Hem » Belgien GP 2022 på Spa: TV-Tider och Nyheter
Belgisk-flagga

Belgien GP 2022 på Spa: TV-Tider och Nyheter

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Efter sommaruppehållet är det återigen dags för Formel 1 och Belgien GP 2022 på Spa. Det är en riktigt klassisk bana vars existens tyvärr är hotad på kalendern. Inför Belgien Grand Prix 2022 är det många som är lite oroliga med tanke på hur tävlingen utspelade sig i fjol. Faktum är att det inte ens är värt att kalla vad vi såg då för tävling, utan snarare ett rent och skärt debacle. Förhoppningsvis blir det bättre underhållning när det är dags för F1 på Spa, kanske för sista gången på ett tag.

Väder inför Belgien GP 2022 på Spa

Fjolårets tävling bokstavligen regnade bort i de belgiska bergen. Området där man kör F1 på Spa har ett väldigt unikt klimat, ett så kallat mikroklimat, och det ställer ofta till det samtidigt som det hottar upp eventen. Men ifjol gick det för långt och regnet förstörde kvalet för Norris men räddade den dittills bästa placeringen för mr. Saturday – George Russell som hamnade tvåa.

Inför Belgien Grand Prix 2022 är utsikterna tyvärr inte särskilt goda. Enligt YR.no förväntas det regna både lördag och söndag. Därmed finns det en risk för att publiken blir genomvåt igen och raceunderhållningen slirig.

TV-Tider inför Belgien GP 2022 på Spa

Omstarten av F1 2022 sker i europeisk tidszon. Därmed är det eftermiddagarna under helgen som tillskrivs TV-soffan. Faktum är att F1 på Spa 2022 är det första av tre race i följd, en så kallad tripple header.

  • Träning 1: Fredag 2022-08-26 – 14:00 – Sändning (Viaplay) – 13:55
  • Träning 2: Fredag 2022-08-26 – 17:00 – Sändning (Viaplay) – 16:55
  • Träning 3: Lördag 2022-08-27 – 13:00 – Sändning (Viaplay) – 12:55
  • Kval: Lördag 2022-08-27 – 16:00 – Sändning (Viaplay) – 15:30
  • F1 race: Söndag 2022-08-28 – 15:00 – Sändning (Viaplay) – 14:00

Om du inte har tillgång till Viaplay kan du se racet via Formel 1:s egen streaming tjänst – F1TV Pro. Därutöver finns det mycket material att se på Formel 1:s Youtube-kanal inför och under racehelgen.

Pirellis däcksval inför omstarten

Spa är den längsta racingbanan på den 22 race långa Formel 1 kalendern. Bansträckningen överstiger sju kilometer. Den innehåller likväl långsamma som oerhört snabba kurvor nivåskillnader.

Det medför stora påfrestningar på de F1 däck som Pirelli väljer ut inför helgen. Med det i åtanke har de valt bort den mjukaste gummiblandningen. De tre gummiblandningarna som finns att tillgå inför F1 på Spa 2022 är:

  • C2 – Vita hårda däck
  • C3 – Gula mediumhårda däck
  • C4 – Röda mjuka däck

Uppdateringar på Spas racingbana

Inför årets upplaga av tävlingen har banan ändrats och uppdaterats. Ny asfalt har lagts på två ställen – mellan kurva 2 och 4 samt mellan 8 och 9. Det medför bättre greppnivåer här samt jämnar ut det tidigare ojämna underlaget.

En annan förändring rör området precis utanför bansträckningen. I kurva 1,6,7 samt i den nionde kurvan har grusfållor adderats.

Dessa ligger relativt nära banan och kan förhoppningsvis underlätta den tidigare infekterade diskussionen rörande huruvida förarna hållit sig på banan eller ej.

Faktum är att stenarna är relativt vassa vilket innebär att F1 förarna inte bara riskerar att fastna i fållan. Skulle någon dra upp lite grus på banan finns det även en viss risk för punktering.

Racingförarna måste dessutom vara uppmärksamma på kerbsen under sina track walks inför Belgien GP 2022. Dessa har också vassa kanter meddelar Pirelli.

Kostnaden för att uppdatera banan uppgick till lite drygt 80€ miljoner enligt Autosport.

Sist besöket för F1 på Spa 2022?

Att Spa är en uppskattad bana bland likväl fansen som hos förare och stall råder det inget tvivel om. Dessvärre verkar inte det spela någon större roll när kalendern för nästa år ska bestämmas.

F1 2023 förväntas innehålla 24 race där Qatar gör comeback samtidigt som Las Vegas adderas som det tredje racet i USA. Tyvärr verkar de nya racen komma på bekostnad av klassiker.

Inför Belgien GP 2022 har McLarenföraren Lando Norris gett sin syn på att Spa, i skrivande stund, inte kommer att vara en del av F1 cirkusen nästa säsong.

På frågan kring vad han tyckte och tänkte kring det möjliga scenariot svarade den unga britten

“Jag skulle känna mig ledsen… Jag antar att saker och ting i hög utsträckning handlar om pengar nu för tiden, vilket är ett problem. Det har blivit en affärsverksamhet”.

Autosport

Belgiens framtid på Formel 1 kalendern hänger i hög utsträckning på om ett race kommer att arrangeras i Sydafrika eller inte. Tråkigt nog riskerar vi alltså att förlora en av de riktigt klassiska banorna. Detta trots den stora investeringen som har gjorts i banan.

Utöver Spa så hänger det även mörka moln över Frankrike Grand Prix vara eller icke vara på nästa års tävlingskalender.

Nya regler inför Belgien GP 2022

Säsongen 2022 har varit händelserik, både på och utanför banan. Förarna har utmanats av den nya generationens bilar, men utmaningarna har inte bara varit roliga.

Ingen har missat den högljudda debatten om porpoising. Efter mycket om och men beslutade sig FIA för att införa nya tekniska direktiv rörande golven på F1 bilarna för att komma till bukt med problemet.

Racet på Spa blir den första gången vi får se hur det påverkar bilarna i verkligheten. Det sägs att Ferrari och Red Bull kommer att påverkas av direktiven mest. Frågan är bara hur mycket.

Racet på Spa kommer förhoppningsvis att bli mer underhållande – och inte minst rättvist – än i fjol och det finns många spännande aspekter att hålla koll på.

Så bänka dig i TV-soffan framför Viaplay inför Belgien GP 2022 på Spa i helgen. Det kanske blir sista besöket på ett tag.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese