Hem » Giovinazzi kör FP1 för Haas i USA och Italien
HAASbil

Giovinazzi kör FP1 för Haas i USA och Italien

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Det har offentliggjorts att Giovinazzi kör FP1 för Haas i USA och Italien under hösten. Det innebär att den före detta Alfa Romeo föraren som är reservförare i Ferrari får chansen att testa de nya bilarna. Att Haas har ett nära samarbete med sin motorleverantör är ingen nyhet och nu ger de alltså plats i bilen för Antonio Giovinazzi vid två träningar på F1 kalendern 2022.

Giovinazzi kör FP1 för Haas i båda bilarna

Giovinazzi har haft en tung säsong i Formula E efter att ha tvingats lämna plats åt Zhou i Alfa Romeo. Samtidigt har italienaren synts vid Ferraris depådesk under racehelgerna i år.

Att han får chansen att köra för Haas är spännande. Inte minst med tanke på att Mick Schumacher fortfarande är utan kontrakt och har varit kritiserad under säsongen. Det lär väcka rykten till liv om att Giovinazzi tar över efter tysken, inte minst om Schumacher skriver på för Alpine.

Överenskommelsen med Ferrari innebär att likväl Schumacher som Magnussen kommer att få stå åt sidan. Att just Monza valdes ut känns genomtänkt. Ferrari får möjligheten att visa upp en italiensk förare på hemmaplan på Monza. Därmed kan de få extra uppmärksamhet och de italienska fansen får se en hemmaförare i bilarna.

Har testat Haas tidigare

Antonio Giovinazzi är inte helt ny i Haas. Även om han tävlade för Alfa Romeo under sin senaste stint i F1 så har han kört för det amerikanska stallet tidigare. 2017 gjorde han framträdanden i träningsformat och är således bekant med vissa i stallet, inte minst stallchefen Steiner.

Günther Steiner sa i samband med att det offentliggjordes att Giovinazzi kommer att köra på Circuit of the Americas samt på Monza att de är glada att Antonio är tillbaka i stallet. Haas ser fram emot möjligheten att erbjuda Ferrari och Giovinazzi tid i en F1 bil av 2022s slag.

Samtidigt hoppas Steiner att Ferraris reservförare ska kunna bidra med värdefulla insikter. Dessa kan användas för att få en referens till vart Haasbilen befinner sig i termer av utveckling för stunden.

Föraren själv säger sig vara väldigt glad över att få möjligheten att återigen köra en riktig F1 bil. Han ser det som ett viktigt komplement för att vara redo att köra ifall han skulle bli inkallad på riktigt eftersom han är reservförare.

Vi får hoppas att allt går väl för den sympatiska italienaren. Kanske är det hans språngbräda in i F1 2023.

Källa: HaasF1Team.com

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese