Hem » Daniel Ricciardo: Lön, Flickvän & Karriär

Daniel Ricciardo: Lön, Flickvän & Karriär

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-02-16

Daniel Ricciardo är en karismatisk och talangfull Formel 1 förare från Australien. Han tävlar för Red Bulls systerstall Visa Cash App RB. Han har vunnit åtta Grand Prix och han är en av de mest populära förarna i sporten.

Snabbfakta om Daniel Ricciardo

  • Fullständigt namn: Daniel Joseph Ricciardo
  • Födelsedatum: 1 juli 1989
  • Födelseort: Perth, Australien
  • Längd: 180 cm
  • Vikt: 66 kg
  • Aktuellt team: Visa Cash App RB

Daniel Ricciardos väg till Formel 1

Daniel Ricciardo inledde sin motorsportkarriär i karting innan han vann ett stipendium till Formula BMW Asien med Eurasia Motorsport. Därefter flyttade han till Formula Renault med RP Motorsport och tävlade i de europeiska och italienska mästerskapen.

År 2008 fortsatte han i Formula Renault, vann Western European Cup och kom tvåa i Eurocup bakom Valtteri Bottas. 2009 flyttade Ricciardo till Brittiska F3 med Carlin Motorsport och han vann titeln.

Efter att ha imponerat under en testsession med Red Bull i spanska Jerez utnämndes den lovande australiensaren till reservförare. Säsongen 2010 var det hans jobb vid sidan av racingen i Formula Renault 3.5 med Tech 1.

Ricciardo fortsatte i serien 2011 med ISR samtidigt som han deltog i fredagsträningarna för Red Bulls dåvarande dotterstall, Toro Rosso. Under det brittiska GP 2011 meddelades det att han hade skrivit på för HRT för resten av säsongen.

Daniel Ricciardo i F1

Daniel Ricciardo gjorde sin debut i Formel 1 2011 med HRT, ett stall som senare gick i konkurs. Han körde för stallet till slutet av säsongen innan han fick chansen i Toro Rosso tillsammans med Jean-Eric Vergne.

Ricciardo visade framfötterna och han kom på 18:e plats i det årets Formel 1 ställning med tio poäng, sex färre än stallkamraten. Året därpå var han den starkare av de två och han slutade på 14:e plats med 20 pinnar.

AI Genererad illustration av Ricciardo i en F1 bil

2014 tog han steget upp i Red Bull racing där han blev stallkamrat med den då regerande F1 världsmästaren Sebastian Vettel. Australiensaren utmanade Vettel på flera sätt och han var den starkare av de två i VM.

Säsongen innebar dessutom Ricciardos första av hittills åtta race-vinster. Det inträffade i Kanada Grand Prix 2014.

Ricciardo blev kvar i Red Bull till slutet av säsongen 2018 innan han bytte arbetsgivare 2019. Den nya overallen kläddes av Renaults färger och han var stallkamrat med Nico Hülkenberg.

Tiden efter Red Bull

Många anser att Ricciardo inte vågade utmana Max Verstappen som hade replikerat australiensarens egen resa. Max var i toppform och höll på att ta över den inofficiella titeln som Red Bulls första-förare.

Sessionen i Renault varade bara i två säsonger, sedan bytte den leende australiensaren stall igen. McLaren blev den nya destinationen och där ersatte Ricciardo Carlos Sainz Jr som hamnade hos Ferrari.

Dessvärre hade Ricciardo otroligt svårt att leverera några resultat i McLaren. Bortsett från segern på Monza så fick han ständigt se Lando Norris köra i åttor kring sig.

Efter två säsonger hos det anrika stallet bröt de två parterna kontraktet ömsesidigt ett år i förtid. Ricciardo gick vidare som reservförare hos Red Bull, men hans tid vid sidan av F1 banorna blev inte långvarig.

Det dröjde bara halva säsongen 2023 innan AlphaTauri var i behov av Ricciardos tjänster. Det är där vi befinner oss nu, fast med nya stallnamnet Visa Cash App RB.

Daniel Ricciardo kör sida vid sida med Yuki Tsunoda 2024 när stallet får ett nytt namn och nya färger. Därmed finns det en möjlighet för australiensaren att återigen ta sig högst upp på podiet.

Daniel Ricciardo lön

Daniel Ricciardo är en av de högst betalda Formel 1 förarna. Hans lön uppgår till cirka ungefär 17 miljoner dollar plus bonusar.

Det innebär att han innehar tredjeplatsen i totala årliga inkomster på omkring 32 miljoner dollar. Det är otroligt mycket mer än vad stallkamraten Tsunoda tjänar.

Yuki Tsunoda tros ha en Formel 1 lön på cirka en miljon dollar. Snacka om kontraster.

Flickvän och familj

Ricciardo har varit relativt privat gällande sitt personliga liv. Han är känd för att vara ganska privat när det gäller sitt personliga liv, även om familjen syns i Drive to Survive.

Heidi Berger är Daniel Ricciardos flickvän. De syns ibland tillsammans på sina sociala medier, även om dessa tillfällen är sällsynta.

Heidi Berger kommer från en motorsportbakgrund som dotter till den pensionerade Formel 1 föraren Gerhard Berger och hon är skådespelerska.

När det gäller Ricciardos familj, är han son till Grace och Giuseppe “Joe” Ricciardo. Han har ett italienskt ursprung, något som namnet antyder.

Hans far, Joe, föddes i Ficarra men flyttade till Australien när han var sju år gammal. Hans mor är född i Australien, men hennes föräldrar var också från Italien.

Sist men inte minst så har Daniel Ricicardo en syster. Hennes namn är Michelle.

Vanliga frågor om Daniel Ricciardo

Vilket F1-stall tävlar Daniel Ricciardo för?

Daniel Ricciardo kör för Visa Cash App RB F1 team.

Hur många segrar har Ricciardo i F1?

Ricciardo har vunnit åtta GP i sin F1-karriär. Den senaste vinsten tog han på Monza 2021.

Varifrån kommer Daniel Ricciardo?

Daniel Ricciardo kommer från Perth i Australien.

Vilket nummer har Ricciardo på bilen?

Daniel Ricciardo har nummer tre på sin bil.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese