Hem » Inför Abu Dhabi Grand Prix 2022: Årets sista race

Inför Abu Dhabi Grand Prix 2022: Årets sista race

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-11-16

Inför Abu Dhabi Grand Prix 2022 finns det inte mycket att se fram emot. Båda världsmästerskapen i Formel 1 är redan avgjorda och det mest intressanta att titta på i Dubai är kampen mellan Perez och Leclerc samt Haas vs AlphaTauri. Med det sagt så är det, med hög sannolikhet, den sista chansen att se världens genom tidernas yngsta världsmästare köra Formel 1.

Förbered ett bra farväl inför Abu Dhabi Grand Prix 2022

Sebastian Vettel har haft en enastående karriär. Tysken är den yngsta världsmästaren någonsin i Formel 1 och han var bara 23 år när han vann sitt första mästerskap.

I somras annonserade tysken att han ska gå i pension. Därmed är det högst troligt att Aston Martin blir den sista Formel 1 bilen han kör i tävlingssammanhang. Visserligen har Vettel sagt i intervjuer att man aldrig vet vad framtiden har att erbjuda och han var öppen för ett framtida inhopp i Japan Grand Prix.

Sannolikheten för en comeback är tyvärr inte särskilt hög i min mening. Många Vettel-fans kan hoppas, men realistiskt sett lär vi inte se honom tävla i F1 efter tävlingen i Dubai.

Tysken är inte ensam om att förbereda sitt avslut till sporten inför Abu Dhabi Grand Prix 2022. Minst två andra gör troligtvis sina sista tävlingar i sporten.

En sista dans för många på Yas Marina Circuit

Härvan med Daniel Ricciardos vara eller icke vara i Formel 1 har varit utdragen. När det stod klart att hans landsman Piastri skulle ersätta honom fanns det flera rykten som placerade McLarenföraren i olika stall.

Men i takt med att tiden har passerat sinade de lediga styrningarna ut och nu sägs en reservförar-roll vara aktuell. Enligt Ricciardo själv är ingenting underskrivet så frågan är om vi ens får se honom i depån nästa år.

Williams Nicholas Latifi gör också sitt sista race på Yas Marina Circuit 2022. Kanadensaren har inte imponerat på någon, förutom dem som livnär sig på att göra mems på social media.

Latifi är en betalförare som helt enkelt inte har vad som krävs för att lyckas i F1. Tre säsonger är ett tillräckligt stort urval för att styrka det påståendet.

Slutet för Schumacher?

Även Mick Schumacher kan mycket väl resa till Dubai inför Abu Dhabi Grand Prix 2022 med vetskapen att det är hans sista race. I skrivande stund är ingenting officiellt, men ryktena om att Hülkenberg kommer att ersätta sin landsman har intensifierats de senaste veckorna.

Chansen finns dock att Vettels lärjunge kan komma tillbaka till sporten i framtiden. Han sägs kunna bli reservförare i Mercedes och därmed förbli närvarande i depån.

Återstår att se vad Steiner meddelar i samband med årets sista race.

Är Horner nervös inför Abu Dhabi Grand Prix 2022?

George Russell vann visserligen sitt första race någonsin i Sao Paulo. Trots det känns det som att blickarna inte riktigt riktades mot honom i första hand.

Istället var det situationen som uppstod i Red Bull som drog till sig strålkastarljuset. Efter att Max Verstappen satt ner foten och visat att det är han som bestämmer när någon ska köra förbi honom och inte stallet så blev det minst sagt liv i luckan.

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Dr. Marko, Perez och Horner var förbannade. Verstappens morsa var förbannad och anklagade Perez för att vara otrogen mot sin fru.

Det sägs att stallet har rett ut det inträffade internt och Perez har uttalat sig i frågan och låtit meddela att han tror och hoppas att de två förarna ska kunna bete sig som vuxna framöver. Frågan är – kommer Verstappen att följa order ifall en sådan kommer?

Jag kan ändå tänka mig att Horner har lite fjärilar i magen inför utfallet av ett sådan beslut.

F1 däck i Abu Dhabi GP

Yas Marina Circuit är inte den mest intressanta banan på kalendern och den är inte utmanande för däcken. Därför har Pirelli valt att allokera de tre mjukaste gummiblandningarna till stallen inför Abu Dhabi GP.

Banan har visserligen blivit något snabbare tack vare förändringarna som infördes i fjol. Det innebär en annan typ av påfrestning på däcken än vad som var fallet tidigare.

Fjolårets vinnare Max Verstappen stannade tre gånger för att få fräschare material att tävla med – även om det sista stoppet skedde under säkerhetsbil inför den omdiskuterade omkörningen efter omstarten.

Efter helgens event, som är det sista F1 racet för säsongen, är det fortsatt fokus på däck. Pirelli ska testa däcken inför nästa säsong.

Det innebär en chans för många förare och stall att lära känna varandra inför den nästkommande säsongen. Bland annat ska Alonso köra i Aston Martin och Piastri i McLaren.

Låt mig avsluta med att återigen lyfta fram att det här troligtvis är den sista chansen att se en av de största i sporten någonsin. Så även om VM-striderna i princip är helt döda så finns det ändå skäl att sätta sig framför TV:n och se Vettel tävla en sista gång.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente