Hem » Nyck de Vries kör för Aston Martin på Monza
Nyck-de-Vreis

Nyck de Vries kör för Aston Martin på Monza

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Säsongen lider mot sitt slut i rasande fart och det finns mycket att göra för stallen. Bland annat måste de säkerställa att de lever upp till regelverket och låter en oerfaren förare testköra under FP1 vid två tillfällen. Flera stall har inte fullgjort den plikten – däribland Lawrence Strolls James Bond stall. Men nu har ett första steg tagits i och med att Nyck De Vries kör för Aston Martin på Monza.

Har gjort framträdanden tidigare i FP1

Nyck De Vries har fått relativt många timmar i en Formel 1 bil i år. Han har genomförde ett fritt träningspass under Spanien GP tidigare i år. Då ersatte han stallets för säsongen bästa förare – Alex Albon.

Senare körde han en FP1 för Mercedes där han är reservförare. Det inträffade inför Frankrike Grand Prix då Lewis Hamilton fick så åt sidan.

Det var något överraskande för många. Skälet till att ögonbrynen höjdes i F1-världen var att Merca ansågs ha relativt goda segerchanser i det racet.

Levererat dugliga insatser

Vid de två tillfällen som vi har fått se Max Verstappens landsman i en F1 bil den här säsongen har han levererat hyfsat. När han ersatte Albon på Circuit de Catalunya var han den starkare av de två Williamsförarna i FP1.

Hans snabbaste varv var 1.22.920 vilket kan jämföras med Latifi som i samma träningspass mäktade med 1.23.001. Samtidigt avverkade Nyck de Vries 28 varv – ett mer än kanadensaren.

När han fick pröva den mer konkurrenskraftiga Mercedesen klarade han visserligen inte att matcha Russell. Samtidigt är det inget som förväntas från en reservförare.

Ändå gjorde den tidigare FormelE världsmästaren ett gott intryck och avslutade FP1 på nionde plats.

Nyck De Vries kör för Aston Martin

Till helgen får vi alltså se Mercedes reservförare göra sitt tredje framträdande för säsongen – för ett tredje stall. Detta efter att det offentliggjorts att Nyck De Vries kör för Aston Martin under det första träningspasset på den klassiska racingbanan.

Det visar hur värdefullt det är för Mercedes att ha flera kundstall. Samtliga tre stall som har använt sig av holländarens tjänster i år använder motorer från den tyska tillverkaren.

Visserligen har team Silverstone redan använt sig av tre förare i år. Hülkenberg körde för dem i säsongens två första race.

Men tysken fyller inte kriterierna som oerfaren och ung förare och därmed måste någon stiga åt sidan för – i det här fallet – de Vries.

Sebastian Vettel – som inte hade en lyckad helg på Zandvoort senast – får lämna plats. Därmed missar han värdefull tid för att komma tillbaka in i sitt flow.

Krack glad att Nyck de Vries kör för Aston Martin i FP1

I samband med att det offentliggjordes att Nyck de Vries kör för Aston Martin under det första träningspasset på Monza uttalade sig stallchefen Krack.

Så här sa han till:

”Vi är glada att välkomna Nyck till vårt stall och vi ser fram emot att jobba med honom på Monza… Jag har följt Nycks karriär med stort intresse… Vi ser fram emot att få hans perspektiv och insikter rörande vår bil… Hans meriter visar att han förtjänar en chans i F1.” – Översatt citat

Sedan tidigare är det även officiellt att Haas kommer att ge Giovinazzi chansen i sin bil på Monza under det första träningspasset. Han möter dock inte kraven för en ungförare på samma sätt som Hülkenberg inte gör det.

Källa: F1.com

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese