Hem » Audi kan offentliggöra köp av Sauber på Spa
Ratt-med-Audi-logga

Audi kan offentliggöra köp av Sauber på Spa

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-24

Att Volkswagen har haft för avsikt att ta sig in i Formel 1 har varit känt länge. Starka rykten har gjort gällande att likväl Porsche som Audi kan komma att vara med på startgridden 2026. Efter att F1 offentliggjorde det nya motorreglementet tidigare i augusti sägs det att Audis deltagande kan bli offentligt redan inför Belgien GP 2022.

Köper in sig i Sauber

Autosport rapporterade under tisdagseftermiddagen att Audi kan offentliggöra köp av Sauber på Spa. Detta efter att de tidigare har förhandlat med McLaren.

Samtalen med det Bahrainägda brittiska stallet gick dock i stöpet och ingen överenskommelse kunde nås. Audi ska då ha utvärderat möjligheterna att köpa in sig i Aston Martin samt i Williams.

Dessa två alternativ ska dock inte ha framstått som lika attraktiva som det schweiziska stallet Sauber som idag har ett sponsoravtal med Alfa Romeo.

Den svenska miljardären – Finn Rausing – rapporteras ha gått med på att sälja av en stor del av sitt innehåll i Formel 1 stallet. Dock kommer han enligt den artikel som publicerades i Autosport att förbli minoritetsägare.

Finn Rausing kommer även att förbli en styrelsemedlem. Det tillåter honom att fortsätta arbeta för sina egna värderingar inom organisationen.

Säljer mindre för en större summa

Under fjolårssäsongen var ryktena väldigt intensiva rörande intresset för Sauber från amerikanskt håll. Andretti uppgavs vara väldigt nära att ta över verksamheten från Rausing.

Affären kunde dessvärre för Andrettis del inte ros i land. Trots att båda parterna var överens om att transaktionsvärdet skulle uppgå till 350€ miljoner så föll inte alla bitar på plats.

Rausing sägs ha insisterat på att verksamheten skulle bevaras och fortsätta drivas i Hinwil. Jänkaren ansåg att det var ett krav till vilket inga garantier kunder lämnas.

Det i kombination med att Saubers svenska ägare inte kunde garanteras att Andretti hade 250€ miljoner att skjuta in i verksamheten gjorde att budet tillslut förkastades.

Nu sägs Audi vara beredda att betala mer till Rausing för en mindre andel än av Sauber än vad amerikanen var villig att göra förra året. Samtidigt kommer organisationen att få en starkare ägare i Audi och Volkswagengruppen än vad som skulle ha varit fallet om Andretti hade köpt stallet.

Sauber kommer att bli fabriksstall om de köps upp av Audi

Visar det sig att ryktet är sant – att Audi kan offentliggöra köp av Sauber på Spa – eller om affären går igenom senare kan Sauber komma att bli ett fabriksstall. Det skulle kunna göra dem otroligt konkurrenskraftiga.

Enligt Autosports artikel har Audi nämligen lovat att ta inspiration från hur Sauber och BMW samverkade mellan 2006 – 2009. Det finns en spännande koppling mellan de två projekten i Audis VD Markus Duesmann som var ansvarig för utvecklingen under BMW-Sauber projektet.

Om affären går igenom och Audi köper in sig i Sauber kommer produktionen och utvecklingen av bilen att ske på två platser. Chassit kommer även i fortsättningen att utvecklas i Schweiziska Hinwil. Därmed kan Sauber-Audi använda den moderna vindtunneln som finns att tillgå på den nuvarande anläggningen.

Utvecklingen av motorn kommer dock att förläggas till Tyskland och Audis anläggning i Nürnberg.

Källa: Autosport

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese