Hem » Ferrari kan sparka Binotto och ersätta med Fransman

Ferrari kan sparka Binotto och ersätta med Fransman

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Ferrari kan sparka Binotto, det rapporterar italienska medier. Det anrika Formel 1 stallet har haft en otroligt svängig säsong. Inledningsvis såg de ut att kunna vinna båda VM-titlarna men så blev det inte. Nu riskerar stallchefen att få lämna sitt jobb och han kan ersättas av en välmeriterad fransman.

Ferrari kan sparka Binotto vid årsskiftet

Scuderia Ferrari är ett av de högst ansedda och historiskt sett starkaste stallen i F1. Förväntningarna är alltid höga på dem och sedan Binotto tog över 2019 har stallet jobbat sig uppåt.

Visserligen var konkurrenskraften som bortblåst 2020. Anledningen var motorbestraffningen som de fick av FIA i deras ABA. Men ifjol var de robusta på tredje plats i VM och den här säsongen kan de sluta tvåa.

Det betyder inte att stallchefen sitter säkert och rykten i Italien gör gällande att Ferrari kan sparka Binotto. Den här säsongen var bilen bra med trots det har det huvudsakliga fokusområdet i media varit de konstiga strategiska valen och de upprepade misstagen som stallet har begått.

Misstagen har medfört att vissa tyckare anser att det är dags att byta ut senior personal. Därmed kan Binotto få lämna sitt jobb efter säsongen.

Rapporterna från pastans hemland gör gällande att Ferraris styrelseledamot John Elkann har valt ut en ersättare.

Fransman kan bli ny stallchef hos Ferrari

Om ryktena som tyder på att Carlos Sainz Jr och monegasken Charles Leclerc får en ny chef visar sig vara sanna kan en fransman ta över rodret.

Fredric Vasseur, för närvarande stallchef i Sauber Alfa Romeo, kan bli nästa man att leda det anrika italienska stallet.

Fransmannen har en solid bakgrund inom sporten. Han har tidigare varit stallchef i Renault och han har en utbildning inom aerodynamik och sedan han avslutade sina studier har han arbetat sig upp genom juniorkategorierna till sin nuvarande position.

Bland annat har han arbetat med två tidigare världsmästare i Formel 1, Lewis Hamilton och Nico Rosberg.

Givet att ryktena visar sig stämma kan ett lyckat samarbete återupptas. Vasseur var stallchef i Sauber när Charles Leclerc tävlade för dem och har därmed en positiv historia med Ferraris förare och tillika VM-aspirant.

Rykten att Ferrari kan sparka Binotto dementeras

Ryktet som gör gällande att Ferrari överväger att byta ut sin mest seniora person inom racingstallet har dementerats. Uppgifterna i media sägs ha läckts från flera läckor inom stallet.

Men under tisdagen gick stallet ut med ett kraftfullt dementerande. Genom sociala medier kommunicerade de att påståendet om att Binotto kan behöva se sig om efter en ny arbetsgivare är helt tagna ur luften.

Det är dock inte helt ovanligt att stallchefer byts ut. Så sent som i januari tvingades den nuvarande stallchefen i Alpine, Otmar Szafnauer, lämna sitt jobb hos Aston Martin.

Amerikanen ersattes av Mike Krack från Luxenburg.

Framtiden får utvisa vad Ferrari kommer att göra. Osäkerheten som har omgett stallets strategiska handlingskraft visade sig återigen i samband med att Mercedes bekräftade att de kunde vinna ett race i år i Brasilien.

Frågan är om Binotto kommer att vara ledaren som för stallet ur den sagan och tar lärdom av motgångarna, eller om han ersätts av fransmannen Vasseur.

Källa: Autosport

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese