Hem » Verstappen tog Pole Position i Japan Grand Prix
Japansk-flagga

Verstappen tog Pole Position i Japan Grand Prix

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-10-08

Efter en regnig fredag fick vi se kvalet till Japan Grand Prix 2022 i torra förhållanden. Båda AlphaTauriförarna hade problem med bromsballansen och det medförde flera upplåsningar i Q1. I slutändan var det Max Verstappen som tog pole position.

Gasly och Stroll ut i Q1

Den första delen av kvalet inför Japan Grand Prix gjorde hemmafansen nervösa. AlphaTauri hade problem med sina bromsar och Gasly var rasande efter att ha fallit ut redan i Q1. Detta efter att det tidigare under dagen hade annonserats att Gasly kör för Alpine 2023.

Gaslys stallkamrat – japanen Tsunoda – gjorde bättre ifrån sig och lyckades ta sig vidare efter att ha förstört ett sett mjuka däck.

Även Aston Martins Stroll föll ur redan i Q1. Efter att ha varit stark i Singapore senast var det troligtvis en stor besvikelse för likväl honom som för stallet. Lyckligtvis för deras del lyckades Vettel ta sig vidare – hela vägen in i Q3.

De fem förarna som rök i Q1 var:

Magnussen lär inte vara munter över att ha blivit slagen av sin stallkamrat. Efter Schumachers krasch efter FP1 igår hade nog dansken trott att han skulle göra bättre ifrån sig relativt stallkollegan.

Ricciardo såg stark ut men föll ut Q2

Daniel Ricciardo såg stark ut genom de inledande delarna av kvalet men när tiden var ute för Q2 hade australiensaren inte gått vidare. Han låste upp kraftigt och fick lämna.

Han fick sällskap av hemmaföraren Tsunoda som hade fortsatta bromsproblem.

Alfa Romeo fick med båda sina förare till Q2 men ingen av dem lyckades ta sig in bland de tio bästa. Förarna som eliminerades i Q2 var:

 • Ricciardo
 • Bottas
 • Tsunoda
 • Zhou
 • Schumacher

Därmed finns det fortfarande chanser för Alfa Romeo att plocka upp lite poäng. Samtidigt är Haas ingenstans inför morgondagens race. Med tanke på att Vettel startar från poängplats och att Aston Martin har sett starka ut sedan sommaruppehållet kan de bygga vidare på försprånget de har i konstruktör-vm.

Max Verstappen på Pole i Japan Grand Prix 2022

Max Verstappen tog pole position i kvalet till Japan Grand Prix 2022. Han var 1 hundradel snabbare än Leclerc i Ferrari. Holländaren måste träffa domarna efter kvalet. Skälet är att han och Norris hade en incident där de höll på att kollidera på ett utvarv.

Se Japan Grand Prix med ett konto hos Allente

Red Bulls andra förare, mexikanen Perez, kvalade fjärde snabbast och han kommer därmed att dela andra startled med Sainz som startar trea.

I det tredje startledet ser vi en överraskning. Ocon kvalade ut sin stallkamrat Alonso och startar femma – framför båda Mercedesbilarna. Alpine har en stark helg hittills och Alonso står i startledet bakom Ocon tillsammans med Russell som var åttonde snabbast.

Vettel, vars stallkamrat inte tog sig ur Q1, startar morgondagens race från nionde plats med Norris i samma startled.

Resultat från kvalet till Japan Grand Prix 2022

 1. Verstappen
 2. Leclerc
 3. Sainz
 4. Perez
 5. Ocon
 6. Hamilton
 7. Alonso
 8. Russell
 9. Vettel
 10. Norris
 11. Ricciardo
 12. Bottas
 13. Tsunoda
 14. Zhou
 15. Schumacher
 16. Albon
 17. Gasly
 18. Magnussen
 19. Stroll
 20. Latifi