Hem » Officiellt: Audi går in som motortillverkare i F1 2026
Audis-fyra-ringar-pa-fronten-av-en-bil

Officiellt: Audi går in som motortillverkare i F1 2026

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-08-26

Inför Belgiens Grand Prix 2022 offentliggjordes det att Audi går in som motortillverkare i F1 2026. Det bekräftades delvis de rykte som Autosport rapporterade om tidigare i veckan. Vilket stall som kommer att använda Audis motorer i Formel 1 från och med 2026 har inte offentliggjorts ännu. Men att vi kommer att få in ytterligare en motortillverkare står klart och det är väldigt glädjande.

Audi går in som motortillverkare i F1 2026 – Motorsports DNA

Audi hade skickat tunga representanter till Belgien för att offentliggöra sina planer på att kliva in i Formel 1. På plats fanns både styrelseordförande Markus Duescmann och Oliver Hoffman som sitter med i styrelsen för teknisk utveckling. De besvarade frågor från F1:s VD – Stefano Domenicali och FIA presidenten Sulayem.

Duesmann säger att motorsport är en del av Audis DNA. Med tanke på hur de nya reglerna har utformats och att F1 ger möjlighet till likväl teknisk utveckling som att fungera som en marknadsföringsplattform var viktiga delar av beslutet.

En av de avgörande faktorerna var det nya motorreglementet. Där kommer mer fokus att ligga på hållbarhet och kostnadseffektivitet. Som en del i att skapa ekonomisk hållbarhet har F1 infört ett budgettak, inte bara för stallen som tävlar utan även för motortillverkarna.

Det träder i kraft från och med 2023.

Race på viktiga platser för Audi in i F1

Formel 1 var den snabbast växande sporten 2021 och nya fans har fått upp ögonen för the pinnacle of motorsports. För Audis del var just marknadsföringsmöjligheterna viktiga.

I fjol såg över 1.5 miljarder människor på F1 via TV och racen var i hög grad utsålda.

Enligt pressmeddelandet som släpptes på biltillverkarens hemsida arrangerar Formel 1 race på platser som Audi anser är viktiga från ett marknadsperspektiv. Bland annat har den ökande populariteten i USA och Kina varit avgörande.

Dessutom många yngre fans tillkommit och det syns när antalet följare till F1 på social media ökar.

F1 välkomnar den nya motortillverkaren

Att få in en ny motorleverantör i sporten har välkomnats av Formel 1. På presskonferensen sa Domenicali så här:

Jag salig över att få välkomna Audi till Formel 1, det är ett ikoniskt bilmärke, en pionjär och teknisk innovatö… Det här är ett stort ögonblick för vår sport som belyser vår plattforms styrka globalt som fortsätter att växa… Det är dessutom ett stort erkännande för vår satsning på hållbara hybridmotorer från och med 2026… Vi ser fram emot att se Audis logga på startgridden och vi kommer att få höra fler detaljer om det framöver.” (Översatt citat)

F1.com

Tyskarna är redo

Audi är redo för Formel 1. De arbetar för att anställa och få all infrastruktur på plats och förväntas vara redo vid årsskiftet. Redan i dagsläget finns det plats för att genomföra testning av F1 motorernas olika delar på fabriken i Nürnberg.

Mannen som kommer att bära ansvaret för Audis satsning på F1 heter Adam Baker. Han har ett robust CV från motorsport och har bland annat varit arbetat tre år på FIA.

Källor: Audi