick ny fart efter det att Ricciardos landsman – Oscar Piastri – nekade att han var överens med Alpine om att köra för dem nästa år efter Alonsos övergång till Aston Martin.

Det ryktet lär fortsätta spinna fram till dess att den lediga styrningen i det anrika stallet med bas i brittiska Woking officiellt annonserar vem som tar över. Men skulle det vara någon annan än just Piastri skulle vi alla bli nog bli ruskigt förvånade.

Oklart vad som väntar härnäst

Vad den erkänt duktiga F1 föraren från Australien, som har vunnit åtta race i sin karriär varav ett med McLaren, ska göra härnäst är inte bestämt. I det officiella pressmeddelandet från McLaren säger Ricciardo så här:

Det har varit ett privilegium att få vara en del av McLaren Racing familjen de senaste två säsongerna men efter flera månaders diskussioner med Zak & Andreas har vi ömsesidigt beslutat oss för att bryta kontraktet tidigare vid säsongens slut. Jag kommer att offentliggöra planerna för min egen framtid när tiden för det är inne oavsett vad som följer härnäst. Jag ångrar ingenting och jag är väldigt stolt över det hårda arbetet som jag har gett till McLaren, inte minst över vinsten på Monza ifjol… Jag har aldrig varit mer motiverad att tävla och vara del av en sport och jag ser väldigt mycket fram emot vad som komma skall.” – (Översatt)

McLaren Racing

Ett citat som ingjuter förhoppningar

Huruvida Ricciardo faktiskt har något i kikaren för nästa år ännu är alltså inte fastställt, i alla fall inte något som kan offentliggöras. Men med tanke på hur han avslutar sitt uttalande finns det hopp för australiensarens fanskara att den muntra Ricciardo står med på startgridden igen nästa år.

En möjlighet skulle kunna vara att han återvänder till sin före detta arbetsgivare – franska Alpine. Det finns trots allt en styrning ledig där, givet att inte landsmannen Piastri måste köra för stallet där han för stunden är reservförare. Att så skulle vara fallet är dock osannolikt med tanke på händelseutvecklingen i McLaren.

En annan möjlighet för Ricciardo, om vi leker med tanken att han förblir i Formel 1, är att han kör för Haas. Han har alltid varit en central figur under USA:s GP på Circuit of the Americas och han kanske kan passa bra in i Steniers organisation.

Ryktet säger ju att Schumacher och Haas inte drar jämnt och att tysken kan vara aktuell som Ocons stallkamrat nästkommande år.

Källa: McLaren Racing

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese