Hem » Sergio Perez: Lön, Fru och Karriär

Sergio Perez: Lön, Fru och Karriär

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-02-16

Sergio Pérez är en mexikansk F1 förare som tävlar för Red Bull Racing och han går ofta under smeknamnet Checo. Han är en flerfaldig Grand Prix vinnare och han har som bäst slutat tvåa i förar-VM. I den här artikeln kan du bekanta dig med den mexikanska Red Bull-föraren i mer detalj.

Snabbfakta om Sergio Pérez

  • Födelsedatum: 26 januari 1990
  • Födelseort: Guadalajara, Jalisco, Mexico
  • Längd: 1,73 meter
  • Vikt: 63 kg
  • Nuvarande team: Red Bull Racing
  • Antal Grand Prix-segrar: 6
  • Första F1-seger: 2020 Sakhir Grand Prix
  • Första pole position: 2022 Saudiarabien Grand Prix

Sergio Pérezs väg till Formel 1

Sergio Pérez började sin racingkarriär i karting vid sex års ålder 1996. Han gjorde sig snabbt ett namn med flera segrar och podieplatser.

Hans framgångar i karting banade väg för nästa steg i racingkarriären. År 2004 tävlade han i Skip Barber National Championship i USA och han hade redan då en riktigt stark sponsor i telekommunikationsföretaget Telmex.

År 2005 flyttade Pérez till Europa för att tävla i Formula BMW ADAC-serien. Det blev en viktig milstolpe i Checos karriär.

Han deltog även i A1 Grand Prix och British Formula 3 Championship, där han vann National Class 2007 med T-Sport. Efter att ha imponerat i olika racingklasser, avancerade Pérez till GP2.

Mexikanen slutade tvåa i mästerskapet 2010 och den sportsliga prestationen i kombination med den starka sponsorn banade vägen in i Formel 1.

Sergio Pérez i F1

Sergio Pérez debuterade i Formel 1 med Sauber 2011. Han tog sin första pallplats säsongen 2012 i Malaysian Grand Prix.

Mexikanen lämnade Sauber för McLaren inför säsongen 2013 men det gick inte som planerat. Han lämnade stallet efter en säsong och anslöt sig till Force India, nuvarande Aston Martin.

AI illustration av Sergio Perez i RB bil som kör förbi den mexikanska flaggan

Det var hos dem han tog sin första Grand Prix-seger och när han överraskande vann racet i Sakhir 2020. Trots det såg han ut att förlora sin plats på startfältet till följd av att stallet rekryterade Sebastian Vettel som kollega till Lance Stroll.

Red Bull kom till Perez räddning i sista sekund. Alex Albon hade haft det svårt att leva upp till samma höga standard som Max Verstappen och stallet beslutade sig för att ersätta Albon med Perez erfarna händer.

Sedan säsongen 2021 kör Sergio Perez för Red Bull, men hans prestationer svajar till och från. Han har ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2024 och sedan får vi se om han blir kvar där eller om de två parterna går skilda vägar.

Sergio Pérez lön

Sergio Pérez tjänar uppskattningsvis 10 miljoner dollar per år hos Red Bull Racing i Formel 1 lön. Det placerar honom bland de bättre betalda förarna i sporten och han är den näst bäst betalda “andraföraren“.

Det är bara Ferrari som har två bättre betalda förare än Checo Perez.

Mexikanens lön reflekterar hans robusta bakgrund och kompetens. Perez har verkligen bidragit till Red Bulls framgångar och han var vital för Max Verstappens möjlighet att bli världsmästare i Formel 1 2021.

Sergio Perez: Fru & familj

Sergio Pérez är gift med Carola Martínez och tillsammans har de tre barn. Checo föddes i Guadalajara, Mexiko och han är den yngsta av tre barn till Antonio Pérez Garibay och Marilú Mendoza de Pérez.

Checo har en äldre syster, Paola, och en äldre bror, Antonio. Det är en riktig racing-familj och Antonio har tävlat i NASCAR Mexico Series.

Pérezs privatliv och familj är en viktig del av hans liv. Ibland kan man se honom ringa till sin fru efter racen på F1 kalendern.

FAQ: Vanliga frågor om Sergio Perez

När gjorde Sergio Perez debut i Formel 1?

Sergio Perez gjorde debut i Formel 1 2011 med Sauber F1 stall.

Vad heter Sergio Perez fru?

Sergio Perez är gift med Carola Martinez och de har tre gemensamma barn.

Vad tjänar Checo i F1 lön?

Sergio Perez tjänar ungefär 10 miljoner dollar per säsong.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese