Hem » Alfa Romeo och Sauber går skilda vägar
Alfa-romeo-ratt

Alfa Romeo och Sauber går skilda vägar

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-08-26

Tidigare idag annonserade Audi att de ger sig in i F1 som motorleverantör 2026. Till vilket stall de kommer att leverera maskineriet är ännu inte officiellt. Men, tidigare ryktades det att tyskarna skulle köpa in sig i Sauber. Det ryktet fick ännu mer vatten på kvarnen idag. Alfa Romeo och Sauber går skilda vägar efter säsongen 2023. Den italienska biltillverkaren meddelade detta precis efter det att Audi hade gjort sitt uttalande.

Alfa Romeo och Sauber går skilda vägar

Med tanke på att Audi tidigare idag offentliggjorde sina planer är det inte oväntat att något låg och bubblade. Visserligen förlängdes avtalet mellan Sauber och Alfa tidigare i somras. Då italienarnas VD Jean-Philippe Imparato att de var den bästa överenskommelsen jorden någonsin skådat.

Det uttalandet åldrades si sådär. Visserligen kommer avtalet parterna emellan att hållas och Sauber tävlar i Alfa Romeos namn även nästa år, 2023. Men därefter går de två isär.

Så här säger Saubers nuvarande namnsponsor i sitt pressmeddelande:

”Eftersom den ekonomiska och industriella omvändningen för varumärket har uppnåtts 2022 kommer Alfa Romeo att utvärdera de många alternativen som finns tillgängliga och besluta vilket som bäst passar den långsiktiga strategin och positioneringen av märket.” – Översatt citat

f1.com

Skilsmässan öppnar dörrar för nya avtal för Sauber.

Kommer Audi in som namnsponsor tidigare?

En möjlighet skulle kunna vara att Audi kommer in som namnsponsor före det att motorerna i Saubers bilar byts ut. Det skulle vara attraktivt för Sauber. Annars måste de söka efter en ny titelsponsor för de två säsongerna mellan Alfa Romeos uttåg och Audis intåg.

Kanske kan de fylla det hålet med en sponsor från en förare – kanske från Zho.

Frågan är hur Audi respektive Ferrari skulle se på det om Audi kliver in som namnsponsor till Sauber medan de fortfarande använder en Ferrarimotor. Det kan bli infekterat och kanske inte får att lösa.

Kan de få en RBPT motor när Alfa Romeo och Sauber går skilda vägar?

Jag vet inte hur kontrakten mellan Sauber och Ferrari ser ut. Men, en möjlig lösning för att få in Audi tidigare som namnsponsor skulle kunna vara att det schweiziska stallet byter motorleverantör.

Skulle Porsche köpa in sig i Red Bull kanske Sauber skulle kunna tävla med en RBPT motor ett par år och ha Audi som namnsponsor? Porsche är ju trots allt, precis som Audi, en del av VW-gruppen.

Vad vi vet för stunden är att Alfa Romeo har annonserat att de kommer att avbryta samarbetet med Sauber efter säsongen 2023.

Källa: F1.com