Hem » Oscar Piastri är klar för McLaren efter CRB-beslut
Mclaren-logga

Oscar Piastri är klar för McLaren efter CRB-beslut

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-09-02

Oscar Piastri är klar för McLaren Racing. Ryktena som har cirkulerat i lite drygt en månad visade sig vara sanna. Efter att kontraktsnämnden, CRB, kikat närmare på tvisten mellan Alpine och McLaren står det nu klart att den unga australiensaren kör för Seidls stall nästa år. Därmed ligger den första biten på plats för att transfermarknaden ska kunna lugna ner sig och vi får klarhet i vart alla F1 förare kör nästa år.

CRB-beslut innebär att Oscar Piastri är klar för McLaren

Det har varit en hård dragkamp om Piastri de senaste veckorna. Mark Webber har en länk till stallchefen i McLaren sedan tidigare. Därmed har den regerande F2-mästarens bana mot ett avtal om att bli Norris stallkamrat nästkommande säsong kunnat utformas.

Efter att CRB granskat de olika kontrakten som Alpine respektive McLaren hade lagt fram visade det sig att McLaren har rätt till det heta löftets framtida tjänster. De hade ett kontrakt som skrivits under redan i början av juli i samband med racet på Silverstone. Kontraktet är signerat den 4:e juli.

Flera år långt kontrakt för F2-mästaren hos McLaren

Efter att domen föll har McLaren gått ut och offentliggjort att Piastri kommer att köra för dem flera år framöver. Enligt pressmeddelandet rör det sig om ett kontrakt som sträcker sig längre än ett år. Det australiensiska superlöftet kommer med andra ord att ersätta sin landsman Ricciardo som får lämna stallet ett år i förtid.

Därmed har Zak Brown och Andreas Seidl säkerställt att de har en av de absolut hetaste föraruppställningarna i Formel 1. Norris har imponerat och visat att han är redo att leda stallet.

Dessutom har han, precis som sin nya stallkamrat levererat starka resultat i juniorkategorierna.

I sin nya förarkombination har McLaren något att bygga på under flera år framöver.

Kommentarer kring att Oscar Piastri är klar för McLaren

I pressmeddelandet som offentliggjordes i samband med att det stod klart att McLaren vunnit tvisten och Oscar Piastri är klar för McLaren fanns uttalanden från föraren själv samt Brown och Seidl.

Så här säger F2-mästaren som lämnar Alpine.

Jag är väldigt exalterad att få göra min Formel 1 debut i ett så prestigefyllt stall som McLaren och jag är väldigt tacksam för möjligheten som jag har fått. Stallet har en långtgående tradition av att ge unga talanger en chans och jag ser fram emot att jobba hårt sida vid sida med Lando och föra stallet mot toppen av gridden. Nu koncentrerar jag mig på förberedelserna inför min debutsäsong 2023 i F1 med papaya [McLaren].”

Det är fullt förståeligt att Piastri är glad. Man kan verkligen föreställa sig att en sten faller från hans axlar i och med beslutet från kontraktsnämnden.

Samtidigt kan man förstå att han hellre kör för McLaren än Alpine. Norris har ett rykte om sig att vara en trevlig stallkamrat. Det samma kan inte sägas om Ocon – om man ska tro på ryktena.

Brown och Seidl efter tvisten med Alpine

I pressmeddelandet från McLaren finns citat från Seidl och Brown också med. Dessa går i korthet att sammanfatta med att de är väldigt nöjda med att ha säkrat upp en av sportens hetaste talanger på ett långt kontrakt.

Båda två nämner att de tror att Lando Norris och Oscar Piastri har det som krävs för att tillsammans lyfta stallet mot högre höjder.

Källa: McLaren.com