Hem » Inför Italien Grand Prix 2022 på Monza (Speltips)
Red-Bull-bil-med-pirelli-däck

Inför Italien Grand Prix 2022 på Monza (Speltips)

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Italien Grand Prix 2022 på Monza avslutar trippelheadern som inleddes med Spa och följdes upp på Zandvoort. Den andra helgen i september innebär det sextonde F1 racet för säsongen. F1 på Monza är en riktig klassiker och banan är omtalad för de höga hastigheterna och det låga behovet för downforce. Därmed är förhoppningarna på hemmastallet Ferrari inte särskilt höga inför Italien Grand Prix 2022. Tacksamt nog det finns mycket att se framemot när Formel 1 förbereder sig för att besöka Italien för andra gången i år.

Ny dubbelseger för Red Bull i Italien Grand Prix 2022 på Monza?

Under de senaste racen har en trend börjat ta form. Max Verstappen och Red Bull spelar i en egen liga. Visserligen kan det anses vara trist från ett sportsligt perspektiv.

Men att utveckla en konkurrenskraftig bil är en vital del av Formel 1 och ett av uppdragen som ingenjörerna har är att skapa en bil som passar olika typer av racing banor så bra som möjligt.

Red Bull har under de senaste tre tävlingarna visat att de kan bemästra och vinna på olika typer av banor. Dessutom kan de vinna på olika sätt – både från pole position och genom att ta sig fram i fältet.

Inför Italien Grand Prix 2022 på Monza får vi nog vänta oss att Max Verstappen kommer att tävla i en egen liga. Det kan komma att bli en upprepning av vad vi såg i Belgien men från första startruta.

Samtidigt verkar bilen som Adrian Newey har designat vara så mycket bättre än de övriga på banor med låg downforce och hög toppfart att Perez troligen kommer i mål som tvåa.

RBPT-motorn är ett monster i termer av toppfart och vi kan vänta oss en ny dubbelseger för energidrycksbilen på Ferraris hemmaplan.

Tidigare har Monza bjudit på oväntade händelser

Om utfallet är så förutsägbart kanske det känns onödigt att spendera inför Italien Grand Prix 2022 på Monza att ens titta på racet? Men – historien visar att oväntade händelser kan inträffa här.

Förra året arrangerades ett av tre F1 sprint race här. Det innebar Daniel Ricciardo tog McLarens första seger i hybrid-eran och Norris kom i mål som tvåa.

Året dessförinnan var det Gasly som vann på Monza i en AlphaTauri med dåvarande McLarenföraren Sainz på andra plats.

Det finns med andra ord skäl till att våga hoppas att något oväntat inträffar på Ferraris hemmaplan även i år.

Alpine fortsätter att rycka ifrån McLaren?

En av de mer intressanta kamperna i konstruktörs-VM hittills i år har varit den om fjärdeplatsen mellan McLaren och Alpine. Den har dock dött ut lite de senaste och fransmännen har försatt sig i förarsätet.

Med tanke på hur Ricciardo presterar och hur bilarna har utvecklats i år ser det inte ut som att något kommer att förändras i det avseendet inför racet på Monza.

Alpine har 24 poäng till godo efter Zandvoort. Efter att ha sett tävlingen i Belgien Grand Prix bör vi inte ha några förhoppningar på att McLaren knaprar in under tävlingshelgen i Italien.

Däck på Monza

Pirelli har utvärderat situationen inför racet på Monza – som däcktillverkaren är namnsponsor till. Det är en viktig helg för dem eftersom Pirelli firar 150-års jubileum.

Inför Italien Grand Prix 2022 på Monza har Pirelli har gjort bedömningen att däcken kommer att utsättas för höga stressnivåer och tillskriver den variabeln 5/5. Motsatsen antas vara sann rörande down force som får 1/5.

Bromsarna kommer också att få arbeta mycket samtidigt som greppet i asfalten är relativt lågt och banan inte utvecklar sig i någon märkvärdig utsträckning.

Givet förutsättningarna kommer stallen att kunna köra på C2, C3 och C4 däck i helgen. Det är samma däck som fanns att tillgå inför Belgien GP 2022.

Banan har en tendens att skapa understyrning i de långsamma kurvorna och generellt måste greppet genereras på mekanisk väg snarare än från däcken på den snabba Monza-banan.

TV-Tider inför Italien Grand Prix 2022

I helgen är det återigen tävling i svensk tidszon. Det innebär att racet körs klockan tre på lördag eftermiddag. Till skillnad från Zandvoort ligger kvalet lite senare på lördagseftermiddagen. Det startar 16:00 – men du kan följa med i uppsnacket innan det.

  • Nästa F1 Race: Italien Grand Prix 2022 på Monza
  • Träning 1: Fredag 2022-09-09 – 14:00 – Sändning (Viaplay) – 13:55
  • Träning 2: Fredag 2022-09-09 – 17:00 – Sändning (Viaplay) – 16:55
  • Träning 3: Lördag 2022-09-10 – 13:00 – Sändning (Viaplay) – 12:55
  • Kval: Lördag 2022-09-10 – 16:00 – Sändning (Viaplay) – 15:30
  • F1 race: Söndag 2022-09-11 – 15:00 – Sändning (Viaplay) – 14:00

Om du inte redan har Viaplay kan du börja prenumerera och ta del av underhållningen med Janne i högtalarna.

Speltips Italien Grand Prix 2022

Som tidigare nämnt tror jag att vi återigen kommer att få se Verstappen i en egen liga i helgen. Han har sådan kontroll över bilen och årets Red Bull presterar bra på den här typen av banor.

I Spa tog han enkelt segern samtidigt som han säkrade upp snabbaste varvitd. Jag tror att så blir fallet även i helgen.

Bethard erbjuder 1.8 på att Max Verstappen tar det snabbaste varvet och vinner racet. Det kanske är värt att titta närmare på?