Hem » Inför Spaniens GP 2022 – Slår Ferrari Tillbaka?
Karta-som-pekar-ut-Barcelona-inför-spaniens-gp-2022

Inför Spaniens GP 2022 – Slår Ferrari Tillbaka?

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Inför Spaniens GP 2022 förväntas flera stall ta med sig uppdateringar för att förbättra bilen. Inte minst för att reducera vikten på F1 bilarna men även genom att hitta prestanda. Ett stall vars bil kommer att uppdateras ordentligt är Aston Martin som kommer med nya delar. Show and Tell kan med andra ord bli spännande under fredag förmiddag.

Men det är inte de enda som är nytt. Inför F1 säsongen 2022 beslutades det att varje stall måste ge en rookie chansen att köra bilen under FP 1 vid två tillfällen. Williams kommer att bli första stall att göra det efter att de annonserade att Mercedes Formel-E förare och tillika reservförare i Williams, Nick De Vreis, kommer att ersätta Albon under det första träningspasset.

Inför Spaniens GP 2022 tror jag Red Bull får vika ner sig

I de två senaste tävlingarna på Imola samt i Miami har Max Verstappen gått segrande och Red Bull har knaprat in på Ferrari i F1 VM-tabellen. Red Bulls relativa dominans kan i viss mån tillskrivas just förbättringar på bilen.

Men inför Spaniens GP 2022 på den något långsammare banan i Barcelona förväntas Ferrari komma med uppdateringar. Därmed kan Ferrari troligtvis ta tillbaka det marginella försprång de hade på energidrycksstallet under de inledande racen.

Racebanan i Barcelona passar Ferrari bättre

En annan faktor som talar för att vi kan komma att se Ferrari i täten, precis som i kvalet i Miami, är banans utformning. Till skillnad från de två föregående anläggningarna så bjuder Barcelona på kortare raksträckor och den bör passa konceptet som Ferrari arbetar med bättre.

Dessutom är Carlos Sainz hemmaförare så han lär ha lite extra motivation att prestera, även om det kan gå åt två håll. Det har den gode Ricciardo bevisat genom sin karriär vid de tillfällen han kört i Australien.

Två DRS-zoner annonserade inför Spaniens GP 2022

Circuit de Catalunya är en klassisk bana med en väldigt långsam sista sektor, svepande svängar i inledningen och två DRS-zoner. Mätpunkterna återfinns efter kurva 7 – 8 samt efter kurva 15.

Vingen får öppnas över start- och målrakan samt mellan kurva 9 – 10.

Enligt Pirelli ställs höga krav på fyra av fem olika faktorer som de bevakar.

  • Stressen på däcken
  • Downforce
  • Grepp i asfalten
  • Luftmotståndet

De ovanstående faktorerna har tillskrivits 4 av 5 på deras skala över signifikans. Visserligen har Ferrari stressat däcken men förhoppningsvis för deras del kan de nya uppdateringarna ändra på det. Red Bull har kört med mindre downforce så det återstår att se om de får problem att hänga med de röda italienarna i banans snabba svängar.

Speltips inför Spaniens GP 2022

Enligt Circuit de Barcelona-Catalunya är alla biljetter slutsålda och med spanjoren i en racevinnande bil kan det bli fest på den spanska östkusten på söndag kväll. Återstår att se vad det blir av Sainz som i skrivande stund betalar 13 gånger pengarna hos flera spelbolag på att vinna.

Trots att jag förväntar mig att Red Bull kommer att få vika ner sig så är Verstappen favorit och den som vill spela på honom erbjuds 2.1 hos flera spelbolag. Jag tycker personligen att det är fel och håller Leclerc som favorit inför helgen.

Alfa Romeo uppdaterar bilen inför helgens Grand Prix i Barcelona

Det är inte bara i täten som det kan komma att hända grejer i helgen. Bakom de två klart dominerande stallen tuffar Mercedes på, trots grova problem med porpoising. Hittills har de samlat på sig 95 poäng och Russell är, om någon missat det, den enda föraren som slutat topp 5 i samtliga tävlingar.

Den främsta utmanaren till Mercedes har varit Alfa Romeo. Schweizarna förväntas komma med stora uppdateringar till bilen inför Formel 1 racet i Barcelonas 2022.

Stallchefen Vasseur har sagt att golvet är nyckeln för utveckling av årets bilar och att alla arbetar med det. Dock är det inte bara där vi kommer att få se uppdateringar på Alfa Romeos bil. Mer detaljer vill han dock inte ge. Det rapporterar Motorsport.com.

Ett tätt mittfält att vänta i Barcelonas F1 race 2022

Alfa Romeo kan komma att fortsätta sin framgångssaga, eller Bottas framgångssaga kanske man ska säga. Zhou har haft det tyngre sedan det smått osannolika poänget han tog i årets första GP i Bahrain.

Men Alfa Romeo är inte på något sätt ohotade i kampen med främst Mercedes om platserna bakom Ferrari och RB Racing. Mclaren har kört fint under året och banan kan passa dem väl. Och Aston Martin har meddelat att de kommer att ta med sig betydande uppdateringar.

Om de fungerar kan Stroll och co. ge sig in i jakten på poäng på regelbunden basis. Samtidigt vill Red Bulls systerstall, AlfaTauri inte vara sämre. De kommer att ta med sig uppdateringar till racet, givet att planen de annonserade inför Imola hålls.

Fortsätter Ocon prestera i Spanien?

En förare som levererade en grym prestation senast i USA var Alpines Esteban Ocon. Han körde upp sig till en åttonde plats, något på bekostnad av Alonsos tidsbestraffning, efter att ha startat sist.

Frågan är om han kommer att fortsätta leverera. Chanserna för att så blir fallet är goda. Alpine såg fin ut senast även om banan var annorlunda och i Bahrain var båda bilarna inom topp 10.

Ska jag våga mig på en gissning kommer vi att se båda Mercedesbilarna, en McLaren, två Alpine samt en Aston Martin tillsammans med Red Bulls och Ferraris bilar i topp 10 i helgen.

AlphaTauri känns inte lika konkurrenskraftig i år och Tsunoda fortsätter att blanda och ge. Barcelona är en svår bana och jag tror att det blir mer blandande än givande från hans sida.

Williams och Haas går en tuff helg till mötes

Haas var nära fina poäng senast men självförtroende fick sig en ordentlig törn i slutet av racet. Jag tycker inte att bilen har sett lika bra ut det senaste som den gjort under de första racen.

Samtidigt fortsätter Schumacher att misslyckas med att leverera poäng. På en bana där bra motoreffekt inte är lika viktigt som tidigare tror jag nog att vi kommer få se jänkarna tillsammans med Williams i botten.

Men Williams har ju stått för bra prestationer det senaste säger ni. Visst, men det är Albon som har levererat. Latifi ser helt hopplös, något som är ett konstaterande och inte något jag säger av ovilja.

Latifis bristande prestation i kombination med att det annonserades att Albon inte kommer att få köra FP1 inför Spaniens GP 2022 medför att jag tror att de får svårt att sätta ihop en fin helg.

Återstår att se om jag får rätt eller inte.

Val av däck inför F1 racet i Barcelona 2022

Däcksvalet är viktigt inför racet i Barcelona. Pirelli har valt de tre hårdaste gummiblandningarna för racet. Det är alltså C1, C2 samt C3 som finns att tillgå.

Med tanke på att det enligt Accuweather förväntas bli 31 grader varmt vid banan under söndagen, och 33 på lördagen, känns det som ett bra val.

Det är med spänning vi ser fram emot det sjätte racet på årets F1 kalender där många stall kan komma med stora uppdateringar som blir avgörande för utfallet.

TV-Tider inför Spaniens Grand Prix 2022

I helgen återgår vi till klassiska starttider för Formel 1 race. Nedan hittar du de hålltider som gäller inför Spaniens GP 2022 om du tänkt se racet på TV.

  • FP1: Fredag 2022-05-20 – 14:00 – TV sändning 13.55
  • FP2: Fredag 2022-05-20 – 17:00 – TV sändning 16.55
  • FP3: Lördag 2022-05-21 – 13:00 – TV sändning 12:55
  • Kval: Lördag 2022-05-21 – 16:00 – TV sändning 15:30
  • F1 race: Söndag 2022-05-22 – 15:00 – TV sändning 14:00
Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese